Šta je novo?

Silicon Graphics proglasio bankrot

Ragnarok

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2007
Poena
440
SGI declares bankuptcy, to sell itself to Rackable Systems:

Silicon Graphics Inc. returned to bankruptcy-court protection Wednesday and immediately agreed to sell its business to Rackable Systems Inc. for $25 million, subject to higher bids at auction.

Rackable said it would merge its servers and data-center storage products business with Silicon Graphics, which makes servers and provides high-performance computing products. Rackable, of Fremont, Calif., is also offering to take on certain liabilities associated with Silicon Graphics' assets.

Rackable, which has posted five consecutive quarterly losses, has been looking to boost its global services business. Chief Executive Mark Barrenechea said in February that the company planned to invest 10% of its cash to expand product offerings and sales and service capabilities.

The $25 million offer works out to about 47 cents a share, a 15% premium to Silicon Graphics' closing price Tuesday. In court papers, Silicon Graphics, of Sunnyvale, Calif., blamed its bankruptcy filing on the challenges it has faced since its emergence from bankruptcy protection in October 2006.

Among the obstacles were so-called legacy problems left over from the first restructuring, including a burdensome cost structure, increased competition and delays in the introduction of new technology. Silicon Graphics said it also fell short of its goals to penetrate new markets for its technology products and services.

Together, these challenges hurt Silicon Graphics' overall financial performance by slashing its revenue, and causing net losses as well as a drop in cash levels.

In its Chapter 11 petition, filed with the U.S. Bankruptcy Court in Manhattan, Silicon Graphics reported $390.5 million in assets and $526.5 million in debts. Silicon Graphics had received a delisting notification from the Nasdaq Stock Market last month because it failed to comply with market-value requirements for companies listed on the exchange.

Joining the company in bankruptcy court are 14 of its subsidiaries. Silicon Graphics employed nearly 1,200 workers as of March 1.

a nekad su bili... sam vrh vrhova
pravili su za klase, a ne za mase i to je rezultovalo na kraju bankrotom

Bas m ije zao :(
Oduvek su bili pojam kvaliteta i eto... odose pod zemlju.

:( covece, ... SGI ...

SGI je vec davno ishao ka dnu... Sad ih je josh drmnula kriza i to je to... Firma je nekada bila pojam za sve ljude koji su se bavili grafikom i prosto je neverovatno koliko stvari koje su izashle iz SGI-ja sada zivi u nashim kompovima. Verovatno ce ih neko sada kupiti i nastaviti da koristi njihove patente.

Nema tu nista cudno, borba protiv titanijumskih vetrenjaca, teranje maka na konac, ultra-avantgardne inovacije + suludi potezi su stvari koje sebi moze da priusti samo jedan Apple i niko vise.

da Apple nije napravio iPod i iTunes ni njih ne bi vishe bilo na trzishtu

evo jedne ode, mislim da je prikladna ;)

http://www.youtube.com/watch?v=_lEfl1XYCBY

OpenGL anyone ?

puno stvari se tu izdesavalo, u jednom trenutku je Microsoft kupio Softimage - najverovatnije iz istog razloga sto je ulozio milione u Corel (svojevremeno, kad je Corel bio vlasnik WordPerfecta) i posle par godina prodao te iste deonice po 10 manjoj ceni! prodao ih je kad je bio siguran da je WordPerfecta definitivno sahranjen.

Isto se desilo i SGI-u kad je Microsoft kupio Softimage i upropastio ga! za 4 godine nisu nista uradili na Softimageu (osim sto su ga odmah portovali sa SGI na NT) da bi ga na kraju prodali Avid-u koji je nastavio sa razvojem Softimagea...

Apple jedino opstaje jer drzi software+hardware kompletno pod svojom kontrolom. i da, da nije bilo iPod-a i iTunes-a ne bi bilo danas ni Apple ;)

Poslednja izmena:
evo jedne ode, mislim da je prikladna ;)

http://www.youtube.com/watch?v=_lEfl1XYCBY

OpenGL anyone ?

puno stvari se tu izdesavalo, u jednom trenutku je Microsoft kupio Softimage - najverovatnije iz istog razloga sto je ulozio milione u Corel (svojevremeno, kad je Corel bio vlasnik WordPerfecta) i posle par godina prodao te iste deonice po 10 manjoj ceni! prodao ih je kad je bio siguran da je WordPerfecta definitivno sahranjen.

Isto se desilo i SGI-u kad je Microsoft kupio Softimage i upropastio ga! za 4 godine nisu nista uradili na Softimageu (osim sto su ga odmah portovali sa SGI na NT) da bi ga na kraju prodali Avid-u koji je nastavio sa razvojem Softimagea...

