Šta je novo?

Skromna gejming konfiguracija?

SonyManijak

Cenjen
Učlanjen(a)
22.06.2014
Poena
170
Prošlo je oko 8 godina od kada sam sklopio poslednju konfiguraciju i isto toliko od kako sam prestao da pratim nove tehnologije u ovoj oblasti.

Vreme je došlo da se stari računar zameni ali uopšte nemogu da procenim koje komponente su mi potrebne.

Naime, hoću da sklopim što jeftiniji računar koji ce sluziti za gledanje filmova i internet. Ponekad ce se igrati igrice i iz tog raloga mi i treb pomoc.
Umesto monitora bih koristio tv sa 1080p rezolucijom i hteo bih da mi igre rade lepo na toj rezoluciji (nemam u planu povecanje rezolucije). Najnovije igre nemoraju da rade na max detaljima ali nebih bas voleo ni da bude na minimumu.

Glavne nedoumice su mi procesor i ploca. Koji socket izabrati? Da li je i3 dovoljan i koji model izabrati (skylake ili stariji)? Koja grafika radeon ili gf?

Ploča, cpu, memorija i grafika ne bi trebalo da pređeu 320 eur. Ako nesto naleti uzeo bih i polovne komponente.
Moze li nesto da se iskombinuje uz ovaj budžet?

i5 2*** /3*** polovno 60-70e
h61/b75 polovno 30-40e
8gb ddr3 (posle još 8) novo 30e
lc power kuciste i napajanje 50e novo
hard 1tb 50e nov
i za 80e r9 270(x) ili sično polovno.

sa ovakvom mašinom može lepo da se igra... još 8gb kad se skupi još para i SSD eventualno...

@mixer,
Konzola mi ne odgovara jer mi je gejming sporedna stvar. Igracu mozda sat dva nedeljno (da se malo Opustim u ove zimske dane) ali hoću da to ipak koliko toliko lepo radi.

@stopke
Hvala na konkretnom predlogu, bas ovakve odgovore i ocekujem. Hard disk, kuciste i periferije imam tako da njih ne racunam u onih 320 eur.
Kasnije bih uzeo neki ssd.

Onda lc power 600h napajanje, i ostane ti 150e za grafiku... uzmes neku r9 380/ gtx 960 ili 380x u garanciji i vozi... ili sacekas novu 1050ti.
Takav komp je sve samo ne skroman :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

neka h110 ploca
na KP su oko 60e

i3 6100 100e

ddr4 8gb sam upravo sad nasao na KP za 4000
ali oko 40e su nove

to ti je oko 200e i ostalo za grafu, sacekas malo da se pojave gtx1050ti jer ne znam koja ce cena da im bude, ali i ako ti bude previsoka ima rx460 da se nadje za 140e, novo naravno
ali za grafe uvek moze i nesto polovno da se nadje...

Treba mi i napajanje, ali o tome cu na kraju da razmisljam.
Dakle, da zakljucim o procesorima, ovi stariji i5 procesori bi trebalo da budu bolji (po performansama) nego novi i3. Koliko vidim za njih ploca mora da bude 1755. Gledao sam sad oglase za i5 procesore medjutim polovni uglavnom idu bez cooler-a. Koliko para jos treba izdvojiti za cooler?

Ne zurim sa kupovinom pa cu pratiti oglase i polako uzimati deo po deo. Verovatno ce na kraju sve ici polovno.

Lc cc 95je dovoljan kuler, cc120 ako se ima love, meni je i5 4460 sa cc 120 leden :)
Najbolje uzmi sve sem grafe i onda da vidimo koliko ti ostaje za grafu.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Poslednja izmena:
Pa znam da hoces PC, zato necu da idem u off.
Ali realno bas zato sto ti je GAMING sporedna stvar, davati 300-400e na filmove i surf to mozes na svakoj krntiji da radis. Uzmes za igre konzolu, ne brines da li moze da pokrene ili ne.

Sorry za off.

Ja merkam 3470, mada kako je krenulo još ću na kraju preći na SkyLake pošto Zen i Kaby Lake neće raditi na W7,
a ne pada mi na pamet da pređem na W10.

3470 je skoro izumro po oglasima i cena mu je 70 €. 3570 je bio negde 90 €, al' ga nema nigde koliko vidim.
20 € za 200 MHz apsolutno ne vredi.

Uopste mi nisu jasne cene na oglasima. Najjeftinije sto sam ja nasao i5 3570 je 120 eur, a s druge strane ima kompletnih konfiguracija sa 3570 koje kostaju manje od 200 Eur.
Cak sam i ja poceo da ramisljam da napravim bazu za skylake i ddr4 (za pocetak i3-6100 a za godinu dve da ubacim i5, kad mu padne cena). U tom slucaju graficka bi sacekala neko vreme da se skupe dodatne pare...

Ja merkam 3470, mada kako je krenulo još ću na kraju preći na SkyLake pošto Zen i Kaby Lake neće raditi na W7,
a ne pada mi na pamet da pređem na W10.

