Šta je novo?

Sezam ADSL, Conexant ruteri i p2p ???

emaniac

Slavan
Učlanjen(a)
30.01.2005
Poena
379
Imam jednu firmicu na odrzavanju. imaju izlaz na internet preko sezam adsl-a.
naravno, dobili su i onaj njihov budjavi conexant ruter. e, sad, problem je sledeci :
uglavnom je sve u redu dokle god je blokiran p2p. za to koristim ipcop linux router/firewall na nekoj p2 kanti. kazem 'uglavnom' , jer se ponekad desi da se veza zagusi prilikom nekog ftp uploada. znam da je ta pojava manifestacija asinhronog adsl-a, ali kod mnogih koje poznajem, pa i kod mene kuci to se nikad ne desava, naravno sa drugim adsl provajderima !
e, sad, kada dozvolim p2p i kad za probu pustim azureus (bas njega jer mislim da je najprodorniji p2p softw.) u roku od ~20ak sekundi veza pobrljavi i stane.
jedino resenje je da uradim disconnect-connect ili reboot-only rutera.
stvar se ponavlja u trenutku uspostavljanja veze, ako nisam ponovo blokirao p2p. sve se to desava sa ogranicenim up i down brzinama i brojem konekcija u samoj zabi, naravno.
prvi put sam pomislio da je ruter crkao, pa sam dobio drugi isti takav od sezama.

da skratim, moje pitanje glasi : zasto se to desava sa sezamom i da li je to do njihove analodigitalne sveznam pro linije ili do njihovog uredjaja?
da jos jednom napomenem da sa drugim provajderima (sto povlaci i druge uredjaje) niko od mojih poznanika, ni ja nemamo ovakve probleme.

ps. ja kuci imam neobee, pa sve sto pise u thread-u o njima je i kod mene, tj sve non-stop sljaka max ok! radi mi p2p i obiman ftp upload na sajtove!

Hvala unapred na odgovorima...

:wave:

koji god da je fwall u njemu, a mislim da je soft, iskljucen je.
podesen je po defaultu, tj. po sezamovom uputstvu iz knjizice, a i zvao sam tehnicku-isto.

poz.

Ja imam isti problem sa Sezamom i Conexant modemom u kućoj varijanti :S:
Prvo mu treba pola sata kada uključim računar da se modem oživi, a onda, ako mi je podignut neki torrent, toliko poludi da je to čudo. Nekad mi i blokira računar.
Šta je to majku mu?

vectorman je napisao(la):
Prvo mu treba pola sata kada uključim računar da se modem oživi, a onda, ako mi je podignut neki torrent, toliko poludi da je to čudo. Nekad mi i blokira računar.
Šta je to majku mu?

Koliko sam ja mogao da zaključim ti Conexant ruteri imaju konačan broj portova koji mogu da otvore prema interentu, a moja odokativna procjena je maksimum 20.

do j*ja !!!
znaci, da menjamo uredjaj, ne i provajdera?
valja li nesto iz netiksa?

poz.

Nekoristim torrente ali koliko znam moze iz klijenta da se podesi koliki broj maximalnih konekcija i portova moze da otvara pa te stvari sa zagupljivanjem jeftinih rutera nebi trebale da se desavaju.

@bojanbg - 'sve se to desava sa ogranicenim up i down brzinama i brojem konekcija u samoj zabi, naravno.'
da, samo mislim da je van pameti ograniciti konekcije iz torenta na tako brzom linku.
kod mene kuci azureus je ogranicen na 500, a win server na 2000 konekcija i sve radi za dve masine, istovremeni p2p, wow, surf, ftp itd !

dajte mi neku preporuku za neki router sa lan portovima i bandwidth management-om po ip broju i protokolu (da mogu da ogranicim brzine racunara i protokole).
ima li neko iskustva sa Efficient Networks - Siemens SpeedStream 5861 ADSL Firewall VPN ruter 4 x UTP LAN , iz netiksa?

poz.

