Šta je novo?

server distribucija i hardver ?

klark

Čuven
Učlanjen(a)
06.12.2002
Poena
619
U firmi imam nekoliko servera na kojima je suse 10.0 i sada treba da nabavimo jos jedan i dogovorili smo se da vise ne koristimo suse. Na serveru treba da se vrti Alfresco, mysql i jos par aplikacija koje smo pisali za nas (nista zahtevno).
Sada sta umesto njega nismo uspeli da se usaglasimo (centos, ubuntu, slack...). Da situacija bude jos zanimljivija ni oko hardvera nismo skroz saglasni posto su ovi serveri do sada svi sklopljeni od desktop komponenti a ovaj novi ima priliku da bude brand name (Fujitsu-Siemens se predlaze).
Ja sam licno za ovu varijantu kao do sada posto zaista nismo imali problema a i da se nesto desi lako i jeftino je zameniti to sto je pokvareno.
Zanimaju me vase misljenje o ovome.

Oko 30 IBM servera u poslednjih godinu dana, 10 zutih masina. Open Suse 10.3 64bit sa 32bit podrskom, Informix DS na njima instaliran, svi rade :). oSuse koristimo jer se pokazao najkompatibilnijim sa razlicitim hardverom, mada i tu se desi da bude problema, npr Dell sa perc kontrolerom nema odgovarajuce drajvere u suse10.3 64bit vec mora da se instalira noviji. Licno ne preferiram ni jedan Linux, volim da je sto manji footprint i da ima sto manje servisa :) Sto se tvog izbora tice, jedino bih umesto Ubuntua izabrao Debian...

I ja bih išao sa Debianom; široka i duga podrška za svaki release, dokumentacije k'o šaše. OpenSuse, Ubuntu i slični su super za desktopove, ali iz istog razloga se releaseovi suviše brzo smenjuju (cirka svakih 6 meseci). A to takođe za sobom povlači da brže gase podršku (najvažnije - security i ostale apdejtove) za release relativno brzo, pošto zbog tempa i obima posla ne žele do u nedogled da podržavaju veći broj verzija. Dakle, večni Debian ili eventualno Gentoo ako umeš da se izboriš sa njim.

Hardver... duga priča, n puta ovde prežvakana. Sa hardverske strane, faktički svaki od tih brendova završava posao. Odluka pada na odluci podrške - koliko je brza reakcija zamene, opravke, isporuke dodatnih delova, količina itd.

Kao što neko pre mene reče, Ubuntu, Suse i slični distroi su mi više za desk mašine. Što se tiče servera moj izbor je definitivno Debian (netinst), Slackware ili neki BSD. Možda čak BSD pre svih.. ;)

Ne znam ja praktikujem Gentoo za servere iz razloga minimalizma i nepojanja verzija tako da je upgrejd prakticno ne postoji.

Mada je i Debijan je uvek dobro resenje ijako ga ne praktikujem. I moj savet ti je da izbegnes Ubunte Suse-a itd.

Razmislicemo jos malo ali po svemu sudeci na serveru ce se vrteti debian.
Hvala na savetima

Ne vidim zašto bi Suse (mislim na SLES) bio loš ili bi npr. Debian i Gentoo bili bolji. Sve ovisi o tome šta se na serveru vrti. Ako je u pitanju komercijalni softver (tipa: IBM DB2, Oracle, Websphere isl.), bolje je uzeti Novellov SLES, RHEL ili CentOS koji su certificirani za te stvari i znaš da neće biti nekih problema.
CentOS je skroz besplatan, SLES se može skinuti i koristiti besplatno ali ima ograničenje updejta paketa od 60 dana.

Debian (stable) svakako prije Ubuntua ili Gentoo-a.

Poslednja izmena:
U firmi imam nekoliko servera na kojima je suse 10.0 i sada treba da nabavimo jos jedan i dogovorili smo se da vise ne koristimo suse. Na serveru treba da se vrti Alfresco, mysql i jos par aplikacija koje smo pisali za nas (nista zahtevno).
Sada sta umesto njega nismo uspeli da se usaglasimo (centos, ubuntu, slack...). Da situacija bude jos zanimljivija ni oko hardvera nismo skroz saglasni posto su ovi serveri do sada svi sklopljeni od desktop komponenti a ovaj novi ima priliku da bude brand name (Fujitsu-Siemens se predlaze).
Ja sam licno za ovu varijantu kao do sada posto zaista nismo imali problema a i da se nesto desi lako i jeftino je zameniti to sto je pokvareno.
Zanimaju me vase misljenje o ovome.
A zašto ste odlučili da najurite Suse? Istini za volju verzija 10.0 se i nije baš nešto proslavila, ali su zato 10.1 Remastered, 10.2 sasvim O.K. Trenutno koristim 10.3 na desktopu, ali to nije predmet diskusije...

Kada je u pitanju detekcija hardvera Suse je tu gotovo neprikosnoven, ali za pravi posao je SLES neophodnost, a ne luksuz.

Ako već mora da bude nešto drugo i ja glasam za Debiana, mada mislim da grešite što ne pružite šansu nekoj novijoj verziji OpenSuse-a ili SLES-a, pogotovo ako već imate druge Suse mašine u mreži (zbog centalizovanog YOU servisa i takvih stvari).

SLES i RHEL se plaćaju, tj. godinu dana standardnog supporta košta 650€ (SLES) odnosno $800 (RHEL). S obzirom da su do sada sastavljali server od komponenti, plašim se da ovo nije opcija.

OpenSuse je super za npr. desktop ili HTPC, ali za server koji nije kućni, školski ili za zafrkanciju? Za 6 meseci izlazi novi release, a to znači da za godinu dana ima +2 releaseta i time prestaje podrška za ovo instalirano. S obzirom da se radi o serverima (u budućnosti verovatno i tipskim), a ne desktopu, neće tu biti ni TV i zvučnih karti, kao ni tušta i tma dodatnog hardvera sem čipseta, disk kontrolera i NIC-ova, tako da Susetova nadmoć kod detekcije hardvera nema neku praktičnu primenu ovde.

BTW, u poslednje vreme HP staje iza Debiana kao alternativu enterprise distroa, a da ne mora da se placa pretplata.

Poslednja izmena:
Debian ili Gentoo.
Zato sto nisu rpm based i zato sto se prelazak sa verzije na verziju vrsi krajnje jednostavno i bezbolno.

Nazad
Vrh Dno