Šta je novo?

shta upisati?

vladabgd

Slavan
Učlanjen(a)
19.11.2004
Poena
320
znam da je bilo ovakvih threadova vec ali ajde da vidimo da li se neshto promenilo od proshle godine. mene zanimaju iskustva ljudi u vezi sa sledecim fakultetima:

- elektrotehnichki fakultet (ETF)
- fakultet organizacionih nauka (FON)
- Fakultet za poslovne studije - megatrend

znachi interesuju me konkretni utisci ljudi koji idu na navedene fakultete ili znaju neshto o njima. ne zelim da pravim raspravu koji je bolji i uporedjivanje vec samo utiske i chinjenice pa ce valjda biti lako zakljuchiti koji je bolji. znachi navediti dobre i loshe strane ovih faxova.
posebno me interesuje kako vam izgleda kompjuterski inzenjering na megatrendu i shta mislite koliko je to ozbiljan fakultet.

A jesi li razmišljao o VETŠ? :type:
Da li želiš i da naučiš nešto i da stekneš kontakte ili ti je bitno da imaš diplomu?
Čuo sam da ljudi koji idu na Megatrend imaju manje-više obezbeđen posao...

Magatrend je sasvim ok. Na kompjuterskom inzinjeringu se uci programiranje od druge godine i uci se skoro sve, uci se takodje i web programiranje. Diplomu svugde prihvataju ne prave probleme. Znaci to je sigurno a tvoje je gde ces

pozdrav

Evo ja sam sa Megatrenda (FPS 2. godine sada cu da dam uslov za 3.)ali ako mislis da ces tu nesto nauciti o kompovima varas se. C se uci ali se odlazi dalje od *******cija sa brojevima (mata). Ono ako ti treba neko ekonomsko znanje to je onda ok....

Poslednja izmena:
Sto se tice ETF-a: bilo je drasticnih izmena u programu nastave, i to traje vec godinu-dve. Tako da se sada to lepo iskristalisalo, i mislim da je sada pravi trenutak da se upise. Mislim da definitivno nema boljeg faksa sto se tice racunara, bar trenutno.
Kad ste vec pomenuli privatne fakultete: drugarica radi u HR agenciji (traze posao ljudima) i kaze da je prvi zahtev koji firma napravi: "da ne bude sa privatnih fakulteta" :) Sta da kazem, los glas...

Kao student prve godine ETF-a :wall: iz licnog iskustva mogu ti reci sledece:
Price o ETF-u kao faxu koji se studira 100 godina su cista glupost.Tesko jeste,to stoji,ali ne postoji nista sto se ne moze nauciti.Fax je u velikoj meri reformisan tako da je gradivo sada mnogo lakse za obradu(citaj:ucenje i dobijanje dobre ocene).Ako su racunari tvoj izbor onda mozes da se biras izmedju:
1.Softverskog inzenjeringa(SI-smer) :type: -ovaj smer se bira od prve godine,a sta se na njemu obradjuje vidi se iz samog naziva smera(citaj:mahom sw,malo hw).Zackoljica sa ovim smerom je sto je samo za samofinansirajuce studente i kosta "smesnih" 160000 dindzi godisnje :wall: (ako imas dobro predznanje iz srednje skole pokusaj slobodno na ovom smeru(ako uopste zelis ovako nesto) jer fax finansira studije za prvih 10 studenata na rang-listi ovog smera).
2.RTI(Racunarska tehnika i informatika) :crash: -ovaj smer se bira nakon zavrsene prve godine(znaci ovako:prva godina je ista za sve studente(osim za SI) i nakon zavrsetka iste(citaj:davanja uslova) studenti prijavljuju smer koji bi zeleli da upisu.Zavisno od koeficijenta(ne znam tacno kako se formira ali ima veze sa brojem datih ispita,rokom u kom su ispiti dati i prosekom),zelja studenata i broja studenata koje pojedini smerovi primaju vrsi se raspodela po smerovima tj. katedrama.Ovo ne treba da te brine je se u 99% slucajeva ljudi koji daju uslov upisu na zeljeni smer).Na RTI-ju su podjednako zastupljeni i sw i hw pa ako zelis da se povremeno latis srafcigera ovo je prava stvar za tebe :d .

Ako racunari nisu obavezni onda ti na ETF-u ostaje da biras izmedju:
3.Elektronike
4.Fizicke elektronike(NOBEL-nano,opto i bio elektronika)
5.Energetika
6.Signali

Ako planiras preko nakon studija onda nema sta da razmisljas jer je diploma ETF-a jedina medjunarodno priznata diploma ovog tipa kod nas.Umalo da zaboravim-studije sada traju 4 godine(citaj: u najboljem slucaju-ako se ne zaj**** negde),a ne 5 kao ranije.

