Silne (NOVE) kamere po Beogradu VS Android mape (GMaps, Here, etc.)

Keops

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poruke
655
Poena
18
Svi smo, ko vozači, primetili da je BG pun novih kamera na gomili mesta. Najviše sam viđao ovakve (noseći stub u obliku ćiriličnog "G"), nekad samo u jednom smeru, nekad u oba.Pogledajte prilog 281478Pitanja imam više, pa nek' odgovori ko šta zna -

1. 'El neko ima info kad će te kamere MUP/saobraćajci "uključiti" i šta naplaćuju - prekoračenje brzine i prolazak na crveno, to sigurno. Uglavnom su montirane oko semafora, ali ne isključivo tu. Meni je radnik Parking servisa pominjao upravo februar 2020-e kao datum starta(uzeti s rezervom!)

Dosta se pominje i face recognition (prepoznavanje lica vozača) - pa ako mogu da snime facu, mogu i nevezivanje pojasa. Ma, evo šta kažu tabloidi - a oni su najbliži istini/vlasti :) -
Kod:
https://www.blic.rs/vesti/beograd/nove-kamere-sirom-beograda-ovo-je-spisak-67-lokacija-gde-se-vec-obavlja-video-nadzor/nbxlh1h
MUP to može da koristi za saobraćajke i teške udese, i to jedino podržavam u potpunosti! Za ostatak je koncept oko keša tj "puniti budžet preko vozača" tj pisama s fotkama prekršaja koja ćemo svi, pre ili kasnije - početi da primamo... Te kamere, čak i kad ne rade, svakako imaju preventivno dejstvo i to je okej.

Dakle, zanima me kako se legalno boriti sa tim kamerama na nivou sitnih prekršaja, koje činimo svi... Pre svega - prekoračenje brzine. (a bitno je i znati njihove lokacije! Valjda moraju biti objavljene lokacije, po zakonu, ili ne?)

2. Je l postoji neka lista svih tih NOVIH kamera?

Postoje one overlay liste u Google Maps, samo je pitanje da l neko to ažurira....Sumnjam, jer nove kamere niču ko pečurke. Hrvati to imaju... Evo linka, videćete kako Google maps to lepo ubaci kao sloj preko(overlay) -
Kod:
CRO-GATSO-2020 (Snečer [emoji2398]) -

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1wegl_hzrNQU8nNZV3DoVnMrRP8vdBiKe&shorturl=1&ll=43.07108648170853%2C22.726709507624264&z=7
2A) Možda neka zasebna app, mada je to uvek dodatno trošenje baterije (kad koristiš tipa Google Maps i još nešto u toku CELE rute-vožnje.)

3. Zašto je u toku prošle godine (sredina pa do kraja 2019-e.) objavljeno bar 50 naslova da je Google maps dodao upozorenje o prekoračenju brzine za Srbiju - kad to nije dodato!
Dodat je (skoro) info o gradskom prevozu (GSP linije), putem državnog "Open Data" projekta - i to jeste lepo! (ali nije za vozače)

Evo npr jednog članka, relevantan sajt, ne tabloid:
Kod:
https://pcpress.rs/google-maps-dobija-opciju-za-merenje-brzine-tokom-voznje/
To "dobili" nismo!
Opcija "Speedometer" jedina postoji, i IZNAD nje bi trebala da stoji opcija o prekoračenju brzine - a ne postoji!
7d89da7d3213e3abacf2ba954755f72d.jpg
Tako to izgleda u zemljama u kojima radi obaveštenje o prekoračenju.

Iz tog razloga (nema obaveštenja + ima upitnih kamera) sad furam Here mape/app, mada sam video da mu nisu najtačnije informacije o ograničenjima na mnogim mestima! - "Bolje išta nego ništa"...

4. Je l Here mape imaju info o zagušenjima u saobraćaju? Kakve su tu, spram Gugla, koji tu briljira (jer ima najveći user base)

5. Mnogi za ograničenja brzine koriste DODATNU aplikaciju. Tipa: Sygic speed cam & radar ILI TomTom GPS Navigation- Live Traffic Alerts & Maps Ovo čudo:
97d1b2795678a55e66975052cf6efe58.jpg
...ali to srče GPS & bateriju x2. I služi samo za prekoračenje brzine, a ove nove kamere - ništa. (?)

Najkorisnije je da ograničenja budu unutar same aplikacije za navigaciju (a ne dodatni "bubble" tj overlay aplikacije 2)

Sva pitanja su povezana s kamerama koje montiraju tj kako se spasiti od njih. :)
I to na legitiman i legalan (i besplatan! Ako je moguće.) način - znajući njihovu poziciju, i koristeći obaveštenja o prekoračenju brzine (...koja Google Maps, za sada, nemaju...)
 
Poslednja izmena:

bobster

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
27.07.2012
Poruke
1,613
Poena
48
Nove kamere ne snimaju brzinu. Ne verujte tabloidima.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 

rafiki

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.02.2005
Poruke
2,768
Poena
63
Koliko sam shvatio, iz raznih izvora, veoma mali broj kamera po Beogradu meri brzinu. Ove nove, male, koje se postavljaju na stotine/hiljade služe za nadgledanje opšte situacije na ulicama - više BigBrother/1984 stil, nego prekoračenje brzine.
Dakle, ako/kada se digne kuka i motika, da se zna gde je kuka, a gde motika :)
Realno, mogu imati značajnu primenu u identifikaciji počinilaca raznoraznih nedela, no to ostaje da se dokaže u praksi.
Ja razmišljam o pokretanju inicijative da se javnosti omogući real-time pristup stream-u sa kamera, naravno ne ovih što snimaju po jednu traku, nego onim od 360 stepeni. Interesuje te da li je gužva: pogledaš par kamera i znaš na čemu si. Ionako je to sve (pre)plaćeno našim parama - zašto da gledam 20 Naxi kamera, kad sam već platio za 1000 drugih?
Pozdrav
 

poolmaker

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poruke
10,075
Poena
83
Ja razmišljam o pokretanju inicijative da se javnosti omogući real-time pristup stream-u sa kamera, naravno ne ovih što snimaju po jednu traku, nego onim od 360 stepeni. Interesuje te da li je gužva: pogledaš par kamera i znaš na čemu si. Ionako je to sve (pre)plaćeno našim parama - zašto da gledam 20 Naxi kamera, kad sam već platio za 1000 drugih?
Pozdrav
Srećno sa tim...
 

