Šta je novo?

Share u Windows 2003 Server

kalimero

Slavan
Učlanjen(a)
18.06.2005
Poena
319
Pitanje je:

Kako u na masini sa Windows 2003 Server operativnim sistemom namestiti da se prilikom pristupa tom racunaru u mrezi na odredjeni userName i password otvara drugaciji direktorijum.

Objasnjenje:

U pitanju je lokalna mreza u kojoj se svi racunari vide i mogu da pristupe shared diroktorijumima svakog od racunara. Kompletna mreza je u Windows XP SP2 (latest updates), samo je ta jedna masina sa Windows 2003 Server operativnim sistemom.

Masina sa Windows 2003 Server OS bi trebalo da predstavlja neki server za podatke. Ona ne predstavlja server za mrezu, jer je vec sve podeseno preko drugih racunara. Ona ima fiksnu IP adresu i bez problema se vidi u mrezi i vidi sve ostale u mrezi.

Jedina stvar koja je bitna je da se prilikom pristupa tom racunaru sa nekog drugog (iz te mreze) pojavi deo gde se ubacuje userName i password (sto nije problem), ali je problem kako mu reci da za razlicite userName-ove i password-ove pusta goste u razlicite direktorijume (koji bi bili neki njihovi distribuirani direktorijumi za podatke).

Zbog sto potpunijeg objasnjenja ovog zahteva malo sam detaljnije napisao i neke stvari ponovio, ali nemojte mi zameriti.

Hvala unapred na pomoci.

Pitanje je:

Kako u na masini sa Windows 2003 Server operativnim sistemom namestiti da se prilikom pristupa tom racunaru u mrezi na odredjeni userName i password otvara drugaciji direktorijum.

Objasnjenje:

U pitanju je lokalna mreza u kojoj se svi racunari vide i mogu da pristupe shared diroktorijumima svakog od racunara. Kompletna mreza je u Windows XP SP2 (latest updates), samo je ta jedna masina sa Windows 2003 Server operativnim sistemom.

Masina sa Windows 2003 Server OS bi trebalo da predstavlja neki server za podatke. Ona ne predstavlja server za mrezu, jer je vec sve podeseno preko drugih racunara. Ona ima fiksnu IP adresu i bez problema se vidi u mrezi i vidi sve ostale u mrezi.

Jedina stvar koja je bitna je da se prilikom pristupa tom racunaru sa nekog drugog (iz te mreze) pojavi deo gde se ubacuje userName i password (sto nije problem), ali je problem kako mu reci da za razlicite userName-ove i password-ove pusta goste u razlicite direktorijume (koji bi bili neki njihovi distribuirani direktorijumi za podatke).

Zbog sto potpunijeg objasnjenja ovog zahteva malo sam detaljnije napisao i neke stvari ponovio, ali nemojte mi zameriti.

Hvala unapred na pomoci.

Cekaj ti oces da za jedan direktorijum koji je odserovan za svakog usera ponaosob da imas posebni password ili tako nesto?

Najbolje bi bilo da se podigne FTP server i regulišu prava pristupa za svakog korisnika kome se onda napravi i folder u koji ga FTP server baci kada završi autorifikaciju.

Cekaj ti oces da za jedan direktorijum koji je odserovan za svakog usera ponaosob da imas posebni password ili tako nesto?

Hocu da se kad se pristupi tom kompjuteru preko mreze pojavi prozor koji trazi userName i password i na osnovu tih podataka da on baci guest-a na neki od share-ovanih direktorijuma (svaki direktorijum bi trebalo da ima posebni userName i password za pristup).

Najbolje bi bilo da se podigne FTP server i regulišu prava pristupa za svakog korisnika kome se onda napravi i folder u koji ga FTP server baci kada završi autorifikaciju.

