Šta je novo?

Silent kuciste

TheGhost

Čuven
Učlanjen(a)
29.10.2002
Poena
619
Pozdrav svima,

mislim da neko vreme nije otvarana prica oko aktuelnog silent kucista, odnosno, koliko-toliko silent. Mozete li da mi preporucite neke modele.

Uslovi:
1. da je shto izolovanije, da ispushta shto manje zvukova, da ima mogucnost (integrisanu ili da ja modujem) zashtite od prashine
2. da je midi, big ne dolaze u obzir zbog gabarita.
3. izgledi stranica nisu bitni, ionako mi se vidi samo prednja maska koja bi bilo dobro da se ne otvara, ali ako je bolje ako se otvara, mozhe i to. dakle dizajn je periferna stvar
4. cena - voleo bih da izbegnem ovo, neka bude oko 100eur, ali nije presudno, ako ima neshto za 30-40-50eur da je znatno bolje, dolazi u obzir, tako da je ovo najmanje bitno jer ne planiram da ga menjam u naredne 3,4 godine sigurno.

Mislim da je jasno otprilike, mozhe i vishe modela sa nekim argumentima.

btw. uzeo bih i corsair hx 620 uz njega, da li je on dovoljno tih za ovo shto planiram? znam da je mega kvalitetno napajanje, ali eto, mozhe i to neka usputna stavka da bude ako se neko ne slazhe samnom.

Hvala svima !

Poslednja izmena:
za 100€ tesko

Mozda ce ti se vishe isplatiti da kupis jeftino kuciste i sam ga izolujes.
Najveci problem je sto izolacija stranica ne moze izolovati intake/exhaust fanove :( A tu se i buka iz kucista cuje.
Ja imam Antec P193, i na lowest RPM je bilo.. OK. Culo se ali sasvim OK u odnosu na ranija kucista.
Medjutim evo kako je proslo 2 meseca, vec su poceli da drndaju :( A nemam fanove u kucistu!

Ja sam cak isao na ideju "tisinskih kabineta" (skupe stvarcice koje izoluju skoro skroz buku jer je racunar u njemu ;)) Ali em skupo, em tesko doneti do nas, em ne znam koliko deluje, jer opet mora da ima neki prostop za protok vazduha i tu se sva buka koncentrise.

@illidan, rekoh da cena nije presudan faktor...

@marko_n, pogledacu shta kazhu za to kucishte, deluje zanimljivo/kvalitetno stim shto poseduje jedno 5 fan-ova (2 front, 2 top i jedan rear), kakva je situacija oko njihovog stishavanja, kakvi su po default-u ti fan-ovi ? Imash li josh neki predlog mozhda ?

@alfaunits, ja sam svestan da vremenom lageri ili stha vec poseduju, na fanovima crkavaju i krecu da se chuju, menjao bih ih vremenom. Najsmeshnije je shto koristim neko krsh kucishte gde mi fale one plastikice gde dodje dvd rezach i ostali 3.5" uredjaji, chesto mi je cela stranica kucishta otvorena, ne posedujem nijedan fan u kucishtu osim od procesora i od napajanja, grafichka mi je pasivna. Kako meni uopshte radi kompjuter, ne znam, ali radi bez problema 24/7. U sobi mi je leti prilichno toplo pa se pitam da li bih uopshte drzhao te fan-ove kad bih uzeo novo kucishte, ne clockujem procesor, niti me to zanima, sve je na default-u. Konfiguracija je iz potpisa, sa blagim nebitnim izmenama u vidu memorije.

lian li fanovi nisu bas tihi, ja sam ih zamenio sa scythe s-flex

a shta mislite o antec solo, je l premalo to kucishte (mini) ? svidja mi se shto ima built-in onu foru za drzhanje hdd-ova na 'pertlama'

Pa sad, to možeš relativno jeftino (par stotina dinara) i sam da izvedeš. Ako je već tako, sve na default-u, išao bih na PC-7FN kućište za 9k dinara.

Opciono možeš da mu zameniš ventilatore, ali pre zamene pokušaj ove što dolaze uz kućište da povežeš na 5V, ako ne startuju na 5V, onda na 7V. Pored toga možeš da kupiš u Gigatronu nešto od tih materijala za izolaciju ili običan filc negde i da sam izoluješ kućište. Sve ovo što dolazi fabrički je veoma precenjeno, svaku glupost naplaćuju papreno, a što je najgore to i dalje ne bude potpuno zaokružen proizvod nego i njega moraš sam da dorađuješ i budžiš.

