Šta je novo?

Server za video nadzor

pavle93

Slavan
Učlanjen(a)
15.02.2008
Poena
349
Nisam znao gde da stavim ovu temu pa reko ovde.Firma za koju cale radi treba da uradi sistem sa video nadzorom sa nekih 20-tak kamera.Pa sam hteo da Vas pitam Vi koji imate iskustva kakve kamere savetuje,server,velicina hdd,softver posto bi se sve stalno snimalo i da li bi moglo da udje sve da bude ok oprema nekih narednih 4-5 godina za nekih 9-10000 eura?

Hvala unapred na pomoci

Za taj broj kamera i cifre koje spominješ došao bi u obzir hibridni sistem sa dva DVR-a sa 16 kanala i analogne kamere. Takvi JPEG snimači koštaju od recimo 1600 do 2000e sa diskovima, kamere sa kućištem od 200 pa do 400e, u zavisnosti od tipa i osobina. Ovo su sve cene za brand opremu (Sanyo, JVC, ...). Tu dolaze još kablovi i napajanje.

Računar kao server bi imao smisla ako ćeš koristiti IP kamere (sisteme sa PCI video in karticama zaobiđi), samo što to povlači za sobom veće troškove (kamere su dosta skuplje, treba ti posebna mreža, [dobar] softver nije baš badava...) tako da bi se teško uklopio u cifre koje spominješ.

Tema je malo široka a i nisi dao dovoljno podataka za neke konkretnije savete.
Preporučujem ipak da angažujete nekog profesionalca - manje će da vas boli glava za iste ili manje pare nego da pokušavate sami.

Taj "profesionalac" je bezobrazno skup. Za 15k evra moze da se uradi profesionalan sistem sa IP kamerama koji ce za 4-5 godina biti u funkciji, dok su analogne kamere vec sada end of life. Sistem sa IP kamerama bi te kostao dosta jeftinije, puzdaniji je i laksi za montazu. Kabliranje se svodi na jedan jedini UTP kabl koji prenosi sliku, zvuk i napaja kameru (POE). Nije ti potreban DVR, snimanje se obavlja na mreznom disku (network storage ili NAS) ili bilo kom deljenom folderu u mrezi (decentralizovano). Profesionalni softver je BESPLATAN za neogranicen broj kamera, nema placanja licenci. Da ne spominjem rezoluciju od 3 Megapixela, sto je sa analognim kamerama nezamislivo. Ako te zanima kako, kontaktiraj me na PM.

Samo još da si upozorio čoveka koliki će mu storage biti potreban da snima 20-tak megapixel kamera recimo nedelju dana, i koliki mu protok po kameri treba da bi iskoristio tu fantastičnu rezoluciju od 3Mpix

I još samo da dodam da to što je "profesionalac" ponudio sistem za 15000EUR ne znači obavezno da je bezobrazno skup, jer postoje analogne kolor kamere za manje od 100EUR pa sve do 600EUR i verujte mi na reč da je razlika u kvalitetu slike drastična, naročito u uslovima slabog osvetljenja. Znači, realna cena zavisi od toga šta ljudi žele da postignu sa sistemom, gde bi kamere bile montirane (unutrašnje ili spoljašnje), kvaliteta osvetljenja, koliko dugo žele da čuvaju snimljen materijal...

Poslednja izmena:
Taj "profesionalac" je bezobrazno skup. Za 15k evra moze da se uradi profesionalan sistem sa IP kamerama koji ce za 4-5 godina biti u funkciji, dok su analogne kamere vec sada end of life. Sistem sa IP kamerama bi te kostao dosta jeftinije, puzdaniji je i laksi za montazu. Kabliranje se svodi na jedan jedini UTP kabl koji prenosi sliku, zvuk i napaja kameru (POE). Nije ti potreban DVR, snimanje se obavlja na mreznom disku (network storage ili NAS) ili bilo kom deljenom folderu u mrezi (decentralizovano). Profesionalni softver je BESPLATAN za neogranicen broj kamera, nema placanja licenci. Da ne spominjem rezoluciju od 3 Megapixela, sto je sa analognim kamerama nezamislivo. Ako te zanima kako, kontaktiraj me na PM.

Evo mene zanima sistem sa 20 IP 3MP kamera, mrežom i mrežnim diskom koji će to sve da progutaju i naravno sa tim besplatnim profesionalnim softverom, sve za dosta jeftinije od 10k eura... :zgran:

pa samo oprema tesko da bude manje od ~5-6k eura (i to pod uslovom da uzmes sve najjeftnije sto se moze naci a da koristi svrsi), za takvu mrezu, plus montaza.

Poslednja izmena:
Storage - sistem sa snimanjem samo pokreta (2x500GB = 3 meseca)
Software za 64 IP/USB kamere - 1000-1500e, zavisi od podrske
IP kamere (racunaj 70e*br kamera, kad sam zadnji put kupovao, moze bit drugacije raspitaj se i uracunaj i prosecnu duzinu kabla...)

poz!

IP kamere (racunaj 70e*br kamera, kad sam zadnji put kupovao, moze bit drugacije raspitaj se i uracunaj i prosecnu duzinu kabla...)

poz!

Sori, ja sam mislio da čoveku treba nešto ozbiljno a ne igračke za Skype. My bad.

poz!

1GB za 3 meseca :d može ako se 3 meseca niko ne pomeri ispred kamera ili ako snimaš sa 1ips u nekoj smešnoj rezoluciji

Da ne pominjem IP kamere od 70EUR za ozbiljnu upotrebu...

bice 2-3 kamere napolju,a ostale u prostorijama,koliko bi npr izaslo da se uzmu najbolje moguce IP kamere,sa hdd i softverom,bez montaze dal zna neko?

Cena dosta zavisi od toga koliko dugo želiš da sačuvaš snimljeni materijal na storage-u i koliko je ozbiljan sistem (koji kvalitet snimljenog materijala je potreban - QCIF, CIF, 2CIF, 4CIF) jer su ozbiljni network video serveri ili iSCSI storage-i jako skupi

Najbolje fiksne PAL IP kamere idu i do 1200 EUR, za najjeftinije ne znam napamet

U najtezem slucaju, kablovi, 20-ak kamera(racunajuci da 3 vanjske guraju IC reflektore i do 30m realno), PC sa 2 DVR PCI analogne kartice sa 2x16 ulaza, storage u CIF formatu 2x500 GB HDD (mjesec dana realno, udaljeni backup i pregled omogucen), moja cena cca 6k eura sa ugradnjom.
Mogao bih da uradim i ponudim taj isti sistem sa IP kamerama ali bih te skuplje izasao.

Poslednja izmena:
Vrh Dno