Šta je novo?

Servis netbook-ova ili laptop-ova

konza

Cenjen
Učlanjen(a)
08.01.2010
Poena
151
Ovako...Nikada do sad nisam imao laptop ili bilo kakvo prenosivo sredstvo tog tipa, pa me zanima koliko su cesti kvarovi na tim korisnim stvarcicama, konkretno na netbook, a onda i na notebook racunarima i da li je istina da popravka, odnosno servis istih kosta zaista mnogo i zbog cega je to tako?

Ovako...Nikada do sad nisam imao laptop ili bilo kakvo prenosivo sredstvo tog tipa, pa me zanima koliko su cesti kvarovi na tim korisnim stvarcicama, konkretno na netbook, a onda i na notebook racunarima i da li je istina da popravka, odnosno servis istih kosta zaista mnogo i zbog cega je to tako?

pa ne kvare se mnogo vise neko kod normalnih kompjutera, a delovi jesu i to izuzetno skupi....kod kompa je skoro sve vise manje zamenjivo, a kod laptopa cim ti i malo ostara pada u zaborav i delovi za njega prestaju da se proivode tako da ih je jako jako tesko naci,pa je to jedan od razloga sto su i skuplji,druga stvar je sto daleko teze odraditi servis na laptopu a treca verovatno sto je sve manje i kompaktnije odradjeno pa ga je samim tim teze i sklopiti mada ne mora da znaci....a primer koliko kostaju delovi
tastatura kod kompa,prosecnu za 10 evra da biraaas,mis jos 10 a touchpad i tastatura za laptop bar 5,6 x skuplje.....dvd rw komp-20 laptop-40 a da ne spominjem esencijalne delove tipa procesor maticna kuler za koga ti stalno treba neko EXTRA postolje i bla bla bla..... laptop po meni trebas uzeti ako ti je stvarno neophodan,cesto putujes i sl.....a pc je daleko bolja investicija...

Poslednja izmena:
Da ne spominjem graficku koja je vezana za plocu pa kada ti vrisne graficka moras da menjas kompletnu plocu sto je ogroman izdatak. Sem toga, cena RAM memorije je daleko skuplja za laptop nego za desktop... U principu, ako ne moras da uzimas notebook (odnosno, netbook), nemoj, ali ako bas moras, trazi prenosni racunar sa dve ili ili tri godine garancije (DELL, MSI, pojedini modeli Toshibe i Acera...). A sto se konkretno netbook-a tice, koristio sam lenovo s10 jedno vreme i izgleda mi da je poprilicno izdrzljiva masina, odnosno da nije toliko osetljiva kao notebook racunar.

damjann je napisao(la):
..... laptop po meni trebas uzeti ako ti je stvarno neophodan,cesto putujes i sl.....a pc je daleko bolja investicija...
Slažem se

cena RAM memorije je daleko skuplja za laptop nego za desktop
Cena memorije nije toliko prevelika i to je najmanji problem i izdatak

trazi prenosni racunar sa dve ili ili tri godine garancije
Veoma bitna stavka, u potpunosti se slažem

Da ne spominjem graficku koja je vezana za plocu pa kada ti vrisne graficka moras da menjas kompletnu plocu sto je ogroman izdatak. Sem toga, cena RAM memorije je daleko skuplja za laptop nego za desktop...

Cena RAM-a za lap je sada dosta jeftinija nego za Desktop racunare.

Trazi laptop sa dedicated grafikom, i duzom garancijom.

Ne stedi na procesoru nikako! Ram i HDD je lako zameniti.

Obrati paznju na tastaturu, zagrevanje, i ekran. Nadji neku sredinu u svemu, prilagodi laptop svom dzepu :) :).

Nije da promovisem, ali pogledaj nove serije ASUS-ovih lapova sa i5 procesorom. Mala cifra za solidne performanse!!

Servis je kod nas skup zato što je loš. Tj. ima jako malo kako servisa, tako i kompetentnih servisera za laptopove, u Beogradu a za Srbiju bolje je i ne misliti.

Delova nema na lageru, što automatski znači naručivanje pojedinačnog dela (najskuplja varijanta), čekanje da on stigne te plaćanje i cene ugradnje.

U svakom slučaju, najveća i skoro pa jedina stvar koja je Con. kupovine laptopa kod nas je upravo servis, tj. nedostatak istih. Dok ti u Americi da popraviš laptop treba u najgorem slučaju par dana, dotle ti je kod nas maltene zagarantovano 45 dana ili koliki je već zakonski maksimum držanja uređaja u servisu. Poređenje cena delova nije ni umesno.