Toliko o ETF-u... :banana:

Smorih vise :wave:

je li shinko kolko ti ono beshe imash para za to planinarenje ?

ma upishi se na Sorbonu
Ima bolji net od ac.yu

Da nije malo kasno da se pitas sta da upises? :) Prijemni za ETF je blizu... :D

cavka je napisao(la):
Price o ETF-u kao faxu koji se studira 100 godina su cista glupost.Tesko jeste,to stoji,ali ne postoji nista sto se ne moze nauciti....

Molim sve mlade etf naraštaje da malo pripaze kada reše da napišu ovakve redove jer na forumu ima dosta onih koji studiraju etf već 5+ godina! :wave:
Kada se setim šta sam ja sve pričao na prvoj godini ... zzz ... naježim se. To je sve u svemu bila jedna lepa karijera.. Sada, posle 5 godina znoja, stomačnih tegoba, nervnih ispada (na svu sreću kosa je još uvek tu) vrlo samo obazriv kada pišem o ETF-u :D .
Sada je fakultet mnogo lakši nego što je bio, ali to i dalje ne znači da je lak. Naprotiv, fakultet je i dalje dosta težak i ko god reši da ga upiše treba da zna da će morati mnogo da radi i uči da bi ga završio. Ko na to nije spreman, bolje da ode na FON koji je takođe dosta dobra solucija kada je programiranje u pitanju.

That was my 2 cents...

Pozdrav

E, pa, kad niste upisali u NSu... :D

Kod nas je uglavnom opusteno, gradivo je vrlo slicno onom u BGu, jedino nas na ispitima ne muche kao u BGu (osim iz matematika), a prosek se vrlo lako nabija.
Nije mi jasno sta im znachi to izivljavanje sa pojedinim ispitima, al' verovatno ljudi lece neke svoje komplekse...

E sad, ako mislis nesto u zivotu i da radis, onda ti i tako znanje koje dobijes na faxu predstavlja samo osnovu, a ucis se dok si ziv (pogotovu u oblasti IT-a) i ako ne razmisljas tako, dzabe ti bilo koji fax...

Nije to nesto sto se zavrsava u prolazu niti se bira na osnovu preporuke nepoznatih ljudi.

Ne plasim te, nego posteno receno, ako nisi reshio na vreme slobodno zaobidji ETF odmah.

Ukratko: ako hoces pravo znanje, hoces da radis - upisi ETF.
Ako hoces da malo radis, ,malo se odmaras, onda nemoj.
U proseku se svodi na to. Medjutim, nemoj da mislis da je ETF rad, rad i samo rad. Dosta studenata se bavi i stvarima sa strane, nece ti zivot propasti i svesti se samo na faks. Samo treba dobro da se organizujes i sve mozes da stignes, ma koji fakultet upisao.

ETF je daleko od pravog znanja... Nije izuzetak, takvi su svi državn

Pametan čovek će sad da upiše neki privatni faks koji će što pre završiti, da se ne mlati sa budalama i procedurama koje su zaostavština 70tih godina, kao i veći deo aktuelnog programa studiranja koji možeš istog trenutka da baciš u WC šolju nakon što se iscimaš da spremiš ispit...

Nije vredno cimanja, veruj mi. Govorim ti kao uskoro dipl. ing. inf. sistema na FON-u. Ne bi mi palo napamet da upišem državni faks ponovo, pre bih radio u cementari da uštekam koji dinar i upisao privatni faks. Dobiješ praksu, normalan odnos profesor (asistent) - student, selektovano gradivo i program koji se iskristalisao tržišnom situacijom, a ne Bogom dani program koji već 20 godina niko nije uzeo u ruke da proveri šta ti profesori rade uopšte sa studentima i šta u njihovim bezvrednim knjigama piše.

Znanje im je nula (čast izuzecima), knjige pišu jednom u 10-15 godina, i uglavnom dodaju kojekakve gluposti ne bi li knjiga bila što deblja, pri tom su je očajno napisali, a sve to uglavnom nemaju pojma kako treba da ispredaju. Naravno, nisu tu na konsultacijama kada treba da ih pitaš nešto, jer, pobogu, 100 000 dinara plate je malo da dolazi više od 1 put na fakultet po 3 sata.