Poslednja izmena:
Kakav mu je ovaj sistem za smeshtanje hdd-ova u odnosu na onu pertla foru (mozhe li tako na ovo kucishte da se montira?)

I ja vidim da bih pre neko 'jeftinije' kuciste, svidja mi se taj lian-li skroz, kako se pokazao ovaj: Silentmaxx proSilence za oblaganje kucishta ?

i usput, ima li neshto bolje od noctue za zamenu ovih fabrickih kulera ?

Sistem smeštanja diskova je OK, duplo odvajanje, disk naleže na gumice, a posle i sama fijoka ima 4 gumice, nema kontakta metal na metal. Meni se više sviđa ovaj sistem jer u slučaju eventualnog pomeranja kućišta (ili transporta) diskovi su smešteni na sigurniji način.

Kućište ima napred jedan 140mm fan i pozadi jedan 120mm, možda nećeš morati ni da ih menjaš, dovoljno da ih povežeš na 7V čisto da prave neki protok, s obzirom da sve držiš na defaultu.

Rear fan je montiran pomoću gumica da se spreči prenos vibracija, takođe su dodali gumenu podlogu za napajanje, kao i kod mehanizma koji drži 5.25 uređaje. Bočne i gornja strana kućišta nemaju nikakvih otvora i mogu se full obložiti nekim materijalom. Takođe kućište ima filter za prašinu na intake fanu koji se lako skida bez otvaranja i pomeranja kućišta.

Za taj materijal ne znam kakav je, ja bih pre išao na običan filc, npr. nešto ovako HT35.

Od ventilatora Noctua, Scythe... mada nemoj da se zalećeš sa kupovinom, možda ti i ovi što dođu uz kućište završe posao na malom broju obrtaja.

Poslednja izmena:
Kupio sam PC-7FN i ventilatori nisu po mom ukusu. Onaj pozadi jos i nekako, zapravo je vrlo dobar za 1200rpm model. Meni se zalomio falican 140mm prednji vent, malo krci lezaj, ali svakako na svojih 1000rpm pravi huk koji se meni ne svidja.

Nisam definitivno odlucio cime cu da ih menjam, najverovatnije Noiseblocker-ima XL1 i XK1.

Oblaganje stranica cu uraditi kasnije, imam neke 3mm bitumen trake, treba samo da vidim kako da ih zalepim. Ne znam koliko kostaju, ja sam ih dobio, ali sigurno je jeftinije od bilo kog fabrickog resenja.

Sto se kaveza tice OK je, mada neznatno se vise cuje HDD nego dok je bio u Zalman ZM-2HC2. Kavez sam rotirao za 90 stepeni, izvadio visak fijokica posto imam jedan HDD, sada je otvoreniji put iza intake ventilatora.

Ti Noiseblocker-i su 13 i 19db, pogubio sam se vishe, nisam uporedio sa Noctua-om, ali svakako cu probati prvo originalne

Mislish da je taj filc bolje reshenje od ovih shto imaju gotova da se kupe ? Je l ima neko da je istestirao te materijale i nashao neko 'najbolje' reshenje ?

Poslednja izmena:
Te bitumen trake su odlične ako uspeš da ih nađeš, mislim da se one koriste u kolima za oblaganje kabine tj. za izolaciju od buke motora, tako da možeš da ih potražiš na nekom auto forumu ili da se raspitaš u prodavnicama auto delova ili nekom auto servisu.

Preko bitumena eventualno da se zalepi piramidalni sunđer ili filc HT35. Ta gotova namenska rešenja baš za kućišta su preskupa i pod velikim znakom pitanja što se efektivnosti tiče. Pre bih išao na neko relativno provereno, a jeftinije rešenje koje se već negde koristi, u ovom slučaju izolacija u automobilima i dampiranje zvučnih kutija.

Poslednja izmena:
Postoje na caseking.de gotova resenja za odredjeni model kucista. Konkretno za PC-7FN kosta 30e sto je solidna svota.

