Šta je novo?

server farma info

Ganga

Cenjen
Učlanjen(a)
24.06.2012
Poena
165
Postavio sam ovu temu i na jos jednom forumu, ali su me uputili ovde jer kažu da se bolje razumete :)

Radim jedan konceptualan projekat pa mi treba mala pomoc, orijentaciono.

Zamislite sledecu situaciju:
Projektujem svetsku digitalnu biblioteku. Ona će imati oko 50TB digitalnih knjiga i to će rasti godišnje za nekih 5TB.
Ne razumem se previše u funkcionisanje servera, ali biće potrebno taj sadržaj pretraživati jako brzo za šta kontam da treba povelika server farma jer skladištenje podataka nije toliki problem koliko brza pretraga i editovanje. Gledao sam google-ove i facebook-ove farme, ali nisam uspeo da u odnosu na njih procenim velicinu ove.

Da li neko ima ikakvu predstavu (sa greškom i 30%, nije toliko bitno da bude precizno):
1. Koliko m2 bi to zauzimalo, ili koliko server jedinica bi bilo potrebno pa cu ja to da preracunam u kvadrate.
2. Jako mi je bitna i količina topote koja se ispušta. Da li postoji neka procena koliko jedna kutija/jedinica ispušta toplote po satu ili minutu ako radi na 80% kapaciteta.

Ta biblioteka "nalazi" u Helsinkiju zbog hladjenja i onda sam pomislio da odem korak dalje i toplotu koju emituje farma iskoristim za grejanje otvorenog prostora - paviljaona/trga ispred biblioteke kako bih dobio otvoren prostor koji je moguće koristiti tokom zime.
Hvala unapred, pozdrav!

Potpuno laički pričam tako da sve ovo uzmi sa rezervom, ali meni deluje kao da si se ti debelo precenio što se tiče jačine i broja servera koji će ti biti potrebni za tako nešto. Takođe mi deluje potpuno nerealno očekivanje da tom toplotom bilo šta zagreješ osim sobe u kojoj se serveri nalaze, a naročito ne otvoren prostor u Helsinkiju, ni manje ni više :)

Recimo da imaš 20KW toplotne disipacije po jednom reku. Ako imaš 1000 rekova - to je 20MW. Server salu hladiš vodom (pogledaj recimo APC InRow) i tu vodu koristiš posle za grejanje.

Problem je što se voda rashladi pre nego uđe u server salu, tako da ti na izlazu iz server sale ne dobijaš vruću, nego umereno toplu vodu.

Poslednja izmena:
Zamislite sledecu situaciju:
Projektujem svetsku digitalnu biblioteku. Ona će imati oko 50TB digitalnih knjiga i to će rasti godišnje za nekih 5TB.
Ta biblioteka "nalazi" u Helsinkiju zbog hladjenja i onda sam pomislio da odem korak dalje i toplotu koju emituje farma iskoristim za grejanje otvorenog prostora - paviljaona/trga ispred biblioteke kako bih dobio otvoren prostor koji je moguće koristiti tokom zime.
Hvala unapred, pozdrav!

50TB je smesna cifra u odnosu na tvoja ocekivanja.:) Vise toplote ces dobiti da otvoris farmu pilica nego to sto planiras. :D

Tebi treba sva moguca literatura o datacentru i sve sto potpada pod isti pojam.
Mislim na softver, hardver, hladjenje, disaster recovery, backup podataka..

Mozda si malo precenio ovaj forum.

Čovek pravi konceptualni projekat (pretpostavljam na nekom faksu). Ne projektuje stvarno datacentar. :)

Sve to sto mu treba moze da stane u dva reka. Pola reka servera, i ostatak SSD diskova :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno