Šta je novo?

*.sfap0 & *.sfk fajlovi u SoundForge-u

Keops

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2002
Poena
620
Dakle, kada god konvertujem neki mp3 u wav (ili bese obrnuto) na hardu mi se stvore fajlovi sa ovom prvom ekstenzijom, naravno, pored eksportovanog fajla. Dakle nesto poput duplikata koji ume da bude poveci (prosek 40 MB). *.sfk mi se uvek stvore kada radim sa nekim fajlom u SF-u (verz. 6) ali oni nisu toliko teski mada mi je gnjavaza da ih brisem stalno. Da li neko ko se bolje razume u obradu zvuka moze da mi objasni koja je svrha stvaranja tih fajlova i kako mogu da SPRECIM da mi se to stvara na hardu, posto koliko provalih, ti fajlovi su skroz nepotrebni, visak. Ili nije tako?

pozdrav,
đ

U svakom slucaju posle editovanja ja te fajlove obrisem, i ne vidim da nastane neki problem. Medjutim bas ovih dana mi se desila cudna stvar. Naime ne mogu da otvorim vise mp3, iliti navodno da bih to mogao, moram da registrujem taj odgovarajuci plugIn. Izgleda da je otvaranje mp3-ova limitiran vremenski, ili brojcano. Zna li neko kako da resim ovu situaciju.

olfrud je napisao(la):
U svakom slucaju posle editovanja ja te fajlove obrisem, i ne vidim da nastane neki problem. Medjutim bas ovih dana mi se desila cudna stvar. Naime ne mogu da otvorim vise mp3, iliti navodno da bih to mogao, moram da registrujem taj odgovarajuci plugIn. Izgleda da je otvaranje mp3-ova limitiran vremenski, ili brojcano. Zna li neko kako da resim ovu situaciju.
Svaki PlugIn mora posebno da se plati, tj. crack-uje :)

Crni je napisao(la):
Svaki PlugIn mora posebno da se plati, tj. crack-uje :)
\
UUuuuu. To nisam znao. Naime program mi je uredno registrovan (crackovan), pa sam mislio da su mi problemi reseni. gde se mogu naci svakojaki crackovi za plugIn-ove.

olfrud je napisao(la):
\
UUuuuu. To nisam znao. Naime program mi je uredno registrovan (crackovan), pa sam mislio da su mi problemi reseni. gde se mogu naci svakojaki crackovi za plugIn-ove.
Pa sa njim je ista fora kao i kod Nera: posebno registrujes program, a posebno Plugin-ove :(
A potrebne crack-ove potrazi po net-u (tamo gde si pronasao i za program :)), jedino obrati paznju da budu za tvoju verziju SF-a...

jel niko ne zna odgovor na moje pitanje: koja je svrha stvaranja tih fajlova i kako mogu da SPRECIM da mi se to stvara na hardu, posto koliko provalih, ti fajlovi su skroz nepotrebni

Djuradj je napisao(la):
jel niko ne zna odgovor na moje pitanje: koja je svrha stvaranja tih fajlova i kako mogu da SPRECIM da mi se to stvara na hardu, posto koliko provalih, ti fajlovi su skroz nepotrebni
Pretpostavljam da su u pitanju neki tmp fajlovi i da to ne moze da se iznegne, ali bi SF trebao da ih obrise kad mu vise ne trebaju (moguce je da nesto brlja), ali ako ti ne trebaju ti ih obrisi rucno...

Fajlovi su temp , i mogu da se izbisu ako si zavrsio sa editovanjem fajlova. Ne mogu se iskljuciti , program ih koristi za undo , tj tu belezi izmene u fajlu pa tek na kraju sve odradi ,zato radi brze od ranijih verzija , a u sfk belezi pikove u wav - u .

Inace je navedeno (u Digitalu) da doticni program manijakalno seje temp fajlove po HDDu, tako da obrati paznju na to (inace nema propratnih efekata kada obrisem *.sfk)
Pozdrav

DiSLOcAtEd je napisao(la):
Inace je navedeno (u Digitalu) da doticni program manijakalno seje temp fajlove po HDDu, tako da obrati paznju na to (inace nema propratnih efekata kada obrisem *.sfk)
Pozdrav
Ako u *.sfk čuva pikove, propratini efekat je što će fajl za koji nema .sfk otvarati mnogo duže nego one za koje ima.
U CoolEditu se mogu isključiti njegovi peak fajlovi (*.pk). SF nisam koristio, ali bi trebalo da i tu mogu da se isključe...

u Sound Forge u imate opciju u preferences valjda pa na files
da setujete da vam sf obrise te temp fajlove nakon izlazska iz Sfa ;) tako da .. moraju da se stvaraju a mogu i automatski da se brisu i tako nema frke ..

Vrh Dno