Upiši neki privatni faks i gradi karijeru dok drugi pljuju krv i troše živce na državnim fakultetima, koji će za par godina ostati samo pukim siromasima i neće vredeti pišljivog boba.

Sve je to lepo, ali šta ćeš kad jednog dana budeš hteo negde da se zaposliš a oni te odjebu zbog diplome sa privatnog faksa? Mislim ne lažimo se, znam dosta ljudi koji su upisali Megatrend jer su se sjebali još na prvoj godini na nekom od državnih fakulteta... a da ne pričam kako mi je razredna iz srednje pričala kako joj je direktor Megatrenda rekao da on prvi svoje dete tu ne bi upisao, pa vi vidite...
U principu, ETF i nije toliko loša solucija ukoliko bi nekako naterali matore profane da koliko-toliko promene pristup predmetu... recimo, prof. Radosavljević koji predaje Matematiku 1 i 2 teorijski deo pregleda tako što bukvalno slovo po slovo i znak po znak upoređuje ono što ste napisali sa onim što je on diktirao na predavanjima... koja je svrha toga, ne znam - da sam hteo da učim suvoparan materijal napamet, upisao bih književnost (al sreća pa ja nisam u grupi kod Radosavljevića :) ).
U svakom slučaju, u zemlji punoj prevaranata u kojoj ništa ne valja, šta god da upišeš isto ćeš se *****ati... dani komunizma i osigurane budućnosti su daleko iza nas.

Mislim da ti je u ovom trenutku mnogo bolje resenje privatni fax. U sustini se slazem sa onim sto je iznad mene napisao Nidza.

A ETF je i po novom sistemu daleko od sredjenog. Naravno, i on se moze zavrsiti, samo je pitanje da li diploma vredi toliko koliko ces uciti i koliko ces se nervirati. Nerviranje se svodi na to da neki profesori iz nekog razloga misle da njihov predmet treba da bude nesto extra, pa daju jako teske zadatke i za najmanju gresku skidaju brdo poena (cak i ako jasno vide da si naucio) i ti tako lepo padas ispite bez razloga. Naravno, nisu retki ni ispiti na kojima maltene nista ne znas, naucis nesto malo napamet kako se radi, nesto prepises i prosao si.

Evo po mom misljenju kako ces najlakse da se odlucis: ako si u srednjoj bio bubalica i imas RADNE NAVIKE da ti nije problem da svakodnevno grejes stolicu odredjen broj sati, upisi ETF.

Ako volis da vrdas i nemas radne navike, a u srednjoj si dobro prolazio na inteligenciju, onda je prava stvar za tebe privatni fax. Tu je gradivo sredjeno tako da iz svakog predmeta radis umereno (ili malo) i ne bi trebao da imas problema.

Fon ili neki slicni moze da bude dobar izbor ako hoces da ustedis pare za skolarinu, ne zelis da se bas pretrgnes od rada ali i dalje moras da imas radne navike tj da radis redovno.

Alo bre :)...

amd vs intel

zvezda vs partizan

ati vs nv

dokle bre ljudi više :)?

Niko neće da bude realan, nema potrebe bilo koju stranu da držite, pogledajte samo činjenice.

A - nema faxa u ovoj zemlji koji će ti pružiti znanje (svi pismeni ispiti se polažu puškicama, što na privatnim, što na državnim faxovima - dok su usmeni ispiti bubanje bez rezona)

B - nema diplome u ovoj zemlji koja će ti garantovati zaposlenje - pare (bilo da je ona sa privatnog ili državnog faxa)

Kad uspete ove dve sitne činjenica da shvatite, lakše će vam sve biti :)...

E sad, šta ostaje. Da se ne upiše fax, greška. Treba ga upisati, privatni.

Na privatnom fakultetu je uvek manji broj ljudi i ceo taj krug sa studentima, profesorima i dekanima je uži. Taj uži krug najčešće znači bolje upoznavanje sa najrazličitijim ljudima, gotovo lično upoznavanje sa profesorima i neretko sa dekanom (dekanima). Tokom trajanja privatnog fakulteta, mnogo mnogo više ima vremena za druženje (ali nemojte ovo pogrešno shvatiti) kao što su razne ekskurzije, žurke, sportske aktivnosti - ovoga zaista mnogo više ima na privatnim faxovima.

E sad, neko će se pita, zašto je to važno. Pa iz dva razloga. Prvi i manje bitan (ili nekome više bitan) razlog jeste to što ćeš ti imati relativno mirnih, opuštenih i zabavnih 4 godine na fakultetu, to u današnjem svetu nije malo.

Drugi i mnogo bitniji razlog jeste što ti se otvaraju mogućnosti da upoznaješ dosta ljudi, pogotovo onih koji će ti nešto značiti. Razmislite ljudi, ovo je zemlja Srbija, nikada mi nećemo biti Norveška, uvek će ti trebati neko da te pogura. Dva moja dobra drugara koja su diplomirala, bukvalno svaki drugi dan zovu vlasnika xyz fakulteta na kojem su diplomirali i u fazonu "aj mi nađi neki posao". I ovaj nalazi, zaista. Jedan ortak je dobio posao, pa mu se ne sviđa, traži drugi, bez pardona (a oni nisu niko i ništa tom vlasniku).

Dakle otiđi na neki (privatni) fax gde ćeš se lepo zabaviti 4 godine, iskulirati i gde pre svega nećeš upropastiti možda nekome i najbolje godine života. Ukoliko baš nisi totalni degen (mada ima i takvih) upoznaćeš dovoljno ljudi koji mogu da ti kasnije u životu pomognu, a i ti njima, u domenu dokle možeš.

Manite bre ljudi znanje i diplome, u današnjem svetu samo lobiranje radi :)...

Poslednja izmena:
Bane® mislim da si napravio grešku u prvom delu posta.
Mislim da pod "A" nisi u pravu. Nijedan fakultet ne može da ti donese obrazovanje ukoliko se sam ne obrazuješ.
To je to!

Ronnie Coleman je napisao(la):
Bane® mislim da si napravio grešku u prvom delu posta.
Mislim da pod "A" nisi u pravu. Nijedan fakultet ne može da ti donese obrazovanje ukoliko se sam ne obrazuješ.
To je to!
Ma možeš ti da se obrzuješ sam kolko oćeš, al se neš leba najesti. Potrebne su neke druge osobine (makar u ovoj zemlji)...

Ja sam i mislio na obrazovanje. A to da li ćeš unovčiti isto, zavisi isključivo od individue. Za tu kategoriju (finansijska dobit) apsolutno nije bitno da li ćeš upisati privatni ili državni fakultet. ;)

Poslednja izmena:
i breee shta ispisaste sve

prvo hvala svima na savetima i predlozima.

cavka je napisao(la):
Kao student prve godine ETF-a :wall: iz licnog iskustva mogu ti reci sledece:
Price o ETF-u kao faxu koji se studira 100 godina su cista glupost.Tesko jeste,to stoji,ali ne postoji nista sto se ne moze nauciti.Fax je u velikoj meri reformisan tako da je gradivo sada mnogo lakse za obradu(citaj:ucenje i dobijanje dobre ocene).

e upravo to mi treba da chujem od nekog ko ide na fax a ne samo ovako iz pricha. znam ja sve shta se deshavalo i koliko se promenio program( i verovatno ce se josh menjati). etf je ove godine prilichno popularan bar shto se upisa tiche. evo ostao je josh jedan dan za prijavu a vec ima 830 prijavljenih ljudi. verovatno je to posledica smanjivanja studija sa 5 na 4 godine kao i to shto na prijemnom moze da se polaze samo matematika a ne i fizika kao proshle godine i svih godina do sada.

cavka je napisao(la):
Ako su racunari tvoj izbor onda mozes da se biras izmedju:
1.Softverskog inzenjeringa(SI-smer) :type: -ovaj smer se bira od prve godine,a sta se na njemu obradjuje vidi se iz samog naziva smera(citaj:mahom sw,malo hw).Zackoljica sa ovim smerom je sto je samo za samofinansirajuce studente i kosta "smesnih" 160000 dindzi godisnje :wall: (ako imas dobro predznanje iz srednje skole pokusaj slobodno na ovom smeru(ako uopste zelis ovako nesto) jer fax finansira studije za prvih 10 studenata na rang-listi ovog smera).

ne, ne zelim da uchim samo programiranje. SI ima skoro potpuno drugachiji program od ostatka fakulteta.

cavka je napisao(la):
2.RTI(Racunarska tehnika i informatika) :crash: -ovaj smer se bira nakon zavrsene prve godine(znaci ovako:prva godina je ista za sve studente(osim za SI) i nakon zavrsetka iste(citaj:davanja uslova) studenti prijavljuju smer koji bi zeleli da upisu.Zavisno od koeficijenta(ne znam tacno kako se formira ali ima veze sa brojem datih ispita,rokom u kom su ispiti dati i prosekom),zelja studenata i broja studenata koje pojedini smerovi primaju vrsi se raspodela po smerovima tj. katedrama.Ovo ne treba da te brine je se u 99% slucajeva ljudi koji daju uslov upisu na zeljeni smer).Na RTI-ju su podjednako zastupljeni i sw i hw pa ako zelis da se povremeno latis srafcigera ovo je prava stvar za tebe :d .

