Šta je novo?

Servis za maticne ploce, lose flesovan BIOS

kalehrl

Slavan
Učlanjen(a)
27.03.2007
Poena
465
Popravlja li ko maticne ploce koje su brikovane posle flesovanja biosa?
Konkretno se radi o MSI h81m-p33 ploci.

sa nemaš slučajno disk koji je došao uz ploču?trebala bi ti i optika (rezač,čitač,nebitno je) i kako se ponaša kad je upališ?

Imam i disk koji je dosao sa plocom i optiku.
Kad upalim komp, samo zavrte ventilatori a monitor se ne pali uopste - nema video signala ni preko graficke ni preko integrisane na ploci.

ostaje upaljen tj ne gasi se i ne pali?za sad mozes da iskljucis sa struje,izvadis bateriju i cekas dok ti ne dosadi (da bi bio 100 posto siguran da si resetovao bios) i stavis disk u drajv i proveris jel' optika nakacena na intel kontroler sata port (mada mislim da ta ploca i ima samo intel,tj nema dodatne sata kontrolere) i prilikom paljenja spamuj crtl + home kombinaciju tastera.

ako ne uspe bilo bi odlicno ako mozes negde da ubacis taj disk i da vidis i napises sta sve ima od fajlova u rutu samog cd-a.dakle ne folderi,vec samo fajlovi i samo root folder.

Raskači sve diskove, formatiraj usb flešku na Fat32 ako nije, ubaci flešku sa bios fajlovima(npr E7817IMS.1A0), najbolje taj koji si flešovao (verovatno ostao na fleški), onaj koji je bio (moguće da je napravio na fleški backup starog zavisi od podešavanja) i taj što imaš na disku, ako imaš. Ubaci flešku nazad, upali i čekaj koji minut. Ako ništa ne piše da radi, to ne znači da ništa ne radi, zato sačekaj koji minut.

Poslednja izmena:
narocito kod msi-ja nije pravilo da se recovery ne preimenuje,zato ga pitam za fajl u rutu cd-a,jedino tako 100 posto mozemo znati koji format/sufiks je recovery bios.posto ostaje upaljena znaci da boot block je verovatno okej i da ce moci da prodje,ali naravno nema garancija.ako je do pucanja doslo prilikom flesovanja verovatno ce recovery moci da prodje,ako je greskom isao na 'update bios' umesto 'update bios and me' ili obratno (nikad se msi-ju ne zna sta treba,cak i kad napisu na support strani) tu je otisao boot block i mora flesovanje.

dobra vest je sto je flesovanje 800 din.losa vest je sto mora da se razlemi bios cip sa ploce jer ploca nema ni jspi1 header za programator a i zalemljen je cip.zato bih ja gledao da se to ostavi kao zadnja solucija.

Ne gasi se. Probao sam to preko fleske i vadjenje baterije i reset cmosa ali nista nije pomoglo.
Cak sam ubacivao i dvd ali nista.
Na dvdju ja ne vidim uopste bios fajl.
Ja sam pitao 2 servisera i kod jednog 2000din a kod drugog 15 evra flesovanje.
Odustao i kupio istu polovnu plocu za 20 evra mada bi bilo dobro osposobiti ovu kao rezervu ili za neku drugu konfiguraciju.
ako je greskom isao na 'update bios' umesto 'update bios and me'
Mislim da sam isao na 'update bios' samo.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    45.6 KB · Pregleda: 68
Poslednja izmena:
nema pravila za msi,zato je jedini siguran način sa njihovim tool-om uz dos-a pošto tako flešuje ceo čip i proverava prvo jel' zaključan upis i ne kreće ništa dok to ne proveri.

pcbg servis u učiteljskom naselju ti radi to za 800 din,sa sve razlemljavanjem sa ploče.

ja bi,ako imas zivaca opalio jos jedan krug sa fleskom (ako bas bas imas zivaca i dva prazna diska koja hvataju zjala po kuci i sa optikom) i probao sa preimenovanjem fajlova i fat formatom.dakle imas sest kombinacija:

1.fat32 usb (sto manji,i obavezno 2.0,ako mozes 1.x nadjes jos bolje) i poslednja verzija bios-a uz preimenovanje
2.fat32 usb i inicijalna verzija
3.fat,poslednja
4.fat,inicijalna
5.disk,poslednja
6.disk,inicijalna

preimenovanje ide ovako:

How to:
1) Open the HP USB Disk Storage Format Tool and format your flash-drive into FAT32 using Quick Format option.
2) Place your downloaded BIOS file on the flash drive and make 6 copies of that file, give them the following names:
---2.1 AMIBIOS.ROM
---2.2 AMIBOOT.ROM
---2.3 E7693AMS.M53 (this is the ORIGINAL name of your BIOS as it is)
---2.4 E7693AMS.M53.ROM (this is the variation of the original name just follow my example based on my original name)
---2.5 E7693AMS.ROM (this is the variation of the original name just follow my example based on my original name)
---2.6 M53.ROM (this is the variation of the original name just follow my example based on my original name)
---2.7 SUPER.ROM
!REMEMBER These all files are just RENAMED copies of your original BIOS file!
3) Open your case and DISCONNECT EVERY SINGLE connected M.2 Drive, Hard Drive, SSD, Optical Drive, Floppy Drive etc - leave ONLY your Graphics Card connected to the Motherboard!
4) Disconnect ALL peripheral USB, Fire Wire, Thunderbolt devices like: web-camera, printer, external drives - leave ONLY mouse, keyboard, speaker and monitor connected!
5) Insert your USB flash-drives with BIOS files on it to the top-most USB port on your motherboard. Do NOT use any FRONT USB ports!
6) Power ON your PC, you will the POST message that your BIOS file is corrupted, do not press anything and wait till it will boot you into UEFI/BIOS interface.
7) Select M-FLASH tool again and point it to your BIOS file with it's original name - in MY example this is file E7693AMS.M53.
8) Wait for the flashing process, it will reboot your PC automatically, enter the BIOS on the first promt, adjust your proper Date and Time in case your did a CMOS reset and those were reverted.
9) Power OFF your PC, remove the flash-drive with BIOS, connect everything back.

dakle sedam puta kopiras isti fajl uz preimenovanje.kao je navedeno gore.razlog cemu ovoliko cimanje - zato sto kod prelemljavanja dolazi do topljenja plastike (najcesce kod sata kontrolera) koje bas tesko moze da se izbegne.portovi ce biti funkcionalni,ako ti ne smeta to jer kao sto si rekao ta ploca ostaje za bekap,onda za 800din nije vredno cimanja (i kao sto rekoh,nece da pomogne ako je prazan boot block).

drzim ti palceve i srecno!

edit: ne zaboravi i crtl+home kombinaciju tastera.

Poslednja izmena:
@Orchard
Probao sam ja to sve.
Googlovao sam i pokusavao svasta dok nisam odlucio da kupim plocu.
Jednostavno nije nista uspelo.
Vec sam ubo procesor i memoriju u novu plocu i ne bih ponovo sve vadio i zezao se.

Meni je zanimljivo, kako ovo uvek uspeva (kad se ima prilika za spasiti) sa AMD pločama, dok sa Intelovim , gotovo da ne, u desktop segmentu.

Mislim na BIOS sa odgovarajućim filename-om.

zbog ME dela,msi je napravio ogromnu konfuziju sa tim da update-uješ samo bios deo ili i bios i me,potpuno suvišno jer je image ceo.to sam samo kod njih gledao,ostali pišu ceo image skoro uvek.

Cena je 1200din.
800din je samo flesovanje bez testiranja. :zgran:

Nazad
Vrh Dno