3470 je skoro izumro po oglasima i cena mu je 70 €. 3570 je bio negde 90 €, al' ga nema nigde koliko vidim.
20 € za 200 MHz apsolutno ne vredi.

Kinezi su instalirari Windows 7 na kaby like procesoru evo dokaza:

Intel-Core-i5-7600K-CPUz.jpg

i5 7600k , mocice sedmica sigurno , ali opet je preporuka 10-ka zbog bolje podrske drivera.

6100 je zver od procesora, pogotovo ako je uparen sa što bržom memorijom.
Ako ne igraš AAA igre, integruša je i više nego dovoljna.

Kinezi su instalirari Windows 7 na kaby like procesoru evo dokaza:

Pogledajte prilog 213819

i5 7600k , mocice sedmica sigurno , ali opet je preporuka 10-ka zbog bolje podrske drivera.
Drajveri za procesor neće postojati sigurno, a verovatno ni za ploču. Imati osakaćenu platformu...
Ne znam, videćemo šta će biti.

Poslednja izmena:
Imam pitanje u vezi procesora : Intel I3 6100, posto ga ovde na forumu uglavnom svi preporucuju za budzet konfiguraciju. Da li je bolji od I3 6300 ? Razlika u ceni 400dinara u jednoj od nasih maloprodaja. (400din je skuplji I3 6300 u odnosu na I3 6100) Drugar hteo da naruci I3 6100, pa je sad u dilemi, jer smo videli da za 400din vise, ima u ponudi I3 6300 koji radi na 100mhz vise i ima 1mb veci kes, od I3 6100.

Sta je pametnije kupiti od ova dva procesora ? popularan I3 6100, ili I3 6300 za koji mnogi i ne znaju da postoji :D Jer malo njih u radnjama ga i imaju na stanju, uglavnom svi imaju I3 6100.

Poslednja izmena:
Ok, hvala puno na odgovoru, i ja sam tako mislio da je I3 6300 malo bolji izbor u odnosu na I3 6100, ali me je bunilo to sto niko taj procesor nigde ne pominje, sto je cudno a mala je razlika u ceni.

Poslednja izmena:
Genius, mozes li da kazes po kojoj ceni si nasao 6300?

Iako nisam planirao, ipak sam donekle usao u tematiku i procitao gomilu testova i benchmarka i na kraju dosao do zakljucka da je za povremen i nepreteran gejming bestbuy i3 6100/6300, + 8GB DDR4 + neka jeftinija ploca i lcc 500w.
Para nece biti za grafiku, ali skupice se i za nju za par meseci a mozda uzmem i na rate.
Za pocetak bi integrusa trebalo da obavlja dobar posao jer cu igrati igre iz perioda 2008 pa na ovamo. (Do sada nisam igrao nista novije od 2007. godine :) )
Mislim da bi ova konfiguracija mogla da zadovolji moje potrebe u narednih 5-6 godina (a nadam se i vise) a bice dosta prostora i za upgrade ako bude potrebe.

Kada sam ja podlenji put sklapao racunar procesori su dolazaili zajedno sa cooler-om, ali koliko vidima to vise nije slucaj. Ima li neka preporuka za jeftiniji cooler ili mogu da uzmem bilo koji samo da je za 1151?

Radnja : D****m na sajtu stoji da I3 6300 imaju na stanju po ceni od : 14.990dinara, ali kad smo zvali da narucimo danas, rekli su nam da ga nemaju na stanju i da imaju samo I3 6100 u ponudi. Takodje smo ih pitali za ram memoriju : HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 da narucimo, rekli su da moze ali da se saceka par dana dok ne stigne od dobavljaca, po ceni za 500dinara vecoj nego na njihovom sajtu.

Prodaju ljudi nesto sto nemaju, i to po vecoj ceni nego sto im stoji na sajtu. Zbog takvih mi je i drago, sto sam za sebe komponente kupio od ''madjara''.

Sto se tice preporuka za jeftiniji kuler, svakako : LC Power LC-CC-120 - koji je best buy.

Poslednja izmena:
Radnja : D****m na sajtu stoji da I3 6300 imaju na stanju po ceni od : 14.990dinara, ali kad smo zvali da narucimo danas, rekli su nam da ga nemaju na stanju i da imaju samo I3 6100 u ponudi. Takodje smo ih pitali za ram memoriju : HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 da narucimo, rekli su da moze ali da se saceka par dana dok ne stigne od dobavljaca, po ceni za 500dinara vecoj nego na njihovom sajtu.

Prodaju ljudi nesto sto nemaju, i to po vecoj ceni nego sto im stoji na sajtu. Zbog takvih mi je i drago, sto sam za sebe komponente kupio od ''madjara''.

Sto se tice preporuka za jeftiniji kuler, svakako : LC Power LC-CC-120 - koji je best buy.

Za taj i3 ne bih rekao da treba kuler, ako se vec ide na budzet varijantu.
Svakako je lepo uzeti da bi imao u buducnosti ali za i3 moje misljenje je da ne treba.

Sent from mTalk

Nazad
Vrh Dno