eh to je smer koji planiram da upishem posle prve godine. odnosno to ili telekomunikacije. inache ja vishe volim hw nego sw tako da... i naravno nishta bez srafcigera :D

cavka je napisao(la):
Ako planiras preko nakon studija onda nema sta da razmisljas jer je diploma ETF-a jedina medjunarodno priznata diploma ovog tipa kod nas.Umalo da zaboravim-studije sada traju 4 godine(citaj: u najboljem slucaju-ako se ne zaj**** negde),a ne 5 kao ranije.

Toliko o ETF-u... :banana:

Smorih vise :wave:

ne planiram nigde da idem. hocu ovde da radim i zivim. nema lepsheg mesta na svetu. i nisi uopshte smorio, mnogo mi znache tvoji saveti. hvala josh jednom.

kUdtiHaEX je napisao(la):
Da nije malo kasno da se pitas sta da upises? :) Prijemni za ETF je blizu... :D

jeste prijemni jako blizu ali svejedno na svakom od ovih fakulteta se na prijemnom polaze mata tako da mislim da nije kasno. uostalom ja sam danas predao dokumenta na etf-u pa shta bude.

zormanic je napisao(la):
Nije to nesto sto se zavrsava u prolazu niti se bira na osnovu preporuke nepoznatih ljudi.

Ne plasim te, nego posteno receno, ako nisi reshio na vreme slobodno zaobidji ETF odmah.

reshavam ja to poodavno i etf mi je uvek bio tu negde prva-druga opcija za upis. bez obirza shta upisao (rekoh vec da sam se prijavio na etf) zavrshicu to u roku ili ga necu uopshte zavrshavati.

nidza je napisao(la):
Nije vredno cimanja, veruj mi. Govorim ti kao uskoro dipl. ing. inf. sistema na FON-u. Ne bi mi palo napamet da upišem državni faks ponovo, pre bih radio u cementari da uštekam koji dinar i upisao privatni faks. Dobiješ praksu, normalan odnos profesor (asistent) - student, selektovano gradivo i program koji se iskristalisao tržišnom situacijom, a ne Bogom dani program koji već 20 godina niko nije uzeo u ruke da proveri šta ti profesori rade uopšte sa studentima i šta u njihovim bezvrednim knjigama piše.

Znanje im je nula (čast izuzecima), knjige pišu jednom u 10-15 godina, i uglavnom dodaju kojekakve gluposti ne bi li knjiga bila što deblja, pri tom su je očajno napisali, a sve to uglavnom nemaju pojma kako treba da ispredaju. Naravno, nisu tu na konsultacijama kada treba da ih pitaš nešto, jer, pobogu, 100 000 dinara plate je malo da dolazi više od 1 put na fakultet po 3 sata.

Upiši neki privatni faks i gradi karijeru dok drugi pljuju krv i troše živce na državnim fakultetima, koji će za par godina ostati samo pukim siromasima i neće vredeti pišljivog boba.

e zbog ovoga sam (izmedju ostalog i pokrenuo thread) da vidim shta mislite o privatnim fakultetima i njihovoj ozbiljnosti. ja, kao shto sam u prvom postu napisao, za jednu od mogucnosti uzimam fakultet za poslovne studije na megatrendu. e sad josh uvek nisam ubedjen da tamo moze da se nauchi neshto korisno(osim ekonomisanja i menadzerisanja. ne kazem da nije korisno chak shta vishe ali ipak zelim da znam neshto konkretno da radim). ajde ako ima josh nekoga sa privatnih fakulteta voleo bih da chujem njegovo(njeno :) ) mishljenje.

druga stvar. ako je etf vec "toliko" priznat fax onda je u redu da bude i tezak. jer da nije tako onda bi ga svi zavrshili(a onda ne bi vredeo toliko) a to opet nije u redu jer ipak treba da postoji neshto po chemu bi se chovek vrednovao.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
U principu, ETF i nije toliko loša solucija ukoliko bi nekako naterali matore profane da koliko-toliko promene pristup predmetu... recimo, prof. Radosavljević koji predaje Matematiku 1 i 2 teorijski deo pregleda tako što bukvalno slovo po slovo i znak po znak upoređuje ono što ste napisali sa onim što je on diktirao na predavanjima...

heh. beshe Zoran Radosavljević el tako? ma dobro on je na tom faxu sto godina, pazi kad je i mojoj kevi predavao :D . nadam se da nece on da mi zapadne.

