Šta je novo?

Shta za externi HDD rack?

GIGAFAN

Slavan
Učlanjen(a)
22.09.2004
Poena
319
OK ovako:
Ortaku treba externi HDD rack, pare nisu neki problem, vec shta da uzme.
Ja sam odlichno upoznat sa P-ATA rack-ovima, ali bih cenio da mi neko preporuchi neshto dobro, a da u njega moze da se prikljuchi S-ATA hard.Pri tome to treba da radi stabilno, i dobro bar priblizno dobro, kao P-ATA pandani.Ako radi dobro, i ima firewire dodatno, to je super, ali je primarno da radi vrlo stabilno i pouzdano.

Imam neku predstavu shta za hard, ali cenio bih predloge(molim bez "predloga", tipa=samo seagate/wd/samsung/maxtor= i sl.)?Ako nije problem, da kazete koji model, koja serija, a nije na odmet ni gde, i za koliko para.A da velichine od 160-320Gb.
Josh jednom napomena da taj hard treba da radi externom HDD rack-u.

Dakle ovako, imaš dve varijante: 1. Rack + HDD
2. All-in-1 rešenje

Ako hoćeš da kupuješ odvojeno rack od diska, ja ti preporučujem CoolerMaster XCraft seriju, pri čemu imaš nekoliko opcija: USB2.0, Fire-Wire, eSATA, od kojih ti ja preporučujem onaj sa eSATA interfejzom, brzina je kao da imaš regularan SATA II disk u kućištu.
http://www.coolermaster.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product_list&p_class=653

Ako hoćeš All-in-1 paket opet imaš nekoliko opcija, pri čemu je ovo rešenje malo skuplje, ali i kompaktnije. Dakle, imaš WD seriju MyBook, od kojih ovde imaju samo modele sa USB2.0 i teško nabavljiv model sa Fire-Wire, dok model sa eSATA interfejzom nema. Na net-u su ove WD opcije izuzetno jeftine, čak su i jeftinije od kombinacije rack + disk, ali na net-u, dakle ne i kod nas.
http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=276&language=en

Ako imaš nekog napolju preporučujem ti WD MyBook Premium ES Edition 500 GB, eSATA interfejz, lep, brz ko munja, napolju izuzetno povoljne cene: oko 200 evra
Ako kupuješ ovde kombinacija XCraft sa eSATA interfejzom (dobiješ eSATA bracket) + Seagate Barracuda 7200.10 SATA II 500 GB hard, izađe oko 200 evra

To je to.
Ako te još nešto interesuje piši.

Poslednja izmena:
Cooler Master bez razmišljanja. Imaš nekoliko XCraft modela pa biraj.

Moj glas za CoolerMaster, imam jedan i u njemu SATA2 WD320Gb disk, super sam zadovoljan kako to sve radi. Sem toga na rack-u pozadi imas i 2xUSB prikljucka (rade samo kada je i rack ukljucen) i imas jedan e-sata dzek. Mislim da rack sada kosta 30-40eura.

LC Power EH-35R, USB2.0 - odlican alu rack... Koristim ga vec oko 6 meseci sa Maxtorom 80GB PATA i prezadovoljan sam... Mislim da moze da se nadje i u SATA varijatni.

Imam ja LC Power, za sebe(a i ortak je uzeo, i extra zadovoljan, kao i ja, ali sa P-ATA), i debelo sam se raspitao o P-ATA modelima kada sam uzimao, ali S-ATA su druga stvar.Tada su bili relativno nova stvar, i nisu radili kako treba bar 50% njih bez obzira na proizvodjacha.Sada su se ustalili, ali bih i dalje hteo da se raspitam, shta valja i koja su iskustva.
LC Power su tada imali S-ATA model, ali ni njima iako je radio najstabilnije od svih proizvodjacha, nije bio bash sasvim kako treba.
A predlozi, i iskustva mogu da ostanu za sve one kojima treba ovo, i nemaju tri blage veze shta da uzmu, jer im je to prvi put.
Ovo je za ortaka, a i ja razmishljam o josh jednom HDD rack-u, sa velikim S-ATA HDD-om.

A ako ploca nema integrisani eSATA, ima li neka pci, pci-e varijanta sa eSATA, a da pri tom ostane zadrzana prednost eSATA u odnosu na USB 2.0/FW konekciju ?

Kontam da sačekaš još koji mesec, možda će izmisliti neki wireless rack :D

Cooler Master daje 2 godine garancije na rekove, ima dosta modela sa raznim opcijama, rade odlično...treba još neka informacija? :)

Poslednja izmena:
Ti još nisi kupio rack?
Ccccc..... Jednostavno XCraft sa eSATA interfejzom ti je kod nas najbolje rešenje. Najbrži interfejz, najduža garancija, najbolji kvalitet.
Postoji i varijanta NAS rack-a (mrežni rack), ali ovde jedino ima smisla uzeti rack sa GBit kontrolerom i naravno, ako imaš kućnu mrežu.
Dakle, da ponovim: eSATA obavezno, što duža garancija.
Cena:???????????? ***a, sve što vredi, košta.:D
Ajd javi šta je bilo.

Poslednja izmena:
Aj da ne otvaram novu temu, posto ste mi dali vec dosta odgovora (tj. 1 ali vredan). Znaci, CoolerMaster...Mene interesuje da li je taj CoolerMaster dovoljno robustan i izdrzljiv posto meni treba heavy-duty uredjaj. I, kako je resen problem hladjenja, posto sam ukapirao da X-craft nema ventilator... Video sam neke Chieftec modele sa fanom pa me interesuje kakvi su oni? Hvala Vam

iskren da budem, nisam se izivljavao na svom racku :), ali sigurno ga ne bih nazvao robusnim, mozda pre elegantnim... hahaha... salu na stranu, deluje kao da bi dosta lako mogao da se izgrebe. sad, samo pitanje mozda nije na mestu, imajuci u vidu da su hard diskovi dosta osetljivi na udarce i tresenje. ja svoj rack uvek nosim u kesi u ruci, a kablove nosim u rancu.
a sto se tice hladjenja, nisam primetio da se disk pregreva cak ni nakon duzeg rada. pasivno hladjenje ne hladi impresivno, niti to ocekujem od njega. na dodir deluje da je temperatura diska otprilike kao da ga drzis u nekom normalnom nekinez kucistu.

CM XCraft je prilicno dobar rack, hladjenje je tu i tamo je solidno uradjeno sa eSATA prikljuckom imam problema jer nikako nece da mi prikaze hard-disk neznam u cemu je problem, ploca podrzava eSATA (Asus p5b deluxe) probao sam i u bios-u da menjam postavke ali nista.
Kad koristim bracket (utaknut na SATA prikjucku na ploci) i pre pokretanja sistema ukjucim disk sistem uredno vidi hard i sve radi normalno, medjutim ako ga iskljucim i ponovo pokrenem nista se ne dogadja.
USB i eSATA smetaju jedan drugom ako su oba zakacena na komp nece ni preko USB-a da prikaze HD ako se zakaci samo jedan (USB ili eSATA) radi samo preko USB-a dok eSATA ne reaguje.

Nazad
Vrh Dno