Garancija je jedino što te donekle štiti od svega toga, te zato treba gledati da se obezbedi/dokupi što duža garancija, po mogućstvu Toshibinog "No Matter What" tipa.

slazem se da je najveci problem neadekvatan i izuzetno skup servis, evo ja sam skoro imao problem sa bios-om pa htedoh da ociste i ventilator koji se cuje neko vreme i ...
naravno bios je sredjen (reprogramiran), a ventilator nije pipnut iako su mi obecali a kasnije i ubedjivali da jeste. Elem u Mikros-u ova intervencija je kostala 60 evra.
cisto da znate informacije radi.

Jedan momak je prijavio da mu je puko fleš BIOSa u sred izvršavanja i u servisu su mmu tražili tipa €350 za novu ploču. Posle je preko Interneta našao kako da flešuje BIOS "naslepo" i sredio to sam.

Zamisli to...

strašno.
upropastiste čoveka komentarima, po kojima se može zaključiti da je kupovina laptopa najveća glupost na svetu.
mislim...

Skuplji, tisi, lepsi, manji, kvalitetniji... Sve laptop pridevi :D
Ja sam nekad imao sam desktope, onda presao na lap i nikad se vratio... Trenutno ih imam 2, jedan desktop replacement (ASUS nova serija) i stariji 15" za prenos (takodje ASUS :D)
Sluze me izuzetno...

Skuplji, tisi, lepsi, manji, kvalitetniji... Sve laptop pridevi :D
Ja sam nekad imao sam desktope, onda presao na lap i nikad se vratio... Trenutno ih imam 2, jedan desktop replacement (ASUS nova serija) i stariji 15" za prenos (takodje ASUS :D)
Sluze me izuzetno...

tisi jesu skuplji jeeeesu manji i to,ali kvalitetniji.....e tu si ga odvalio....

tisi jesu skuplji jeeeesu manji i to,ali kvalitetniji.....e tu si ga odvalio....

laptopovi u principu jesu kvalitetniji jer su svi brand name mašine. nisu ništa kvalitetniji u odnosu na brand desktop doduše, ali jesu u odnosu na kojekakve sklepane desktop kompjutere koji se prodaju kod nas. uglavnom negde sam pročitao da svi delovi koji idu u laptop kompjutere prolaze rigoroznije testove i toleriše se manja greška u izradi, pogotovu kod biznis i skupljih gejmerskih / multimedia modela. al ovo ne mora da bude tačno. u principu ja sam stekao utisak da se laptopovi manje kvare od desktopa, što je opet moje mišljenje i ne mora da bude tačno.

U glavnom si u pravu ali ....
Kad govoriš o sklepanim desktop računarima i njihovom lošem kvalitetu slažemo se ali ako se desktop složi tako da svaka komponenta odgovara drugoj a to pre svega znači ne može najskuplja izuzetna grafika i odličan procesor na najjeftiniju ploču i najjeftinije kinesko napajanje.
Drugi problem je laptopovi bez obzira na sve su ipak veoma kvarljiva roba a delovi su skupi plus ne možeš sam da ih menjaš kao što to možeš na desktopu

e ja ne znam kakvi su to testovi jos nisam radio na laptopu a da mu nesto ne funkcionise u normali bila to i najveca glupost..... a sad nemoj da mesas babe i zabe,lose sklapani racunari pa nemoj ga uzeti na pijaci i ne ocekuj nista dobro za 20000 din :pPP jer i sam znas kolika je cena ''dobre''laptop masine.....a ako na istoj nesto ode.....znaces gde da potrosis i do pola plate :p

@konza

Svi koji ti kažu da ne kupuješ laptop osim ukoliko ti nije neophodan su u pravu. I ja sam jedno vreme bio baš zagrejan za kupovinu laptopa, dok nisam počeo da radim u servisu računara i onda sam rekao, ma šta će meni laptop :) Tu stvarno dolazi do svakakvih kvarova, i čak se dešava da se neki laptopovi (uglavnom stariji) ne mogu popraviti zbog nedostatka delova, a i kada se poprave može da se desi da za tu popravku platiš solidnu cifru.

Ljudi grese sto se tice precenjivanja brand masina, kod njih je jedino kvalitetnije napajanje/kuciste i nista vise... vecina laptopova se sklapa od delova "sta ima trenutno" tako se desi kad odete na sajt proizvodjaca da dobijete drivere za 4 razlicita drivera za modem i 3 drivera za wifi pa ides redom jer ni proizvodjac nezna u kom je sta ubaceno!
Toliko da su brand masine bolje od buvljaka, kazem jedino napjanje kod desktop masina je "malo" kvalitetnije sve ostalo je daj sta das...
Malo je bolje stanje sa nekim jacim modelima kojima je posvecena ekstra paznja ali su i cene takvih modela dosta vise

Nazad
Vrh Dno