Bitumen trake su kao guma, izolaciona svojstva su dokazana u raznim primenama. Na linku ima slika samolepljivih traka kojih ima po autoradnjama, a tu je jos jedan koristan link.

http://www.cbc.rs/forum/viewtopic.php?f=1&t=24522&start=50
http://www.vrelegume.rs/forum/viewt...k=t&sd=a&sid=70ea0203a69a99248927f24674b1b74f

Necu stavljati materijale za ispunu kutija i piramidalne sundjere, skuplja prasinu, bojim se da ne plane i tako to...

Ali u kombinaciji gde imash filter za prashinu, to i nije toliki problem, zar ne ?

Znachi neko dobro reshenje bi bilo bitumen traka (josh da vidim tachno koja, shta, gde) + piramidalni sundjer ili neshto slichno preko bitumena ?

Ok, nashao sam bitumen plochu, 2mm debljine, treba sutra da je kupim. Da li staviti u jednom sloju ili mozhda 2, pa da batalim preko njega sundjer, ima li ko iskustva ?

Nasao sam samolepljive 500x500, 560din/komad. Pricao sam sa prodavcem, on kaze uzimali su za razne stvari (oblaganje kucista, zvucnika) i oni su u principu zadovoljni, e sad, kaze necu da te lazem da znam da je to najbolje nesto na trzistu za tako nesto ili ne, to je diskutabilno, to koriste u auto-industriji kao izolaciju...a shvatio sam da se ovde niko time nije bavio pa da kaze, dokazano je da ovaj materijal pravi bolju izolaciju u kucistu od ovog materijala i slicno, ili cak kombinacije materijala. Oblozicu jednom kuciste, uzimam ovog Lian Li-a 7FN pa cu da vidim sta sam dobio. Drugar ce da ponese njegovo pa cemo i njega da odradimo. U zavisnosti od rezultata koje dobijemo, dodacemo ili josh jedan sloj, ili cemo ici na tu sundjer varijantu ako ne budemo zadovoljni.

Antec P182 je do sada najbolje kuciste koje smo ja i moj tim probali, i nazalost, zamjenut je novom P183 verzijom (koje je i dalje najbolji izbor za sto tishu masinu, samo sto je ova verzija nesto malo vise "suplja" na prednjoj strani).

Samo kuciste, koliko god ono bilo izolovano, ne moze mnogo da vam pomogne ukoliko sve elemente ne podredite cilju. U startu odabrati dobre kulere i ventove (koji ne tandrcu), smanjiti ih na nekih 800rpm, zatvoriti prednju masku, i gornje otvore kucista (to je sastavni deo modovanja kod nasih ruDAW rjesenja), jer ce buka iz kucista, do vas, najkracim putem upravo stizati tuda, i konacno aplicirati izolacione materijale (kod nas pluta i sundjer, jer se lako obradjuju i imaju sva potrebna svojstva) koji ce dodatno (malo, ali sasvim dovoljno) smanjiti/absorbovati i ono malo buke sto "curi" u eter.

To bi bilo ovako ukratko, a nesto vise o postupku smo mi otvoreno "pricali" (otvoriti KOMENTAR dodatke) i na samim nasim prezentacijama ruDAW masina (e sad, nemojte traziti da vam bas sve otkrijemo, jer nesto od ovoga ipak mora da ostane u domenu "poslovne tajne" :) ).

Poslednja izmena:
U principu da...

Problem je sto vecina kucista sa vratancima ima uglavnom "suplja" vratanca (otvori za usis vazduha) tako da sama vratanca ne predstavljaju cesto prednost. Cak i kod NZXT Whisper su ta vrata suplja, pa smo jednom prilikom u nedostatku i nedostupnosti P183 kucista, morali izmodovati ista tako sto smo im zatvorili te otvore plutom (time zatvarate direktno curenje shuma 3 HDDa sa prednje strane, koja su inace i glavni izvori shuma u nasim masinama...ventovi su to odavno prestali da budu ;) ).

Da rezimiram: ako nesto modujete izolacionim materijalima, moj savjet je da prvo gledate kako da zatvorite "rupe" na prednjoj i gornjoj strani kucista (ukoliko kuciste ima otvore na gornjoj strani). A pre toga naravno odabir tihih ventova (kojima se lezajevi ne cuju i ne "struzu" dok se vrte) i najbitnije napajanja, koji cesto znaju da pishte (pod opterecenjem ili bez) i vent im rijetko kad ide ispod 1300-1400 rpm (govorim o momentu kada se masina exploatise....vecina je necujna dok se racunar "ne zagreje"), a za sto tisi rad istih, uzimati obavezno kucista kojima je pozicija za napajanje dole (valjda je jasno zasto)!

