Šta je novo?

Sistem particija na XP sp3 raste li raste

nikolaf7

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2005
Poena
405
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Lc cc 120
Matična ploča
Gigabyte B550m ds3h
RAM
2x8gb ddr4
GPU
GB Aorus 1080ti
Storage
WD i Samsung SSD, Toshiba HDD
Kućište
Bitfenix Shinobi
Miš & tastatura
G502 hero
Mobilni telefon
Samsung A34
52GB sam odvojio za sistem, ima 3 godine kako sam ga instalirao i gledam sad u tree size programu C particiju:

WINDOWS mi je sa pocetnih 2-3gb narastao na 9.2:zgran:

My Documents 20gb:zgran: od cega local settings 3.5gb, application data 560mb a devojcin nestretni sims3(iako je na drugoj particiji) 13.2gb:wall:

Program files 7.3, od cega common files 1.8gb

Neki sims3.Backup 1.98gb

System volume(koji redovno cistim) 560mb

i 11.1gb free....

Moze li se to pocistit malo vise???
Ili onda nema smisla plan da uskoro predjem na win7 na 64gb SSD?!?
Koliko uopste zauzima win7?

52GB sam odvojio za sistem, ima 3 godine kako sam ga instalirao i gledam sad u tree size programu C particiju:

WINDOWS mi je sa pocetnih 2-3gb narastao na 9.2:zgran:
Nda... ume Vin tako da naraste. Prvo, sami apdejti (a naročito servis pakovi) umeju da ostave dosta toga iza sebe, ako izabereš mogućnost da ih naknadno deinstaliraš. Drugo, nakupi se dosta toga po temp folderima:

Kod:
C:\Temp
C:\WINDOWS\Temp
C:\Documents and Settings\KORISNIČKI_NALOG\Local Settings\Temp
C:\Documents and Settings\KORISNIČKI_NALOG\Local Settings\Application Data\Temp
Dalje... Isključi System Restore i isprazni keš svih veb pretraživača. Može još dosta toga da se obriše, ali je teško dati tako detaljne instrukcije ovako preko foruma, jer se mora na licu mesta videti da li su programi koji su to ostavili iza sebe još uvek aktuelni (npr razni Google alati ostavljaju mnogo smeća iza sebe).

My Documents 20gb:zgran: od cega local settings 3.5gb, application data 560mb a devojcin nestretni sims3(iako je na drugoj particiji) 13.2gb:wall:
Misliš verovatno na folder Documents and Settings, a ne My Documents. Elem... svaki sledeći nalog u startu uzme 100 i kusur MB, pa onda svi temp folderi i ono što aplikacije kreiraju. Taj Sims te ubi kol'ko vidim. Očigledno "saved data" trpa u Application Data folder, a to bi trebalo da može da se promeni, odnosno izmesti na drugi disk.

Program files 7.3, od cega common files 1.8gb
Pa kad' držiš igrice na SSD-u. Šta da ti kažem...

Neki sims3.Backup 1.98gb
Lepo... :wall:

Moze li se to pocistit malo vise???
Ili onda nema smisla plan da uskoro predjem na win7 na 64gb SSD?!?
Koliko uopste zauzima win7?
Meni XP SP2 sa .NET frejmvorkom, Ilustratorom CS2, Nokia PC Suite, Fajerfoksom i gomilom raznih sitnih programa zauzima 3,7GB. U 10GB bih već spakovao sve što mi treba za jednu desktop mašinu, a u 60GB da i ne govorim. E sad'... lako je bahanalisati. Instaliraj ceo CS5.5 i MatLab sa svim mogućim dodacima pa ti će ti i 120GB biti malo. Mislim, da ne preterujemo...

Poslednja izmena:
Misliš verovatno na folder Documents and Settings, a ne My Documents. Elem... svaki sledeći nalog u startu uzme 100 i kusur MB, pa onda svi temp folderi i ono što aplikacije kreiraju. Taj Sims te ubi kol'ko vidim. Očigledno "saved data" trpa u Application Data folder, a to bi trebalo da može da se promeni, odnosno izmesti na drugi disk.
Ma nije save nego addonovi, skinovi i ostali download content koji se iz nekog razloga kopiraju tu.
Pa kad' držiš igrice na SSD-u. Šta da ti kažem...
Ovo je bez igara - odavno sam ih izmestio na drugu particiju:d

Ovo je bez igara - odavno sam ih izmestio na drugu particiju:d
Kako bez igara - a šta je sims3? :trust:

sims3(iako je na drugoj particiji) 13.2gb
...
Neki sims3.Backup 1.98gb
To ti je preko 15GB. Drugo, preko 7GB za Program Files je poprilično za jednu kućnu mašinu. Verovatno imaš dobar procenat programa koji ti ni ne trebaju ili bar ne moraju da budu instalirani na SSD. Novije verzije poznatih softverskih paketa takođe uzimaju mnogo više prostora (MS Office, Adobe CS itd).

Ako sam te razumeo, sistemska particija ti ima 52GB od čega je 11GB slobodno. Od preostalih 41GB, 15GB zauzima sims3, a 26GB sistem i svi programi. Kada poobrišeš sve što sam ti rekao, mogao bi da siđeš i ispod 20GB, a ako deinstaliraš/izmestiš nepotrebne/nekritične programe i komponente Vindousa sigurno bi to sveo na bar 15GB.

Znam da sam, zbog jednostavnosti prenosa, imao dosta toga korisnog na virtualnim diskovima od 4,7 i 8,5GB tako da mi je teško da poverujem da prosečan PC korisnik ne može da se spakuje u 15-20GB.

Opet kažem, lako je iživljavati se i popuniti i 120GB, al' valjda ovde pričamo o recionalnom kompromisu koji prosečan PC korisnik treba da napravi.

Hahaha, jeste ali sims je instaliran na drugoj particiji, zamisli....ali gad od igre sve sto ona skine i instalira(skinove, predmete, itd.) kopira i u Documents and Settings.
Napravio je 3 foldera po 5.5-6.5gb, ali sam na netu nasao da jedan mogu da brisem.

Nece mu dati ni da prismrdi kad uzmem SSD:D

Nazad
Vrh Dno