Šta je novo?

Skidanje pozicije satelita na Androidu

Rale45

Čuven
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
620
Pre godinu-dve sam imao HP iPAQ hw6915. Imao je Windows Mobile 2005 i jednu prilicno zgodnu opciju koju sam cesto koristio, a to je manuelno skidanje podataka o poziciji satelita. Dok nisam provalio tu opciju, cekao sam redovno izmedju 2 i 10 minuta da uhvati GPS poziciju, a kad skinem podatke o poziciji, kada sam na cistini, uhvati satelit za 5-30 sekundi. Cak je postojao i neki programcic koji je, nakon instalacije, dozvoljavao da se skinu pozicije satelita 7 dana unapred.

I, posle ovog uvoda, kratko pitanje : da li postoji takav program za Android?

Znam da postoji ona opcija Use wireless networks, ali i pored toga, ponekad treba par minuta da uhvati signal.

U pitanju je telefon Samsung I5700.

:wave:

Ne znam za takav program ali meni nikada ne treba više od 15 sekundi da uhvati fix, obično to bude skoro momentalno.

Moj magic, kada ga ugasim pa ukljucim, i onda ukljucim gps prvi put, teba mu par minuta, koliko sam citao on tada skida pozicije satelita i za unapred. posle toga mu treba 10-15 sekundi da uhvati. Ovo je naravno na otvorenom ili u kolima, u stanu nema sanse.. :p

Evo napolju
[YOUTUBE]YsFSRHt2c80[/YOUTUBE]

A ovo je u kući
[YOUTUBE]g3z2pqM-uwQ[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
nisu ljudi za dzabe izmislili AGPS :)

Znaci, za onakav program niko ni zna?

Suština je u GPS almanahu. To je plan trajektorija satelita. Ako GPS prijemnik ima almanah, i tačno vreme, mnogo brže će sam locirati satelite, i uraditi sinhronizaciju.
Ovako brzi fix, kao što je telep pokazao, ostvaruje se ako prijemnik ima almanah, i ako je na poziciji da "vidi" veliki deo neba.
Imaće upotrebljiv almanah, ili ako od poslednjeg korišćenja prijemnika nije veliko vremensko i/ili prostorno rastojanje, ili ako je na drugi način (mobilnom mrežom, A-GPS-om) moguće dobiti aktuelni almanah.

Za WM postoji par ovakvih programa. Koristio sam ih na HTC Kaiser-u, iako je imao A-GPS. Ali za Android ne znam... :/

Nazad
Vrh Dno