Geek_master je napisao(la):
Ako volis da vrdas i nemas radne navike, a u srednjoj si dobro prolazio na inteligenciju, onda je prava stvar za tebe privatni fax. Tu je gradivo sredjeno tako da iz svakog predmeta radis umereno (ili malo) i ne bi trebao da imas problema.

pa pre ce biti da sam ovako prolazio kroz gimnaziju. i sasvim lepo sam je zavrshio. trenutno bih vrlo rado upisao privatni fax ali opet kazem nisam siguran koliko se na njemu moze nauchiti i koliko ce poslodavci ceniti tu diplomu. nisam opterecen time da je diploma etf-a bog zna shta. ja pre svega hocu da nauchim da redim neshto. da se zapolsim u toj oblasti koju sam studirao i da od toga zivim OVDE.

dok sam ja chitao&piskarao sve ovo ulete Bane® sa postom i donekle me razochara. mislio sam da se u ovoj zemlji nehto menja na bolje. da ce se ceniti znanje a ne lobiranje...

a opet sa ovim
Bane® je napisao(la):
Dakle otiđi na neki (privatni) fax gde ćeš se lepo zabaviti 4 godine, iskulirati i gde pre svega nećeš upropastiti možda nekome i najbolje godine života. Ukoliko baš nisi totalni degen (mada ima i takvih) upoznaćeš dovoljno ljudi koji mogu da ti kasnije u životu pomognu, a i ti njima, u domenu dokle možeš.
me skoro potpuno ubedi da odem na privatni fax. evo 2-3 nedelje nema shkole i vec mi nedostaje gimnazija i to zezanje.

Bane® ovo shto si napisao za privatni da li si mislio na neki konkretno ili sve zajedno. odnosno koji je po tebi privatni fax najbolji (znash vec shta me interesuje u zivotu). ozbiljno se razmishljam o megatrendu i kompjuterskom inzenjeringu i voleo bih da chujem shta ti mislish o tom smeru.

ja sam na megatrendu i to na kompjuterskom inzenjeringu. naravno neces nauciti bog zna sta tamo jer je ipak glavna stavka ekonomija i sl. ali ipak je bolje nego na drzavnom ekonomskom gde ces jos manje nauciti nesto o racunarima. :D

Znate kako, uvek se pricha svodi na isto a to je da uglavnom svaki ciga hvali svoga konja. Niko ko je upisao privatni nije lud da prizna da se *****ao i da je josh + i pare za to da. Isto tako niko ko guli drzavni nije lood da kaze da je loshe, uvek se vadi na to da su privatni fakulteti sr**e. Ja se slazem sa obe ove konstatacije. Mislim da su kod nas privatni fakulteti OCHAJ i ako ja sutra budem bio neko ko treba da odluchi o nechijem zaposlenju mislim da cu pokushati da zaobidjem one sa diplomama nekih fakulteta. Dajte ljudi pa sigurno imate makar ortake na nekom od njih. Ja znam nebrojeno mnogo primera polaganja ispita na takve fore da sam siguran da se gomila radova tamo ni ne pregleda. Za sada je situacija takva. Studiram fon i daleko od toga da je to neki super fax. Mislim da je i ETF podjednako "losh". Ali znate li vi neki dobar fax kod nas gde sve funkcionishe kako treba?
Nashe drushtvo uopshte ima veliki problem sa obrazovanjem josh od perioda posle WW2. Prochitajte bilo kakve kritike iz tog vremena na tu temu i sve ce vam biti jasno.
Ako je tachna konstatacija Voodoo_NBGD da "on" ni svog sina tamo ne bi upisao zar treba mi josh neshto o tom fakultetu konkretno da prichamo?
Na svim fakultetima ima korupcije na svakom coshku i ni to se nece skorije promeniti. Mislim da privatni fakultet treba upisati samo ako stvarno mislish tamo da uchish ono shto treba da se radi i da bash budesh aktivan. Tako imash varijantu da upoznash ljude preko fakulteta a onda ce ti kasnije nalazenje posla biti prosto pa ti ta diploma nece ni znachiti. Ako mislish da odesh na privatni fax i da ga zavrshish sa nekim bednim prosekom (samo zbog diplome), nek ti je sa srecom sutra ;) Nisu ni svi privatni fakulteti takvi naravno pa ne treba sve napisano uzeti zdravo za gotovo ali razmislite dobro.
I drzavni faxovi su bulja. Mrzi me da pishem vishe :d Znam da ce sada mnogi da me pljuju zato shto ja pljujem "njih" ali sagledajte stvari realno. Posebno vi koji studirate tamo razmislite da li bi zaposlili nekog od kolega? Ok, ima izuzetaka ali...
Smorio sam se :)

