Šta je novo?

Servis mobilnog telefona i privatnost podataka

Julijen

Zapažen
Učlanjen(a)
13.10.2023
Poena
2
Pozdrav ljudi, nadam se da ne dupliram temu.

Nego, telefon jednostavno neće da se upali od ponedeljka, a na njemu imam dosta privatnih fotografija sa suprugom i iskreno ne nosi mi se tek tako u neki servis.

Da li oni imaju pristup podacima na telefonu, ako je telefon pod šifrom i da li možda imate preporuku za neki servis, koji je pozdan u ovom pogledu?

Posto postoji sansa da vide slike, mozda je bolje da ne nosis telefon na servis. Moja drugarica je odnela telefon sa razbijenim ekranom na servis, serviseri su naravno cackali po telefonu i njenoj privatnosti i videli su njene "slobodnije" slike, jos joj je jedan serviser namignuo i rekao da sad opet (sa popravljenim telefonom) moze da se slika.

Noviji Samsung telefoni imaju neku funkciju za servis, gde zaključavaju primarnu particiju tako da serviser vidi samo default launcher i aplikacije kao da je nov telefon. Ne znam za ostale.

Ako se telefon prosto ugasio, a bio je zaštićen šifrom ili PIN kodom, velika je verovatnoća da ni serviseri neće moći da ga otključaju. Tako da ako serviseri traže PIN kod onda samo odeš, otključaš pred njima, i probaš telefon da li radi.

U pitanju je Huawei p40, ne znam da li ima tu vrstu zaštitu kao samsung. A zaključan je, onda ne bi trebali da imaju pristup podacima?

Ima i Huawei taj mode.

E sad glupost je, kao i sve ostalo, sto telefon mora da se zapravo upali da bi moglo se udje:

Open Support App > QUICK SERVICES > Maintenance mode > ENABLE, then RESTART the device to enable Maintenance mode.

ProMobi je zvanican servis za Huawei, ja sam nosio bio na zamenu baterije dvaput, ok su ali nista specijalno, samo su zvanicni. Po meni, treba da prvo kod kuce uzmes i vidis tacno sta ne radi na njemu (osim sto nece da se upali) - da li pokazuje da se puni baterija? Na primer ovo mozes sa onim essager/aliekspres kablovima koji pokazuju voltazu/amperazu. Da li daje zvuke, da li se pali kada povezes ga na HDMI (treba ti dock za to, tj type-c na hdmi adapter), onda mozes preko USB tastature i misa da otvoris i koristis, ako radi ali displej ne daje nikakve znake zivota, itd.
Isplati se uzeti i to probati pre nego sto se nosi u servis, narocito jer svakako popravka moze biti skupa ako je maticna (onda generalno i nema sanse nista od slika vratiti), ili ekran.

Ono što nije za tuđe oči čuvajte u secure folderima.

Nosio sam telefon u Promobi i čisto sumnjam da su se bavili gledanjem fotogafija (mada nije bilo ništa pikantno da se vidi), ali su zato u startu tražili da potpišem izjavu da ne odgovaraju za guitak podataka. Na kraju je tako i bilo, sve su izbrisali, ubacili novi softver. Inače, problem je bio u konektoru za punjenje.

Nazad
Vrh Dno