Šta je novo?

Share ADSL-a preko wireless-a?

darkoclash

Slavan
Učlanjen(a)
16.08.2005
Poena
304
Cao. Interesuje me da sharujem ADSL internet konekciju na tri kompjutera, s tim sto bi jedan bio povezan adsl modemom (sa koga bi shareovao internet) a same kompjutere bi medju sobom povezao wireless-om. E sad hteo bih da izbegnem kupovinu routera i da prodjem jevtinije, a slicnu stvar sam uspesno uradio sa shareovanjem kablovskog interenta izmedju dva kompjutera (utp) pa me interesuje sledece:

1.Da li je uopste izvodljivo povezati tri kompa samo sa wireless karticama (a da pritom internet funkcionise) ili mi treba nesto trece.

2. Ima li nesto sto treba da znam sto se razlikuje kod setovanja i povezivanja wirelessom u odnosu na kablom.

3.Da mi preporucite neke pristupacnije wireless kartice s tim da su sva tri kompa u radijusu od mozda 5-10 m (unutar iste kuce)odvojeni zidom od gips kartonom. I da, treci komp je laptop koji nema wireless tako da za njega neka usb varijanta

znaci mali rezime: 3 kompjutera, 1 ima adsl preko modema, ostala dva da povezem sa njim preko wirelessa da imaju izlaz na net.

Izvinjavam se ako je pitanje malo preobimno ili sam ga bezpotrebno zakomplikovao. Inace na ssvim kompjuterima je WinXp Sp 2. Ako sam nesto od podataka zaboravio tu sam da dodam.

Hvala unapred za odgovore.

Pozdrav

1. Koliko ja znam ne. Jedan od 3 kompa mora da bude u AP modu. Cuo sam da neke kertice to mogu, ali ipak racunaj da ti treba bar jedan AP
2. Uradis connection shring kao i do sada.
3. Mnogi su hvalili pheenet...

1. Naravno. To se zove ad hoc mreza.

Namestis na racunaru gde imas net, da ti se konekcija sheruje, pa kada se neko prikaci na njega, moze da surfa bez problema.

2, vidi 1.

3... bilo sta samo da budu isti chipseti i marke. imas za 30eur, ovislink, msi...

Hvala na brzim odgovorima, nego me sad interesuje samo par stvari da razjasnim.

Freelancer, kad kazes ko se prikaci na racunar gde je net taj moze da surfuje, jer to znaci da moze da se nakaci samo jedan ili mogu i dvoje istovremeno?

A drugo koliko orjentaciono kosta AP i koja je procedura sa njim? Jer ako kosta koliko i wireless adsl router onda mi se router vise isplati da bar ne drzim taj racunar gde je net ukljucenim.

I trece gledajuci sad malo po netu specifikacije video sam ASUS wl-167g (usb) koji ima softverski AP. Marvine jesi na tako nesto mislio kad si pominjao da neke kartice imaju to opciju

Pozdrav

Poslednja izmena:
Freelancer, kad kazes ko se prikaci na racunar gde je net taj moze da surfuje, jer to znaci da moze da se nakaci samo jedan ili mogu i dvoje istovremeno?

E nemoj da ja moram da ukucavam u google u stavljam ti ovde linkove ;), nije tesko potraziti.
Tutorial: http://www.microsoft.com/windowsxp/using/networking/expert/bowman_02april08.mspx

Download u doc formatu isto toga:
http://www.microsoft.com/downloads/...8e-3762-4e78-b372-8404eeb7f41a&DisplayLang=en

Jos jednom sta je ad-hoc:
http://compnetworking.about.com/cs/wirelessfaqs/f/adhocwireless.htm

Odgovor na pitanje:
"
If you're sitting around a conference table with a group of colleagues and find that everyone is in desperate need of a Power Point presentation on an associate's computer on the other side of the room, setting up an instant ad hoc wireless network can be the solution, allowing everyone to copy the file to their computers over the wireless network.
"

nisi morao da se nerviras i da mi trazis po netu, mogao si samo da mi ogovoris da li moze jedan ili vise da se nakaci, ali nema veze u svakom slucaju hvala na ovim linkovima bice od pomoci...

pozdrav

nisi morao da se nerviras i da mi trazis po netu, mogao si samo da mi ogovoris da li moze jedan ili vise da se nakaci, ali nema veze u svakom slucaju hvala na ovim linkovima bice od pomoci...

pozdrav

da sam se nervirao, ne bih ti napisao odgovor ;). cisto preventivno sam napomenuo da mnoge odgovore mozes dobiti (pre) sa gugla (neko ovde), a usput se niko ne izdere na tebe :).
mada pretpostavljam da kada ljudi pitaju i cekajuu umesto da jure po guglu cak je jednostavne stvari, je iz razloga sto traze razmenu necijih iskustava a ne samo hladnokrvan tekst/upustvo.

poz

Vrh Dno