Toma je napisao(la):
Molim sve mlade etf naraštaje da malo pripaze kada reše da napišu ovakve redove jer na forumu ima dosta onih koji studiraju etf već 5+ godina! :wave:
Kada se setim šta sam ja sve pričao na prvoj godini ... zzz ... naježim se. To je sve u svemu bila jedna lepa karijera.. Sada, posle 5 godina znoja, stomačnih tegoba, nervnih ispada (na svu sreću kosa je još uvek tu) vrlo samo obazriv kada pišem o ETF-u :D .
Sada je fakultet mnogo lakši nego što je bio, ali to i dalje ne znači da je lak. Naprotiv, fakultet je i dalje dosta težak i ko god reši da ga upiše treba da zna da će morati mnogo da radi i uči da bi ga završio. Ko na to nije spreman, bolje da ode na FON koji je takođe dosta dobra solucija kada je programiranje u pitanju.

That was my 2 cents...

Pozdrav

Da se razumemo,ne zelim ni sa kim da se prepucavam i da izmisljam "toplu vodu".Izneo sam svoje misljenje zasnovano na dosadasnjem iskustvu sa ETF-a.Nisam rekao da je lako(naprotiv,rekao sam da je i dalje tesko) ali se sve to sa odredjenom dozom rada moze nauciti-dokaz za to je kamara likova sa faxa koji su vec dali uslov i imaju prosek daleko preko 8.Odmah da kazem da nisam jedan od njih(nisam ni blizu uslova) da neko ne pomisli odmah da se pravim pametan.Mozda gresim ali ne mogu nista unapred da govorim-za sada je ovo moje zvanicno misljenje vezano za ETF.
@Toma:Kolega,postujem tvoje misljenje i sve to sto si do sada prosao na faxu.Ako nemas nista protiv voleo bih da cujem poneki dobar savet od starijeg kolege-svaka smernica za dalji tok studija je dobrodosla(sve to naravno uz neko pivo,sok ili kafu ako za to bude vremena).

Pozdrav svima! :wave:

Genghis Khan je napisao(la):
Znate kako, uvek se pricha svodi na isto a to je da uglavnom svaki ciga hvali svoga konja. Niko ko je upisao privatni nije lud da prizna da se *****ao i da je josh + i pare za to da. Isto tako niko ko guli drzavni nije lood da kaze da je loshe, uvek se vadi na to da su privatni fakulteti sr**e. Ja se slazem sa obe ove konstatacije. Mislim da su kod nas privatni fakulteti OCHAJ i ako ja sutra budem bio neko ko treba da odluchi o nechijem zaposlenju mislim da cu pokushati da zaobidjem one sa diplomama nekih fakulteta. Dajte ljudi pa sigurno imate makar ortake na nekom od njih. Ja znam nebrojeno mnogo primera polaganja ispita na takve fore da sam siguran da se gomila radova tamo ni ne pregleda. Za sada je situacija takva. Studiram fon i daleko od toga da je to neki super fax. Mislim da je i ETF podjednako "losh". Ali znate li vi neki dobar fax kod nas gde sve funkcionishe kako treba?
Nashe drushtvo uopshte ima veliki problem sa obrazovanjem josh od perioda posle WW2. Prochitajte bilo kakve kritike iz tog vremena na tu temu i sve ce vam biti jasno.
Ako je tachna konstatacija Voodoo_NBGD da "on" ni svog sina tamo ne bi upisao zar treba mi josh neshto o tom fakultetu konkretno da prichamo?
Na svim fakultetima ima korupcije na svakom coshku i ni to se nece skorije promeniti. Mislim da privatni fakultet treba upisati samo ako stvarno mislish tamo da uchish ono shto treba da se radi i da bash budesh aktivan. Tako imash varijantu da upoznash ljude preko fakulteta a onda ce ti kasnije nalazenje posla biti prosto pa ti ta diploma nece ni znachiti. Ako mislish da odesh na privatni fax i da ga zavrshish sa nekim bednim prosekom (samo zbog diplome), nek ti je sa srecom sutra ;) Nisu ni svi privatni fakulteti takvi naravno pa ne treba sve napisano uzeti zdravo za gotovo ali razmislite dobro.
I drzavni faxovi su bulja. Mrzi me da pishem vishe :d Znam da ce sada mnogi da me pljuju zato shto ja pljujem "njih" ali sagledajte stvari realno. Posebno vi koji studirate tamo razmislite da li bi zaposlili nekog od kolega? Ok, ima izuzetaka ali...
Smorio sam se :)
raf funkcionishe i to cakum pakum. Shkolarina jeste velika, ali za onoga ko ima, za njega ce da bude super. Prve dve godine su uvod, posle ide opshta specijalizacija, nema provlachenja, za sve mora da se uchi, i ima vishe prakse nego teorije. Svaki predmet ima i pismeni i usmeni, predaju profani mahom sa matf-a koji traze isto puno, i ne gledaju da je ovo privatni fax shto se meni svidja. Znam da ce sad vas 100 da ospe paljbu,ali bash me briga, samo sam hteo da prenesem utiske iz prve ruke, i raf definitivno nije fax gde ces dati 12k eura i dobiti diplomu, dovoljan je pokazatelj da je od nas 100ak koji smo sad prva sad u junu dalo 15 uslov,ako i tolko. Sad naravno moze opet da neko kaze da su svi olako shvatili, ili da su lenji, ali ****** 100 ljudi 100 cudi. Poruka za tebe, ako je tvoj fax losh, nemoj pljuvati privatne i sve ostale, nije sve tako crno.