Nisam bas siguran ni kako bih to odradio. Zapravo pokusavao sam da podignem FTP server, ali mi nesto nije islo. Nije uspevalo nikako da se napravi konekcija.
Druga stvar zbog koje nisam siguran kako bi to islo je ta sto ne znam da li FTP protokol podrzava distribuirani rad (da li bi moglo da nakon pristupa nekom direktorijumu preko FTP-a guest otvori neki file u recimo wordu i da radi na njemu kao da ga je prebacio na svoj racunar)? Mislim da ne bi, ali nemam pojma.

Upravo tako, FTP resava ovakav problem.
Ukoliko ne zelis da podizes FTP server, onda se moras igrati sa share/security dozvolama za svakog korisnika i folder ponaosob.

Upravo tako, FTP resava ovakav problem.
Ukoliko ne zelis da podizes FTP server, onda se moras igrati sa share/security dozvolama za svakog korisnika i folder ponaosob.

Nisam bas voljan da pokusavam ponovo sa FTP serverom. NIje mi nikakav problem da i pedeset puta zadam pravila za toliko razlicitih direktorijuma, ali me samo interesuje kako.
Da li bi se u tom slucaju sve vezivalo za imena korisnika koji pristupaju tom kompjuteru (imena njihovih kompjutera ili cak vrsti korisnika admini, limited... - sto bi blia losa stvar) ili bi moglo da se da proizvoljni userName i password za svaki?

Nemas tu vrste korsnika.
Prvo moras na tom filserveru, da ga tako nazovem, da kreiras svakog usera, npr user: pera
Onda za njega napravis folder npr D:\folderi-za-vune\Pera

Pa podesis da je folder Pera shared, a da pera ima Change i Read share dozvolu.
Onda ostaje jos da mu u Securitu dodas odgovarajuce permissions npr read only, ili write...

To bi bilo to, s tim da ce user na lokalnoj ws morati da se loguje sa istim username (znaci pera) i passwordom (koji je identican onom koji je podesen na fileserveru)

U ovim momentima obicno dolazi do odluke da se predje sa workgroupe na AD 🙂

Dopuna: u ovom resenju ce svi videti sve direktorijume, ali moci ce da pristupaju samo svome.
Takodje, grupu Everyone treba izbaciti sa access liste.

Nemas tu vrste korsnika.
Prvo moras na tom filserveru, da ga tako nazovem, da kreiras svakog usera, npr user: pera
Onda za njega napravis folder npr D:\folderi-za-vune\Pera

Pa podesis da je folder Pera shared, a da pera ima Change i Read share dozvolu.
Onda ostaje jos da mu u Securitu dodas odgovarajuce permissions npr read only, ili write...

To bi bilo to, s tim da ce user na lokalnoj ws morati da se loguje sa istim username (znaci pera) i passwordom (koji je identican onom koji je podesen na fileserveru)

U ovim momentima obicno dolazi do odluke da se predje sa workgroupe na AD 🙂

Malo dizem iz mrtvih ovu temu. Nisam bio u prilici ranije da probam.
Jaksa, mnogo hvala za ovo resenje, ali te molim za jos malo pomoci. Verovatno se ja malo losije snalazim pa nemoj da se ljutis.

Imam problema sa prvim delom ovog resenja. Naime, kako kreirati gore pomenute nove usere? Da li mislis na usere koji se mogu ulogovati u Windows prilikom starta pa da njihovii podaci budu ono sto se koristi za pristup preko mreze ili...

Ako te ne mrzi, da li bi mogao da odradis Step-By-Step za jednog? :wall:

Jeste da smaram mnogo, ali ne mogu da se "iskobeljam". Pomoc bi mi ekstra znacila.

Da, mislim bas na takvog usera odnosno usere.
Evo npr kreiramo usera Peru na serveru:
MyComputer>manage>local users and groups>users>desni klik, create new user>evo nama pere>set password

Isti takav password pera ima i na lokalnoj masini, i onda moze da pristupi deljenom folderu za peru na serveru.

Nadam se da je jasnije.

Nazad
Vrh Dno