Šta je novo?

Shut Down help

• Začetnik teme Začetnik teme SINTER
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

SINTER

Čuven
Učlanjen(a)
02.06.2004
Poena
630
cesto mi se desava da se umesto gasenja odigra restart.to zna jako da iritira,pogotovo kada na brzinu gasim komp,pa je jedino resenje gasenje dugmetom ili gasenje napajanja.u cemu je problem?restart se desava bez nekog posebnog reda.tri-cetiri puta za redom je sve normalno,ali onda predstoje dani restarta.

Probaj novi BIOS

ploca je GA-7VA ,dakle kt400 chipset.
probacu veceras da uflesujem novi bios.

Da nisi možda nešto instalirao što ga zeza.
Ja sam sa jednim programom imao problema, ali se uvek radio restart. Nisam mogao uopšte da ugasim komp osim na dugme.

Da citiram Srebrnog:
"Najcesce nema veze sa neispravnim hardverom, nego nepodesenim softverom.

1. mogucnost: ako imas u biosu ukljucen ACPI (a trebalo bi), mozda nije u windowsu podeseno kako treba (mozda je neki prg iskljucio). XP: Ides u Control Panel, pa Performance and Maintenance (ova opcija se ne vidi ako je ukljucen classic view), pa Power Options tab i tu bi trebalo da imas APM -> "Enable Advanced Power Management Support". Ukoliko u biosu nije ukljucen ACPI, neces uopste videti APM opcije.

2. mogucnost: regedit, nadjes key HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon i dodas novu string varijablu "PowerdownAfterShutdown" i kao vrednost joj das "1".

3. nesto trece: bilo je raznih sasvim levih razloga zasto win nece dobro da se ugasi, tipa, ostecen je wav koji treba da se odsvira kao event prilikom gasenja. Tu ces morati malcice da googlujes da vidis kakvih sve gluposti ima.

Razlog moze biti i nesto od sistemskog softvera, tipa los, nesertifikovan drajver ili neki od servisa koje je doneo 3rd party softver (probas prvo da stopiras, ugasis takve servise rucno, pa probas shutdown). I na kraju - ali stvarno najredje - moze da bude neispravan hardver; uzmes i izvadis tv kartu (ne na zivo ), pa probas shutdown; pa vratis nju, a izvadis modem - pa probas ponovo; i tako u krug."

SINTER je napisao(la):
cesto mi se desava da se umesto gasenja odigra restart.to zna jako da iritira,pogotovo kada na brzinu gasim komp,pa je jedino resenje gasenje dugmetom ili gasenje napajanja.u cemu je problem?restart se desava bez nekog posebnog reda.tri-cetiri puta za redom je sve normalno,ali onda predstoje dani restarta.

Imao sam nekoliko takvih slucajeva. Secam se da mi se to desavalo na MSI BX Master-u (Intel BX) problem je bio u zvucnoj kartici, CMI83.., Ostali slucajevi do poslednjeg koji mi se desio, su bili softverske prirode. Poslednji put na GA NF2 se desavalo da se ponekad resetuje. Ako se prvi put resetuje onda iz drugog puta obicno uspe. Tu sam sve probao, BIOS, Grafika, Proc, mem, modem, mrezna i nista. Poslednje sto mi je palo na pamet je napajanje. Kad sam promenio njega sve je proradilo. Nisi napisao da li si probao iz Safe moda.

ovako,
probao sam bios.
probao sam sve moguce kombinacije sa hardwareom,tako da to nije problem.
safe mode mi nista ne znaci.kao sto sam rekao,nekada se desava da se iz prve ugasi,nekada iz druge,nekada se uopste ne ugasi.
probao sam ovo iz registrya (jos nisam testirao)
ACPI mi nije ukljucen.to sam tek sada provalio.******,skoro sam menjao plocu.
mada,i na staroj,gde je bio ukljucen se javljao isti problem.

odoh sada da ukljucim ACPI i da malo testiram ovaj novi bios i ovo iz registrya.

mrzi me da googlam oko ovoga.zaista moze biti jaaako puno stvari problem.
ako ovo gore ne uspe,radim format😀
kukavica sam,ali nemam zivaca da se vise igram sa ovim.

hvala puno.

evo sad sam malo testirao.
upalio sam ACPI,flashovao bios,menjao registry etc,sve sto ste mi rekli.
ali,nista nije pomoglo.sada se opet desio restart.
mozda vam nesto znaci sto se svaki put pri paljenju vrsi check za jedan disk.
imam dva harda.ovaj jedan od 80GB ne pravi probleme i na njemu je system.
drugi ima jednu particiju,F:,i tu se vrsi check posle svakog restarta.ntfs je u pitanju.

Kakav je taj Windows koji ti instaliraš? Čudno je da je problem bio prisutan i sa starom pločom. Ako je rađen neki slipstriming na non-ACPI mašini ili ako je (npr. u nLite) izabrano da ACPI bude disejblovan, onda jednostavno tvoja instalacija Windowsa ne podržava ispravno ACPI.

Probaj da u bios-u isključiš PowerOn By PCI Card (trebalo bi da se nalazi u Power Management Setup)
Možda pomogne...

Pogledaj da li su ti kondezatori oko procesora ok ili su nabubreli. Meni je na 75 maticnih ploca na Abitu bx122-raid, tacno posle godinu dana bili isti simptomi. Posle zamene svih nije vise bilo restarta.

windows je xp+sp2.
problem nije hardwareske prirode.evo,na primer,nikada mi se nije desilo da se restartuje u linuxu.dakle,win pravi probleme.

sta znam,izgleda da ce ipak da padne format.

Nazad
Vrh Dno