Šta je novo?

Skrivena particija na Acer-u?

niksy

Slavan
Učlanjen(a)
03.11.2006
Poena
319
Dobio sam Acer 3680 i on kao i svi ostali aceri imaju skrivenu sistemsku particiju sa instalacijom windows-a, drajverima i aplikacijama.
Posto je kod mene ceo taj softver na nemackom, te stvari mi samo zauzimaju prostor na disku.

Moje pitanje je jednostavno: Da li mogu da izbrisem tu skrivenu particiju, i dobijem tih dodatnih 4-5GB, a da se ne odrazi na stabilnost sistema?
Jer koliko sam shvatio to sluzi samo za backup?
Sa kojim alatom(programom) to da uradim?
Da li moze pri novoj instalaciji XP-a? Da obrisem recimo tu skrivenu i paticiju C, pa da posle njih dve da spojim u jednu vecu?

Mozes da je obrises ali onda vise neces moci da uradis recovery sistema tj. obrisao si legalnu verziju windowsa koja je dosla uz laptop. Znaci ne gubis stabilnost niti bilo sta drugo u samom radu jedino sto gubis to je mogucnost ponovnog instaliranja windowsa koji je dosao uz laptop. Ako ti taj windows nije vazan slobodno obrisi tu particiju i particiju C i napravi jednu vecu na kojoj ces instalirati novi windows. Sve mozes da odradis sa Acronis Disk Director programom ...

hvala na odgovoru!
pa acer-ov recovery sistem mi nudi da sva fabricka podesavanja sacuvam na dvd, pa posle sve mogu da vratim sa dvd-a.
Verovatno cu sada za vikend da se malo igram sa instalacijama:)

hvala na odgovoru!
pa acer-ov recovery sistem mi nudi da sva fabricka podesavanja sacuvam na dvd, pa posle sve mogu da vratim sa dvd-a.
Verovatno cu sada za vikend da se malo igram sa instalacijama:)

Pre nego sto totalno izbrises tu particiju probaj da je negde sacuvas pa probaj da li ce ti recovery uspeti samo uz pomoc dvd-ja ...

pitanje za one koji to znaju!!!
kako da dodjem do skrivene particije na acer-ovom laptopu? nisam dobila drivere uz njega, pa se iskreno nadam da se nalaze na skrivenoj particiji! hvala

pitanje za one koji to znaju!!!
kako da dodjem do skrivene particije na acer-ovom laptopu? nisam dobila drivere uz njega, pa se iskreno nadam da se nalaze na skrivenoj particiji! hvala
Npr. pokreni neki LiveCD Linuxa, ubodi USB flash drive i na njega prekopiraj sadržaj particije.

Mada, ja bih uvek pre skinuo sveže drajvere sa sajta!

Pre svega proveri da li uopste imas tu particiju. Desni klik na MyComputer pa Manage, i izaberi Disk Managment. Pogledaj spisak particija i vidi da li postoji skrivena particija. Ako je zaista skrivena mozes da je ucinis vidljivom pomocu nekog alata za rad sa particijama (PQ Magic, Super FDisk ...).

Pre svega proveri da li uopste imas tu particiju. Desni klik na MyComputer pa Manage, i izaberi Disk Managment. Pogledaj spisak particija i vidi da li postoji skrivena particija. Ako je zaista skrivena mozes da je ucinis vidljivom pomocu nekog alata za rad sa particijama (PQ Magic, Super FDisk ...).
Ovo sve pod uslovom da ima instaliran neki OS ;)

Kad vec hoces da teras mak na konac... neka nadje i skine Hirens Boot CD. Tamo ima sve sto ti treba od particionisanja preko bekapa do vracanja izgubljenih podataka.

Nazad
Vrh Dno