Apple jedino opstaje jer drzi software+hardware kompletno pod svojom kontrolom. i da, da nije bilo iPod-a i iTunes-a ne bi bilo danas ni Apple ;)
Kovacm, delio ti moje misljenje ili ne, evidentno je da je Apple zahvaljujuci svom muzickom servisu i iPod-u delom izashao iz gliba u kojem je upao 90-ih. Naravno delom je postao i profitabilan zato shto je Jobs uneo i inovacije, tipa sharene iMac-ove i iBook-ove, novi procesori Mac OSX, ali mislim da im je mp3 biznis najvishe pomogao. Na kraju krajeva Steve je prodao i Pixar Dizniju, pa je verovatno deo love ulozio i u Apple pored toga shto je postao najveci share holder Diznijevih akcija. Sem toga tu je i psihologija kupaca.. imam iPod, pa on mi se najvishe slaze estecki sa iMac-om, a najbolje se i sinhronizuje preko njega itd.. kao i sa iPhone-om, slichna situacija.. poznajem ljude koji su recimo kupili Mac mashinu (jer sad moze da tera i Win, jel) jer su kupili pre toga iPhone pa da sve usklade.

Da li neko uparuje iPod sa MacBookom nije tema ove diskusije. Ovde pričajte o bankrotu SGI i sličnih firmi, ne o brendomanijacima, hvala.

Poslednja izmena:
Kovacm, delio ti moje misljenje ili ne, evidentno je da je Apple zahvaljujuci svom muzickom servisu i iPod-u delom izashao iz gliba u kojem je upao 90-ih.

pa ko kaze da se ne slazem ?

mora da buni onaj ;) smajli na kraju mog posta - u svakom slucaju 100% si u pravu - da nije bilo iPoda + iTunesa tesko bi se Apple izvukao (u stvari 99% ne bi)!

i to si u pravu da ljudi danas kupuju Mac jer su prethodno kupili iPhone / iPod, ima sigurno nesto i u estetici :) ali ih uglavnom kupuju jer su zadovoljni kako funkcionisu ove Apple dzepne spravice pa se zato odlucuju za Mac.

sorry na offtopicu, ali morao sam da odgovorim srkyj-u,

Poslednja izmena:
kovacm je nastavio offtopic i otišao na zasluženi odmor. Uz prethodno nakupljene bodove ovi su mu bili dovoljni za ban. Neću da zatvaram thread, još jednom vas molim da to ne radite.

Hvala

da Apple nije napravio iPod i iTunes ni njih ne bi vishe bilo na trzishtu

Ne, da Apple nije napravio Imac danas ne bi vise postojali. SGI ipak nije bila firma koja je mogla da pored situacije na trzistu sebi priustava zivot na staroj slavi, desilo se ono sto je bilo neminovno, ako je mogao Commodore moze i SGI.

Još jedna velika i inovativna kompanija ode u istoriju :(.

kovacm je napisao(la):
Apple jedino opstaje jer drzi software+hardware kompletno pod svojom kontrolom.
Po meni, totalno suprotno, upravo to je za malo oteralo Apple u propast, gde bi i bio, da nije bilo iPod-a.
SGI je takodje dugo vremena insistirao na svom hardwareu, OSu, dok je ostatak sveta maltene kompletno (ukljucujuci i Apple) presao na x86. Na zalost, SGI nije izumeo svoj iPOD :S:

Poslednja izmena od urednika:
Steta za SGI. Jos pamtim kada sam pre skoro deceniju video jednu njihovu "kantu za djubre", izgledao sam ko majmun koji cupka oko monolita iz odiseje ;)

Po meni, totalno suprotno, upravo to je za malo oteralo Apple u propast, gde bi i bio, da nije bilo iPod-a.

ono sto je Apple skoro oteralo u propast je Windows95 - posle 10 godina PC je dobio GUI koji je mogao da se meri sa Mac OS-om.

pored toga Apple je poceo da stagnira jer nije uspeo da napravi napredan OS, a da se krpi stari Mac OS nije moglo u nedogled.

To je upravo ono sto je izdvajalo SGI, SUN... od kucnih masina: PCja, Atarija, Amiga, Apple-a - kad su Apple i PC sustigli i dobili ono sto su imali SGI, Sun u pogledu OS-a... vise nije bilo razloga da se kupuje npr. SGI za 3D kad je isti software postojao i na Mac OS X ili na Windowsu NT...

i treca stvar koja je Apple mogla da povucne na dno su Mac KLONOVI s'kraja 90tih! - Apple je u jednom trenutku poceo da licencira svoj OS 3th party proizvodjacica sto je imalo samo negativan efekat.

SGI je takodje dugo vremena insistirao na svom hardwareu, OSu, dok je ostatak sveta maltene kompletno (ukljucujuci i Apple) presao na x86. Na zalost, SGI nije izumeo svoj iPOD :S:

njihova prednost se jednostavno izgubila vremenom...

a sto se tice x86 - SGI nije presao na x86 prvo vec je presao na Itanium katastrofu :) i tu su napravili gresku... a i sam x86 je vremenom asimilirao RISC procesore i njihove prednosti.

Nazad
Vrh Dno