Šta je novo?

Serijski ukrsteni kabl?

mister Mrva

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2003
Poena
620
Treba mi serijski (RS322) zensko-zenski ukrsteni tzv null modem kabl. Zna li neko gde da trazim?

Napravi ga sam, imas sema na netu, RS232 konektor kosta oko 30din sa sve maskicom, kupis i par metara kabla, lemilicu u ruke i gotova stvar.

Ako si vec za DIY varijantu, kupi obican RS232 kabl (1 na 1), otvoris jedan kraj, zamenis mesta pinovima 2 i 3 i dobices ukrsteni kabl 🙂 Ne treba ti sema 🙂

Treba mi serijski (RS322) zensko-zenski ukrsteni tzv null modem kabl. Zna li neko gde da trazim?

Koji?

# Null modem without handshaking
# Null modem with loop back handshaking
# Null modem with partial handshaking
# Null modem with full handshaking

http://www.lammertbies.nl/comm/cable/RS-232.html#null

Mislio sam da imam još jedan 232 laplink (ali sam zaboravio da sam ga upotrebio za "daljinski" za kasetofon zbog "sexy platnenog" kabla) korišten u davno vreme pre mrežnih karti i na računarima gde je LPT bio zauzet za laplink centronics kabl...

Null modem with full handshaking se "kod nas" još zove i KABL LAPLINK
imaš ga u radio klubu zajedno sa konvertorima na DB25Ž

http://www.kelco.rs/katalog/komponente.php?IDgroupweb=7470

ako već nisi vičan lemilici ili te mrzi

Poslednja izmena:
Nemam pojma koji, ne mogu da saznam tačno, treba mi da upertlam Samsung monitore pa sam mislio da probam na slepo. Nije problem napraviti napraviti bar jedan za probu ali mi treba 25 komada a vremena malo 🙂

Nemam pojma koji, ne mogu da saznam tačno, treba mi da upertlam Samsung monitore pa sam mislio da probam na slepo. Nije problem napraviti napraviti bar jedan za probu ali mi treba 25 komada a vremena malo 🙂
Pa ako ima za 25 Samsung LCDeja biće valjda i za kablove 😉
btw gde ćeš da "ubodeš" tih 25 RS232 za kontrolu tih LCDeja

"kanibalci" će sigurno da ti naprave kablove samo moraš da razjasniš koji ti tačno treba raspored pinova
najsigurnije je da pitaš Samsung podršku iako koliko se sećam dok su Samsunzi imali onaj "krnji" RS232 preko stereo 3.5mm džeka to je radilo kao Simple RS232 null modem without handshaking
tj korišćeni su Rx(2)<->Tx(3) i masa (5)
teško da su to promenili a i ta varijanta ti je najbrža i najjednostavnija za pravljenje

Poslednja izmena:
Nisu LCD-jci vec plazme. Videcemo kakva je cifra za kablove pa ako bude bas neko samaranje da trazimo alternativu. Samsung podrska ne odgovara Srbijancima na pitanja, bar meni nisu. Svaki displej ima RS232 In i Out, pa ide kablic iz jednog u drugi. PC se poveze na ulaz prvog i onda ih kontrolises bez daljinca pomocu Samsungovog softvera.

Nisu LCD-jci vec plazme. Videcemo kakva je cifra za kablove pa ako bude bas neko samaranje da trazimo alternativu. Samsung podrska ne odgovara Srbijancima na pitanja, bar meni nisu. Svaki displej ima RS232 In i Out, pa ide kablic iz jednog u drugi. PC se poveze na ulaz prvog i onda ih kontrolises bez daljinca pomocu Samsungovog softvera.

najs dobro su se setili da naprave softver
pogledaj na kraju uputstva za te plazme na koliko radi taj port (bitrate) i flow controll da li je none i ako jeste onda je to simple RS232 kabel
sa flow controll none obrati pažnju na dužinu kabla i bitrate jer nemaš mogućnost korekcije greške
na 9600bps ti je maximalna preporučena dužina kabla 15metara

trožilni RS232 se pravi za minut po komadu (bar dok sam ja mogao da vidim žice i pinove 😉 )

null.jpg

Ma ne pise nigde, kamen im u usta 😀
Mada izgleda da je LAPLINK ako je ovaj lik u pravu
https://supportforums.cisco.com/message/3112563
posto je ovo isto monitor iz njihove profi serije a sumnjam da se u tom pogledu razlikuju modeli.

on je u pravu: RS232 null modem with full handshaking cable(LAPLINK) će sigurno raditi kao Simple RS232 null modem without handshaking cable ali će koristiti u komunikaciji samo 3 žice = 2.3.5 :d
sad sam pogledao uputstvo za taj njegov "krš" ni tamo ne pišu podatci za port

da sam na tvom mestu ja bih probao trožilni (nemaš šta da pokvariš) ili će da radi ili neće

PS samo nemoj da vadiš konektore iz RS232 portova ako je komunikacija u toku RS232/centronics "vole" da crknu ako im vadiš kablove u toku komunikacije

Poslednja izmena:
Našao sam specifikaciju protokola koji koriste, kabl je Null modem without handshaking. Napravio ga juče za par minuta, probao i radi bez greške 🙂
Hvala boZZaP na savetima i pomoći.

pozdrav

Nazad
Vrh Dno