Šta je novo?

Skretnica

qQq

Slavan
Učlanjen(a)
28.04.2006
Poena
320
Aj ako moze neko da mi objasni cemu sluzi skretnica za zvucnike, i da li postoji posebna za zvucnike od 4oma i od 6oma, jer mi se mini linija gasi kad na nju nakacim pravljene zvucnike koji su 4oma[imaju skretnicu samo ne znam koju, pretpostavljam od 4oma jer su svi zvucnici od 4]
mini linija AIWA JAX-S3 sa original zvucnicima[na kutiji pise 6oma]

sva mudrost oko skretnice svodi se na filtriranje frekvencija koje se salju svakom od pojedinih drajvera ... nju cini nekoliko kalemova i kondenzatora, spregnutih tako da na visokotonac odu visoke frekvencije signala koji dolazi na ulaz (odsece odozdo), na srednjetonacsrednje (propusti opseg), a na bas pusti niske (odsece odozgo)

e sad je tu mudrost drugog tipa kakvi se kalemi i kond stavljaju, odnosno kako to razdvojiti u cilju sto vernije reprodukcije, postaviti reznu frekvenciju, i slicno

to sto si pitao a ne slaze se jeste neprilagodjenost pojacavaca i zvucnika po impedansi, a prosao si dobro zato sto se samo ugasila (moguce da ima zastitu), jer ako stavis manju impedansu, moze malo jaca struja da krene u zvucnik, a onda ...

ne iskljucujem da sam negde zesce lupio u ovom objasnjenju, nisam neki ekspert, al trebalo bi da je ovako

Pazi drzim ja te pravljene zvucnike sad na mini liniji, ali mogu da pojacam samo do 22-23, a mini liniji je max 30, i cim krenem preko 22 ona se ugasi, a to me nervira pa pitam da li bi mozda trebao da kupim zvucnike od 6oma i da li treba i da kupim drugu skretnicu?

Poslednja izmena:
Problem je sto su ti ti pravljeni zvuncici 4 oma a pojacalo je predvidjeno za 6oma i kada ga pojacash aktivira se zastita.Nije problem u skretnici..

Vrh Dno