Šta je novo?

Shutter lag na A75

Cooler

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
630
Interesuje me koliko je shutter lag (iliti po naski kasnjenje) kod Canonu PS A75, sa autofokusom, sa manuelnim fokusom i kad je prefokusirana scena. I da li ima neki mod gde se fokus postavi od 3m do beskonacnosti da bi se skratilo vreme koje je potrebano da se uhvati slika.
Ovo pitam jer mi je izmedju ostalog potreban aparat da bih (cisto amaterski)slikao neke sportske slicice.

Poz. Dule

Pri dobrom (dnevnom osvetljenju), u sport scene modu + ISO na automatic, i 45x ili brzom CF karticom bi trebalo da dobijes dobre rezultate (naravno u amaterskoj klasi).

Max to sto pricas ima veze sa "lagom" koji se vidi na fotkama sa objektima u pokretu i sa brzinom upisivanja slika na karticu tj. vremenom izmedju dva snimka a coveka zanima koliko vremena treba aparatu da proracuna svetlo, odredi fokus, fokusira, "opali"... A to je boljka i mnoooogo skupljih aparata (Pro1 npr.).

Mozes uvek da na prefokusiras tj. dopustis mu da AF odradi posao a onda zakljucas fokus... Ako je obj na >15 m. onda nema brige.... A da bi imao sto vise mesta u fokusu zatvoris blendu ako svetlo dozvoljava.

lag

Bas tako, mene interesuje kasnjenje expozicije u odnosu na samo pritiskanje okidaca. Sad koristim nikona cp 2200, i on ima jedan mod bas za sport gde je fokus od 3m do beskonacno, i on mi dobro radi posao posto je moguce tolerisati kasnjenje u tom modu, recimo oko 0.2s ili manje. I u tom modu moze da opali oko 7 slika u full res.
Naravno ovo pitam jer nesto planiram upgrade aparata, pa da vidim odgovara li Canon A75.
(tesko je uslikati neku izuzetno krtaku radnju tipa sam momenat kad fudbaler sutira loptu ili atleticar skace u dalj a da pritom moras da racunas da treba malo ranije da pritisnes okidac)

Cini mi se nesto manji, mada ja sam to probao na razdaljinama od 3-5m, nekad sam dobijao odlicne slike, a nekad su bile mutne :(.

Cooler je napisao(la):
Interesuje me koliko je shutter lag (iliti po naski kasnjenje) kod Canonu PS A75, sa autofokusom, sa manuelnim fokusom i kad je prefokusirana scena.

Shutter lag nema veze sa fokusom, tj. podrazumeva se da je proces fokusiranja vec zavrsen. Tebe verovatno zanima vreme fokusiranja, tj. autofocus lag a on varira od situacije do situacije.

Shutter lag nema veze sa fokusom, tj. podrazumeva se da je proces fokusiranja vec zavrsen. Tebe verovatno zanima vreme fokusiranja, tj. autofocus lag a on varira od situacije do situacije.

Pa sad... Razlicit je lag kada treba da se radi autofokus (to uistinu ne spada u shutter lag, slazem se), razlicit je kada je zakljucan fokus, kada je prefokusirana scena i kada je manuelan fokus. Tako da ima donekle veze sa tim sto ja pitam. Mozda i nije toliko razlicito za A75 (zato i pitam) ali na nekim drugim aparatima je razlicito.

Nazad
Vrh Dno