Šta je novo?

Serial RS-232 to USB adapter

• Začetnik teme Začetnik teme CAR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

CAR

Znamenit
VIP član
Učlanjen(a)
21.11.2000
Poena
1,045
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D / Arctic Liquid Freezer III 360 A-RGB + 10x Lian Li Uni Fan SL Infinity SL-INF120 ARGB
Matična ploča
GigaByte X870E AORUS Master
RAM
2x16GB Lexar Ares RGB DDR5-6400 CL32
GPU
ASRock Radeon RX 6900 XT OC Formula 16GB
Storage
WD_BLACK SN850X NVMe 1TB / Western Digital Red 10TB
Zvuk
Creative Labs Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro Series / Logitech Z906
PSU
Lian Li EDGE Gold 1000W
Kućište
Antec Constellation C8 Curve Wood
Monitor
ASUS ROG Strix OLED XG27AQDMG
Miš & tastatura
Logitech G502 / G515 Lightspeed (TKL)
Ostale periferije
SanDisk Extreme PRO
Mobilni telefon
Nothing Phone (1)
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Gde bi mogao da se nadje RS-232 to USB adapter (Serial to USB)?
I da li ce to da sljaka bez problema?

Da pojasnim - treba mi za jednu masinu koja ima TV kartu, a daljinac ide na serijski port. Posto na ploci nema serial porta (DFI nF4 Ultra-D), potreban je neki adapter koji bi se ustekao u USB port, a sa druge strane davao RS-232 izlaz (koji je, naravno, standardni zenski 9-pinski D-Sub). Nesto poput ovoga:

Evo i nekih opstih specifikacija, sa sajta koji se bavi time:
http://www.usb-port.com/uc232.html

Dakle - gde naci... i posto?
Naravno, ako neko ima iskustva, neka kaze da li ima eventualnih problema pri radu (u teoriji, ne bi trebalo da ih bude, mada mi se cini da sam bas ovde citao kako nekom to bas i nije htelo da radi kako treba...)

Poslednja izmena:
Igor Cesko, covek koji je napravio cuveni igorsfh plugin i ic senzor, ima i varijantu ovakvog adaptera, a ima i usb varijantu senzora... http://www.cesko.host.sk/ za specifikacije i shemu...
mozda bi dr tiristor to znao da napravi? mogla bi se i neka varijanta mas produkcije opaliti, ja znam da bih ja sigurno uzeo 2, jer je taj senzor puno mocniji od bilo kog koji dolazi uz tv kartice....
meni ne izgleda jako komplikovano, ali avaj, ja ne bih znao da ga napravim... uspesno sam serijski pravio doduse...

druga varijanta je neki ati senzor + daljinski, koji mi se cini da ide na usb, ako se dobro secam i bio je <30eu... a mozda ima i logitech u istoj kombinaciji, samo ne znam cenu...

Imas to na dosta mesta da pazaris - ja sam taj adapter koristio na relaciji laptop -> fiskalna kasa i radi bez problema. Cena se krece od 10-15 evra. Ima mislim da se kupi i u Logo-u - ja sam svoj pazario na www.getcomputers.co.yu .

Hvala svima na informacijama. Ne bih da ga pravim (tj. da mi neko pravi), radije bih da kupim gotov proizvod... jer znam da ih ima, samo je bilo pitanje moze li se naci kod nas.

Pade i meni na pamet juce Computer Dream, koji je i rosta pomenuo... pogledao sam kod njih u cenovniku, otprilike imaju to sto meni treba. Doduse, imaju kabl USB-RS232, kao i adapter USB-RS232, sa cenama 1059 i 1079 dinara respektivno... sad, meni bas nije najjasnije sta je to *tacno*, posto meni treba kabl+adapter... ali dobro, svraticu da njih ovih dana, pa cu vec da vidim o cemu je rec.
Inace, u oba slucaja radi se o USB 2.0 vezi (koja meni bas i nije nesto preko potrebna, al' ajd'...)

Hvala jos jednom svima! :wave:

samo da ti kazem da igor na tom sajtu lepo kaze da sa vecinom tih adaptera serijski senzori NE rade, zbog neke zeze sa refreshom usb-a... no srecno

to sto bi se po ovoj semi napravilo i teralo iz girdera bi bilo majka u odnosu na bilo koju drugu varijantu |> a tiristor se ne javlja |[

Taj problem je poznat i za neke programatore eproma koje su ljudi pokusavali da povezu preko adaptera na laptopove novije generacije. Definitivno ne rade "full" kako treba ti adapteri ...

Imas ih i u LOGO, u bulevaru Aleksandra ispod Cvetkove pijace, pa ti vidi gde ti je povoljnije.
Inace razlike izmedju kabal USB-RS232 i adapter USB-RS232 i nema, osim u sto je kod kabla sam konvertor USB-RS232 jedna celina sa kablom bas kao sto si prikazao na slici. Dok u drugom slucaju je sam konvertor sa USB produznim kablom. A te konvertore ja u firmi koristim vec 2-3 godine bez problema (u mom slucaju programiranje raznih centrala)

ma nadjes u nekom servisu kompjutera serijski port koji ide na plocu i uzivas
tako sam ja radio na DFI SLI-DR

ako ima neko semu ya spajanje neka ostavi

danijel00 je napisao(la):
|> a tiristor se ne javlja |
Da li sam vam nedostajao? :d

Nije to toliko tesko, treba programirati eprom i vezati ga, nema tu neke tehnologije. Ali problem je kada nemas mogucnosti, tj. programator, eprom, novac... 🙁

danijel00 je napisao(la):
mogla bi se i neka varijanta mas produkcije opaliti, ja znam da bih ja sigurno uzeo 2, jer je taj senzor puno mocniji od bilo kog koji dolazi uz tv kartice....
Ne vredi. Ne kontaju ljudi, veruj mi.
Jeste mocniji, ima bolji softver, presto nema to sto ne moze da se uradi sa njim. Ali, avaj...
Mislim, nemaju svi nf4 ploce koje nemaju serial, pa i dalje ne ide.
A kada bih ja bio siguran da bi to islo, ja bih ulozio neke parice i krenuo.
Ali ni ovo trenutno mi se ne isplati, samo se cimam, ali ajde, kao nesto radim.

Ajd daj neku procenu troskova...
mislio sam da imas programator, sorry... pod eprom si mislio na chip?
mene najvise nervira sto nikad nisam uspeo lepe kutijice da nabavim ni za serijski |[ ipak su kinezi majka.. kad bi njih ubedili da to prave, bilo bi po 85 din |)), jedino bi nasi uvoznici zaradili svojih 2%, pa bi to nakraju opet bilo 20eu |>>

Nazad
Vrh Dno