vladabgd je napisao(la):
jeste prijemni jako blizu ali svejedno na svakom od ovih fakulteta se na prijemnom polaze mata tako da mislim da nije kasno. uostalom ja sam danas predao dokumenta na etf-u pa shta bude.

Pa ako Bog da i sreca junacka da se mi u oktobru vidimo na faxu-prethodno ces kad upises prvu godinu da vodis sve ETF-ovce sa bencha na pivo :D .

Srecno!

P.S.Stvarno nebi bilo lose da organizujemo neko druzenje studenata sa ETF-a koji posecuju ovaj forum-ne skodi,a cim ne skodi znaci da koristi :) .
:wave:

Mozda je fin kriterijum za odlucivanje, upisati onaj fakultet sa koga bi, hipoteticki, da posedujete firmu, zeleli da vam bude zaposleni kadar... ;)

Kao i mnogi ovde, poznajem dosta njih koji se slepaju i na privatnim, a bogami i na drzavnim faxovima, al' ipak postoje faxovi na kojima se ljudi prebrzo smore od slepanja i odustano od istih. Oni koji imaju love prelaze na privatne, tako da... :)

p.s. Da se razumemo, posto dublje poznajem "kvalitete" svojih kolega, jedva 10% njih bi zeleo u svojoj firmi... :d

Zabava i atmosfera zavisi prvenstveno od ljudi , a najmanje od toga da li je fakultet privatni ili državni.Jedino što su privatni fakulteti lakši pa ostaje više vremena.

Osnovna stvar je da je na fakultetu čovek prepusten sam sebi, pogotovo ako ne studira u mestu iz kojeg je. Nema roditeljskih, opomena na tromesečju i niko vas ne tera da radite. Nažalost nema ni onog druženja kao u srednjoj skoli.Jaka volja i upornost je jedini način da se fakultet završi.

Sto se tiče izbora privatni fakultet je za one koji otprilike već znaju šta će da rade i manje više to znaju ,a samo im treba diploma.

Za neki ozbiljniji rad da ne kažem bavljenje naukom ipak je neophodan državni fakultet.Nije tacno da se baš ništa ne radi, samo vas niko neće vući za rukav da radite.
Nađe se bar jedan profesor na smeru koji radi nešto ozbiljno.Navešću moj primer.Bio sam tri puta u timu koji se takmičio na Evropskom kupu u robotici Eurobot zahvaljujući prof. Branislavu Borovcu sa Fakulteta tehničkih nauka koji dobar deo svog slobodnog vremena provodi omogućavajući studentima da rade i da se takmiče.Potreban je veliki trud i dosta odricanja da bi se napravilo nešto sto radi ali su stečeno znanje , putovanja i druženje (2x Francuska i Švajcarska) neprocenjivi.Samo treba dovoljno želeti.

Nazad
Vrh Dno