Šta je novo?

servis Duron/Via KT133 - kako postupiti?

papa d.j.

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
309
LM, dopao mi je ruku P3 na servis, HW mrtav, OS mrtav. Duron na 950 (9.5 x 100), MB FIC AZ11E (renomiran proizvođač, ne sećam se kad sam video poslednju), demo verzija ploče, VIA KT133 Apollo. GeForce 2 grafika, 256 + 128 MB SDRAM (PC133), HDD 40 GB Maxtor, modem, LAN itd, Teac CDRW. Zamenim napajanje, izvadim 128 memnoriju (neispravni) - HW proradi. Reinstalacija OS (XP SP2), malo diver-a, programa, sve radi. E sad kad pomeram miša kursor se na par sekundi smrzne pa krene. Non stop. Nervira, samo tako. A programi rade relativno pristojno. Tweak-ujem XP, zamenim grafu, Memtest, HD Tune, HD Regenerator, jok, sve dobro. Na MB nema jumpera za OC ili DC (u full verziji MB ih ima), nema ni u BIOS-u. BIOS na deffault-u. Deluje mi da ploča zeza, ima li neko ideju? Dva dana se zezam sa đubretom. :wall:

Ukoliko si siguran u svoje dosadasnje delo, zaista ostaju ploca i procesor na koji ja sumnjam i to u smislu hladjenja ili fizickog ostecenja nastalog losom montazom-demontazom kulera.

Poslednja izmena od urednika:
@PAPA D.J.

Da li si siguran da si baš dobro instalirao sistem i drajvere? Koje drajvere za MB si koristio? Kojim redom? Ako si koristio noviju verziju VIA SP, vidi da li ti trebaju opcije za AGP8X itd..

Kod tvoje matične ploče kritičan je tranzistor (SMD fet, čini mi se) koji se nalazi između procesora i portova (bubica sa tri nožice, ako nisi iz ET branše). Pipni rukom da li se pregreva. Kod non-E verzije ploče u 99,9% se pregreva i blokira računar (preciznije procesor).

Sumnjam da ti je ploča demo-verzija, biće pre da je iz nekog brenda (Compaq je znao da u svoje konfiguracije stavi slične krševe).

Možda sam ti nabrojao stvari koje već dobro znaš, ipak...

Secam se da smo oko 2002. od Perice (ko zna, zna ;)) uzeli vecu kolicinu tih ploca. Nista posebno po karakteristikama (u ono vreme) ali odmah znam da sam :vomit: kad sam je video - donji deo ploce prazan, samo jedan veliki GND. Masine koje smo sastavili sa tom plocom, generalno, nisu lose radile, ali ako neka nije radila, 100% je uvek bio problem u ploci. Znaci, jeftina ploca, nista se spektakularno ne moze ocekivati i... licno, izbegavao bih je. U to vreme su bile CH 7AJA, MSI K7Turbo (ili tako nekako) i ne bih nikada uzeo jednu FIC, pored ovih nabrojanih.

Tako da sam 99.9% siguran da je do ploce.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

@KizaTheDeath
Tačno to je bila i moja reakcija kad sam video ploču, da je ovaj P3 moj, glatko bih ploču fiknuo u shift+del, nažalost to su mi neki prijatelji, najma banka, već sam poklonio napajanje, mem modul bacio, još da kupujem i MB, mnogo bi bilo....
@MaliRadojica
Jesam iz E.T. branše, ništa od elektronike se ne pregreva, svi elektroliti ok. Moguće je da je ploča iz neke brand mašine, nema nikakve oznake na sebi, identifikovao sam je iz nekog od programa (Hirens, Sandra šta li). Full verzije ove ploče se drastično razlikuju, jumperi, konektori...Mali milion dvojki i trojki sam sređivao do sada, ovakvo đubre još nisam video i da, sve moguće verzije driver-a sam probao. Znači MB ne valja.

ajmo jedno glupo pitanje, jel se to deshava kad koristish i ps2 i usb misha ?

ReV je napisao(la):
ajmo jedno glupo pitanje, jel se to deshava kad koristish i ps2 i usb misha ?

Dobra ideja, ovo nisam probao, potražiću nekog USB pacova, nemam ni jednog u kući pa ču i to da probam.

Softverski problem, momce.
Citiram:"Zamenim napajanje, izvadim 128 memnoriju (neispravni)"
Pored kremiranog JNC-a i memorije, vi pljujete po FIC-u?
Instaliraj xp-sp1 i to tako sto izaberes opciju FORMAT a ne REPAIR.
i prebroj elektrolite na ploci, jnc ih kuva ko sarme.

@Cika Pera
Nije softverski Cika Pero, hardverski je problem bio, problem je pravila PCI LAN kartica, koja je radila, ali i pravila probleme - kočila ostatak konfiguracije, i miša naravno.
Moj previd, svakako IRQ su bili ok, bio sam ubedjen da sam u startu testirao makinu sa uklonjenom celom periferijom, očigledno nisam, kad sam se vratio na HW iz početka, problem je rešen. Naravoučenije - nikad ne radi pet stvari u isto vreme. Inače repair OS nikada ne radim, imam jako loša iskustava, znači u startu ide format c:.
Hvala svima na savetima, posebno Cika Peri za ono "momce", stariji sam od njega za >15godina, spadam u naj malobrojniju sortu na benchu.

Poslednja izmena:
Nekako je prva asocijacija na "newcomer" momak koji pokusava da resi problem na najpametniji nacin: pitajuci. Izvinjavam se.
U svakom slucaju ni osipanje paljbe po FIC-u nije bilo neophodno.
Fic je imao par "losih" ploca, namerno stavljam navodnike. Inace je to firma koja je celu deceniju Compaq racunare snabdevala oem-plocama.Kad nemac ili amer izgovori FIC on stane mirno. Druga je stvar sto su nasi distributeri onomad uvezli vagone refubrished AZ11, robu sa greskom, pa je fic izasao na los glas. A i ta greska je bila relativno lako ispravljiva.

@Cika Pera

Tja...Verovatno si u pravu...

Ono, kad bi posmatrali Abit samo kroz BX133Raid, došli bi do zaključka da su firma koja stavlja najgore komponente na svoje ploče...

Tačno je da na zapadu FIC tretiraju drugačije. Ja sam konkretno imao jednu perfektnu FIC-ovu ploču i845 sa raid-om, radila je fantastično i bila vrlo kvalitetno napravljena.

Međutim, par ploča AZ11 koje su mi prošle kroz ruke su bile bagovite, sve do jedne. Sasvim dovoljno za formiranje mišljenja o ploči. Inače, kad ti neko kaže da ima problem sa AZ11, šta prvo pomisliš?

Što se tiče Compaq-a, pre deset godina smo ga sanjali budni. Međutim, u vreme kad je pravljen AZ11, Compaq nije bio to što je bio nekad. Npr., imao sam njihov Presario sa pločom AZ31 (otprilike AZ11 u mATX formatu), imala je iste probleme kao i primerci AZ11 sa našeg tržišta. Dovoljno da Compaq preselim na policu ispod.

Pozdrav.

Da, setio sam se. Pa tog i845 sam kupio upravo od tebe. :)

Nazad
Vrh Dno