Šta je novo?

SFC problem!

tozovac

- P. Živković -
Učlanjen(a)
07.03.2003
Poena
835
Imam WinXP i posle instalacije uvek drmnem sfc /purgecache sto mi je oslobodi oko 300MB diska iako ne kapiram sta on u stvari obrise i koliko je potrebno to obrisano.
I danas sam kucao (da probam) sfc /cachesize=100 i jos neke sfc komande (a ima ih 5-6 i mislim da nijedna nije problematicna osim mozda one prve) i posle resetovanja racunara nikako vise ne mogu da povratim rezoluciju i boje ekrana (stoji na 640x480x16 !!!).
Da li je to moguce da sam time nesto zeznuo ili mozda imam neki virus?

SFC /purgecache brise sadrzaj Windows/System32/dllcache fodera.

Sa Microsoft-ovg sajta:

System File Checker

A command-line utility called System File Checker (SFC.EXE) allows an Administrator to scan all protected files to verify their versions.

System File Checker will also check and repopulate the %Systemroot%\system32\dllcache directory. If the dllcache directory becomes corrupted or unusable, SFC /SCANNOW, SFC /SCANONCE, SFC /SCANBOOT, or SFC /PURGECACHE can be used to repair the contents of the dllcache directory.

SFC.exe scans all protected system files and replaces incorrect versions with correct Microsoft versions. The following shows the syntax:

SFC [/SCANNOW] [/SCANONCE] [/SCANBOOT] [/CANCEL] [/QUIET] [/PURGECACHE] [/CACHESIZE=x]

/SCANNOW Scans all protected system files immediately.

/SCANONCE Scans all protected system files once.

/SCANBOOT Scans all protected system files at every boot.

/CANCEL Cancels all pending scans of protected system files.

/QUIET Replaces all incorrect file versions without prompting the user.

/PURGECACHE Purges the file cache and scans all protected system files immediately.

/CACHESIZE=x Sets the file cache size (in megabytes).

tozovac je napisao(la):
Imam WinXP i posle instalacije uvek drmnem sfc /purgecache sto mi je oslobodi oko 300MB diska iako ne kapiram sta on u stvari obrise i koliko je potrebno to obrisano.
I danas sam kucao (da probam) sfc /cachesize=100 i jos neke sfc komande (a ima ih 5-6 i mislim da nijedna nije problematicna osim mozda one prve) i posle resetovanja racunara nikako vise ne mogu da povratim rezoluciju i boje ekrana (stoji na 640x480x16 !!!).
Da li je to moguce da sam time nesto zeznuo ili mozda imam neki virus?
Vidis da su ti ljudi sve fino objasnili!

Pa pregazio si driver za graficku!
SFC skenira dll-ove (drivere) i uporedjuje ih sa sadrzajem dira koji ti je Drapin naveo. Ako mu se neki "ne svidja" jednostavno ga pregazi..../scannow switch, skenira i uporedjuje sve dll ove i ako neki nedostaje on ga jednostavno zamjeni "rezervom"

Istina ponekad se dogodi da neki od drivera ne odogovara Win-u (npr. onaj za graficku vrlo vjerovatno s obzirom da Win ima svoj VGA driver, mada ovo nije pravilo....npr., meni se uvjek odvali Lucentov driver)

Znaci....instaliraj driver!

Sistem se sam povratio posle par dana. Provalio je sam da ne valja, pa me prilikom podizanja pitao da se vrati na poslednje valjano setovanje, i to je to. Inace, nije mi palo na pamet da instaliram opet drajvere za grafiku jer sam mislio da sa tim nema veze (vrlo glupo od mene) :? .

U svakom slucaju, HVALA.

Nazad
Vrh Dno