Ivan KP

HGST Deathstar
Učlanjen(a)
09.12.2018
Poruke
1,000
Poena
0
Apsolutno odlična ideja. I da se uvede pretplata za takav sistem za održavanje (već se održavaju znam, ali internet protok nije besplatan). U interesu je građanima za bezbednost, izbegli bi gužvu i kolaps. Takođe bi ekologija bila srećna zbog manjeg zagađenja.
 

poolmaker

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poruke
10,075
Poena
83
Neće da bude, baš zato što je u najboljem interesu gradjana.
 

poolmaker

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.04.2013
Poruke
10,075
Poena
83
Upravo tako, transparentnost (na bilo koji način) je jedan od najmanje poželjnih elemenata tu gde jesmo.
Nisam omalovažavao tvoj plan, podržavam ga.. nego mi je poznato kako prolaze oni koji pokušavaju dobru i ispravnu stvar.
 

CTR99

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
06.11.2015
Poruke
977
Poena
43
Veliki problem kod takvih kamera / netransparentnog postavljanja, pa i selektivnog načina kažnjavanja je taj što ti se može desiti da nesvesno dnevno praviš neki prekršaj, a da kazne stignu posle više meseci i za više desetina prekršaja.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,232
Poena
83
Moj grad je prepun kamera. Svaka iole malo veca raskrsnica ih ima, na ulicama van raskrsnica ih nisam nesto puno primetio.
Za 5 god zustrije voznje (kao i vecina) nisam do sada ni jednu kaznu dobio.
Zna se kako radar izgleda i koje standarde treba da ima da bi bio validan.
Kamere nisu to niti mogu biti, jer moraju imati ili ugradjen radar sistem ili detektore vozila na samoj traci.
Zna se kako izgleda radar, koji je uvek poveca kutija ili stub a detektor sistem cu slikati kada prolazim tuda gde ce se jasno videti razlika izmedju istog i obicne kamere.
I realno, da krenu da terorisu narod sa kamerama, koliko bi potrajale na ulicama?
I molim vas, bez uvlacenja politike, da ne bi morali zatvarati i brisati temu...

...riding on 720p...
 

gogo23

Flash Drive
Učlanjen(a)
13.10.2019
Poruke
164
Poena
18
Trenutno u Bg ima 4 kamere koje mogu da mere brzinu. Van upotrebe su jer nema ljudi koji bi ih nadgledali, takva je @tehnika da mora neko fizicki da ih prati/pregleda snimke sto se ne radi vec 5-6 godina.

Iako je mnogo vozaca popadalo na njima, naplacene su velike kazne ali je neko naredio obustavu.
 

Keops

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poruke
655
Poena
18
Dobro, ajde, kamere ne rade. Niti će da "rade protiv vozača". Ako i kad prorade, neće proći neopaženo, pa i na ovom forumu. (ubeđen sam da su idealne za punjenje budžeta, baš preko vozača. Njihov broj i pozicija to govori, nije to nista "politički".)

Što se laže da je Gmaps uveo upozorenje o prekoracenju brzine? Nije to samo PC press, to su svi. Izguglaš "upozorenje o prekoracenju brzine google maps" i vidiš: neistine. :)

Sent from my brain to my fingers, interacting with my Android phone; not via Tapatalk.
 
Poslednja izmena:

nidza

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.07.2004
Poruke
4,363
Poena
48
Mogu kamere da "mere" brzinu i bez radara. Pod znacima navoda, jer kamera ne meri ništa, samo snima, a odgovarajući softver to rešava - dovoljno je da znaju tačno rastojanje između neke dve tačke u kadru, frame rate imaju, izbroje samo frejmove i eto vrlo tačne brzine. Samo je pitanje vremena i motiva, ali ipak se slažem da im to nije prioritet, već nešto sasvim drugo.
 

NShappy

Super Audio CD
VIP član
Učlanjen(a)
24.05.2004
Poruke
4,253
Poena
63
Da, veštačenjem se iz (skoro) bilo kojeg video snimka može dobiti brzina vozila, ali se to radi samo po potrebi, u spornim situacijama. Ne koristi se to za kontrolu brzine.
 
Poslednja izmena:

gogo23

Flash Drive
Učlanjen(a)
13.10.2019
Poruke
164
Poena
18
Na ovim mestima gde su se naotimali para i dozvola nema radara, samo kamere, mojim drugarima koji su pali je uz poziv za sud stizao snimak gde je u donjem desnom uglu bila upisana brzina, vreme i datum, na koji način su radili nemam pojma ali znam da ima već 4-5 godina kako su prestali da mere brzinu i kažnjavaju iako kamere na tim lokacijama i dalje stoje.
 

jaksa

Маршал
Super Moderator
Učlanjen(a)
04.06.2002
Poruke
5,850
Poena
48
Tzv "Naxi" a u stvari antenall kamere imaju i HQ, što je fino, medjutim, da li se mogu kontrolisati ili zumirati?
Nekad davno, mislim da je informatika imala kamere koje si mogao da kontrolišeš u kratkim vremenskim periodima.
 
Vrh Dno