Neka moja razmišljanja se otprilike 99% slažu sa ovim do čega je diviner došao u praksi.

Meni nije jasno to što neki proizvođači rade, kućište koje prave da bude silent izbuše sa svih strana. Dakle, neke stvari ne idu zajedno, ako je gejming mašina, tu nema ništa od tišine, ali za sve ostalo je dovoljno da postoje recimo dva intake fana na dnu kućišta + napajanje, i na zadnjoj strani kućišta jedan-dva ventilatora za izduv, a sve ostale stranice kućišta da budu bez rupa i obložene.

Ovako pripremljeno kućište se može postaviti na podlogu obloženu materijalom koji dobro apsorbuje zvuk, pa bi se tako lovilo i ono malo buke koja pobegne od ventova na dnu.

Ventilatore na zadnoj strani takođe izolovati, kao i napajanje, na ovu foru:
http://www.gigatronshop.com/products/show_product/16818/44
http://www.caseking.de/shop/catalog/popup_image.php?pID=3838imgID=0
16818_v.jpg

Što se tiče materijala za izolaciju mislim da bi bilo najbolje kombinovati bitumen traka i termosilent (koji je mitarus pomenuo). Evo linka za termosilent.

Ovo bi zahtevalo malo više rada oko kućišta, pre svega potpuno zatvaranje prednje strane i bušenje rupa za ventilatore na dnu kućišta.

Ipak, ako se kombinuje SSD za sistemski disk + Green disk za storage, buka diskove koja beži kroz otvore na prednjoj stranici i ne mora biti toliki problem. Hoću reći da recimo neko od Lian-Li kućišta fino izolovanih, sa tihim ventovima, i Green diskovima može biti sasvim zadovoljavajuće rešenje bez potrebe da se kućište dalje moduje tj. zatvara prednja stranica. :)

Poslednja izmena:
Ok, dosta stvari si fino pojasnio, samo da te pitam ovako konkretno.

da li si probao bitumensku plocu (samolepljivu, nju koriste kao zvucnu izolaciju u auto-industriji)?

kupio sam lian li pc-73fn danas bas, i mislim da se ne kajem, nisam ga jos isprobao, medjutim, odmah primecujem da napred imam ulaz za 14icu vent i filter za prasinu pre njega. Kako resavate problem strujanja vazduha ako bih ja zatvorio taj otvor ne bih imao nikakvo uvodjenje hladnog vazduha, samo eventualno izbacivanje toplog na zadnjoj strani ?

Pozdrav

Inace cu sutra da modujem to novo kuciste i od drugara, za sada samo oblaganje bitumenom, nemam uredjaj za merenje db-a, ali cu probati da dam neki relevantan zakljucak da li sam postigao nesto ili nisam i da li cu modovati dalje ili ne.

Nisam koristio bitumen, u par navrata sam tražio da ih kupim i nije mi pošlo za rukom, koristio sam samo plutane ploče i nisam bio oduševljen rezultatom.

Možeš da pogledaš i neke teme na HiFi forumu, na primer:
bitumenske trake
Kako zalepiti bitumenske ploce

Oni na HiFi forumu obično idu do perverzija kada su materijali u pitanju, svemu nađu neku zamerku, pa računam da postoji nešto bolje od ovih traka, da bi oni to već koristili za izolaciju svojih HiFi uređaja.

Kako resavate problem strujanja vazduha ako bih ja zatvorio taj otvor ne bih imao nikakvo uvodjenje hladnog vazduha, samo eventualno izbacivanje toplog na zadnjoj strani ?

Ako zatvoriš jedini intake fan, moraš napraviti intake na dnu kućišta, što bi zahtevalo bušenje rupa. Lično to ne bih radio. Samo bih ga oblepio bitumen trakama i eventualno preko piramidalni sunđer ili termosilent, tihi ventilatori, acoustic cover za napajanje, tihi hard diskovi, pasivan CPU kuler i pasivna grafička.

Poslednja izmena:
Vrh Dno