Šta je novo?

Silent PC

La.Prestige

Slavan
Učlanjen(a)
18.11.2009
Poena
455
Cao Benchovci,

Obicno sam sâm pomagao i sastavljao drugima komponente i nikada pitao nikoga za savet sto se istog tice. Sada je vreme doslo da potrazim pomoc oko odabira komponenti jer mi svaki savet znaci i dobrodsao je.

Dakle o cemu se radi, uvek sam nabavljao high-end komponente i imao budzevine i cudovicsta od konfiguracija. Delom zbog toga sto mi je stvarno trebala jaka masina, a vecim delom zbog toga sto volim HW i sto cesto Benchmarkujem. Prodao sam i7 6900K i X99 plocu jer hocu da predjem na 1151 socket.

Ono sto mi treba je:

• Maticna
  • Procesor
  • Hladjenje
  • Kuciste

A ostatak koji trenutno posedujem:

• Ram: 32GB (4x8GB) Corsair Vengeance Low Profile na 2400MHz
  • SSD: Samsung 960 Pro
  • PSU: Corsair AX1200i

Dakle treba da bude tiha, kompaktna, ne overklokerska konfiguracija koja ce biti dovoljna srednje zahtevnom korisniku. Sve zahtevne stvari resavam na MacBooku. Dakle ovde bi povremeno radio real time stock trading, malo obradu fotografija, poneku igru mozda nekad (za to imam spreman GPU), 4K materijal, itd. Ja sam nesto gledao danas i otprilike nasao sta bi mi odgovaralo.

Maticna: Gigabyte B250M DS3H ili MSI B250M Bazooka (Bitno mi je da je mATX, da ima M.2, da ima HDMI i da ima 2XPCIe slotove)
Procesor: Intel Pentium G4560 (mislim da mi od ovoga nista jace nece trebati jer su performanse na nivou ex i5 cpu-a)
Hladjenje: Arctic Alpine 11 Passive (trebalo bi da moze ohladiti G4560)
Kuciste: ??? Pojma nemam. Uzeo bih sada neko belo, da mi se uklapa u ambient, plus bi bio da ima providnu stranu i da bude najjednostavnije moguceg dizajna (ako se ne varam Fractal Design ima takav fazon).

Tako da mi treba pomoc oko ove 4 stavke, sta biste vi uzeli/preporucili, kako bi se to sve uklapalo i eventulno neke izmene da izvrsimo.

Hvala unapred na odgovorima. :wave:

Ja bih isao sa gigabyte maticnom, najkvalitetnije su na trzistu. B250m je sasvim dovoljno za tvoje potrebe a ne bih uzeo CPU slabi od i5 6400/7400. Sve novije aplikacije+igre benefitiraju od multicora. Ali za novac G4560 je pun pogodak.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Hvala na odgovoru.

Pa ne znam generalno te B150M i B250M ploce kakve su. Ali mislim da su dovoljne za bilo koji procesor s' obzirom da kaby ne trosi vise od 80-ak watti. Da je 130-140W u pitanju, isao bi na nesto malo krstenije. Ovako nema potrebe.

Za procesor, kontao sam nesto jace, barem 7400 ali mislim da nema potrebe. Ipak je ovo bukvalno i3, i mislim da mi nista jace nece trebati.

Na poslu imam i7 u Mac-u, kod kuce i5 u MBP tako da imam sirovu snagu u rezervi. :)

Sto se tice kucista, nasao sam nesto mnogo elegantno i idealno za moj ukus.

99d77f6e19ac85c09f425e9c3614e08a.jpg
sweetpic1.jpg

Celik+Aluminium+Providna strana. A uzgred ATX i solidno fino ptostrano.

Asus maticna je bolji izbor.
Gigabyte je daleko od "najboljih na trzistu", s obzirom na koje sve probleme se nailazi sa njihovim plocama.

P9 Lite TT

@ivanbass1,

koju asus preporucujes?

@peja,

provereno radi ta kombinacija, na overclockers forumu sam video test, neki lik je sklopio htpc. Prilikom gaminga ne prelazi 67-68 stpeeni sa dobrom pastom.

Verovatno cu mu nabaciti sa zadnje strane neku silent 12 ili 14-ku, koja ce mu naknadno pomoci da snizi temp.

Bilo koju sa odgovarajucim konektorima.

B250 ako zelis 2400mhz ram.

P9 Lite TT

Asus maticna je bolji izbor.
Gigabyte je daleko od "najboljih na trzistu", s obzirom na koje sve probleme se nailazi sa njihovim plocama.

P9 Lite TT
Asus je dobar ali nisu ni oni bez mana. Bukvalno kako ti se posreci. A za gigabyte maticne ploce nisam cuo nista lose, na tomshardware hvale gigabyte, posebno z170-hd3.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

Ovde su dosta ljudi sa licnim iskustvima, uglavnom oni koji klokuju i kojima zapravo znace bolji biosi i stabilnije ploce, pisali da je GB za izbegavanje.

Za pentium g4560/non-K i5 i 2133/2400MHz ram je maltene nebitno koja je ploca i kakav je bios, to su maltene plug&play kombinacije.

Prva stavka je budzet za plocu.
Kad znas budzet, gledaj da ima sve konektore koji su ti potrebni/koji ce ti biti potrebni u buducnosti.
Kad ispunis ta tri uslova i suzis izbor, ako postoji Asus ploca, uzmi je [emoji4]

P9 Lite TT

Do sada nikad nisam imao problema sa plocama, pa me zanima koji tacno problemi se manifestuju a da ne podlezu garanciji?

Takodje, jos jedan zanimljiv predlog koji sam totalno zaboravio - z170 + bios za non-oc procesore+locked cpu.

Licno sam sklapao drugaru pc dok sam bio u SRB nesto u Avgustu '16-te, i uzeh mu Z170 plocu za ~100€ i tada je turio G4400 jer nije imao odmah kes za i5 i i7. U medjuvremenu je cackao i uz pomoc starije verzije bios-a je uspeo da overklokuje G4400 na 4,6 ali je zbog povecih voltaza vratio na 4,5. Danas ima i5 6400 na 4,6 rock stable. :)

Vec sam video kod sebe Z170M plocu + i3 6100 na 4,5. :p Ali mana je sto vuce zagrevanje i potrosnju cpu-a tako da ni reci o pasivnom hladjenju nema. I jos jedna je mana sto bi u tom slucaju posedovao OC plocu pa ce me vuci da eksperimentisem i menjam procesore. :d

I treca mana je sto bi u startu morao da se oprostis od g4560 i da ides na i3/i5 Skylake jer Kaby Lake zahteva noviji bios, 99% sam siguran da nema Kaby biosa za OC non-K procesora.

P9 Lite TT

Nazad
Vrh Dno