BojanBG je napisao(la):
Nekoristim torrente ali koliko znam moze iz klijenta da se podesi koliki broj maximalnih konekcija i portova moze da otvara pa te stvari sa zagupljivanjem jeftinih rutera nebi trebale da se desavaju.
Jes, kada bi takvi programi još radili onako kako im kažeš. I ja sam podesio za Azureus recimo koliko konekcija sme da otvori, pa ništa od toga.

mojo_jojo je napisao(la):
Koliko sam ja mogao da zaključim ti Conexant ruteri imaju konačan broj portova koji mogu da otvore prema interentu, a moja odokativna procjena je maksimum 20.
Mislim da ovo uopšte nije tačno... Ja imam Sezamov Conexant USB ADSL modem i cFosSpeed prijavljuje više od 100 otvorenih konekcija kad je aktivan torrent. Ništa se ne zaglavljuje a torrent upravo ide brzinom od 23 kB/s (otvoreno 90 konekcija u ovom trenutku).

wiz011 je napisao(la):
Mislim da ovo uopšte nije tačno... Ja imam Sezamov Conexant USB ADSL modem i cFosSpeed prijavljuje više od 100 otvorenih konekcija kad je aktivan torrent. Ništa se ne zaglavljuje a torrent upravo ide brzinom od 23 kB/s (otvoreno 90 konekcija u ovom trenutku).

wiz011, ne citas postove?

Covek rece Conexant ROUTER, to jeste djubre za p2p. Neispravan uredjaj je u pitanju. Ja sam imao taj problem sa blokiranjem, jednostavno se slogira ako se previse optereti. Efficient ce ti dati Sezam umesto Conexanta ako ih jos imaju, ako ti 10Mbps portovi ne smetaju on je ok.

audiofreak je napisao(la):
wiz011, ne citas postove?
Čitam, nego sam greškom citirao pogrešan post, trebalo je da citiram ovo:

vectorman je napisao(la):

da podignemo malo tred iz zaborava :D

evo, da sam sebe citiram...

emaniacima li neko iskustva sa [URL=http://www.netiks.co.yu/adsl%20ruter.htm je napisao(la):
Efficient Networks - Siemens SpeedStream 5861 ADSL Firewall VPN ruter 4 x UTP LAN[/URL] , iz netiksa?

poz.

5861 je odradio posao MNOGO dobro, toliko dobro da sam uzeo i jedan za sebe, gajbi :type:
ali, ne radi qos. nasao sam na internetu neki fw koji ima qos podrsku, ali zahteva hw modovanje rutera-prosirivanje memorije sa 1 na 2 mb, da bi mogao
da stane, jer je preko 1 mb veliki.
ili boot preko mreze.
meni ni jedno ni drugo resenje ne odgovara, a ne bi bilo lose da imam qos gajbi.
razmatram sa komsijom da zakupimo brzi link i da ga podelimo :eyebrows:

:wave:

Poslednja izmena:
Koliko su mi do sad pricali, ovi su dobri: D-Link DSL-302T/EU Cmb Eth/USB ADSL Modem AnnexA ili za ISDN: D-Link DSL-360T (Ethernet ADSL Modem, annex B. Cena je 20 i neki evro, imate ih na Pc Berzi!
Poz

Da nebih otvarao extra post jer je u pitanju isti provajder i ruter....
Kako da blokiram p2p na ruteru???? Ima hiljadu postova da se razblokira da radi brze bolje ali nigde nema kako da skroz blokiram p2p.....

pozdrav

ako mislis na 5861, mislim da nema. za kuci mi to ne treba, a u toj firmi ide preko ipcop linuksa...
mozda ta mogucnost dolazi sa novim firmware-om i qos-om ?

To je neki neznam ni ja tacno cak i na zvanicnom sajtu nema nista neka serija CX82xxx (modela,chipa stali je vec) Ceo internet sam pretrazio nema nista o njemu!!!! Sve sto sam naso jeste da svi traze neku informaciju niko nista neda =)

U svakom slucaju Hvala

Poslednja izmena:
ja sam prosao isto kao i ti, za conexant djubre.
najbolje ti je da po sugestijama iz ovog treda i sa ostatka foruma menjas uredjaj.

poz.

Ok onda, menjamo ruter ,sto se mora nije tesko =)

Hvala
Pozdrav

Vrh Dno