Šta je novo?

Sempron, sempre...

bigone

Čuven
Učlanjen(a)
01.01.2004
Poena
619
'Alo, ljudi, pitanje u vezi Semprona, da li vredi kupovati s obzirom da je to osiromasena verzija, normalnog procesora (samo 256 kb L2 kesh-a), pogotovu da li vredi kupovati 754 pinsku varijantu, cisto kao neki prelaz kasnije na AMD 64 - recimo dobra ploca, i kasnije kada padne cena 64-ci, samo se zameni?

Ziveli!

Cekaj, polako, nije jos ni dosao u radnje da bi mu se znala cena uopste. Za sada se zna samo nagovestena cifra za system buildere na 1000kom. Ako se cena stavi po strani, da, to je prema friskim testovima za sada najjaci budzet procesor (barem ovaj testirani 3100+). Sto se tice apgrejdova kasnije, ne zna se tacno da li ce biti pravljeno bilo sta brze od 3700+ od ovih "punih" A64-ki za s754 - videcemo dokle ce terati Sempron. Mada, sudeci po ovim testovima, S754 Sempron i ne zaostaje preterano za A64, pa ti ovi potonji i nece preterano nedostajati, pogotovo ako imas u vidu da si uzeo Sempron za male pare (recimo ploca <100e, procesor <120e). Do tada kad ti on postane spor, morace mnogo toga vec da se menja (PCI-E, BTX, DDR2, itd). Za sada deluje jako privlacno za relativno male pare, tj. isplativo.

Generalno su sada zivotni ciklusi procesora i cipsetova mnogo kraci nego pre, pa ta mogucnost kasnijeg apgrejda ima sve manje znacaja kod odabira. Nekada, kada je cipset isao sporije od procesora, imalo je smisla uzeti to dobrano u obzir.

jedva cekam sempron, mislimda ce biti majka za OC, velika povrsina die-a, male voltaze, malo cache-a (manje grejanja) jedino sto nece bas tako brzo raditi sa memorijom kao 512kb 64-tvorka, ali dobro, preziveo sam bez bartona i njegovih 512, prezivecu i sa sempronom.

@silverglider: Nisam mnogo citao o sempronu, da li ti mozes da mi kazes kako ce se ponasati pri promenama FSB-a ? Oce biti kao i dosada sa XP i Barton jezgrima (citaj: menjas FSB kako oces procu je svejedno) ili je AMD to nekako "ogranicio" ?

Za o/c jos nema informacija; AMD je pozurio promociju i izbacivanje semprona - umesto sa kraja avgusta na "sad". Neki proizvodjaci ploca jos nisu ni izbacili BIOS update radi korektnog baratanja sa Paris jezgrom, pa da vidimo o/c u praksi. Po nekoj paraleli sa A64-kama, trebalo bi da je FSB izmenjiv kako hoces, a multiplikator da moze samo na dole, radi Cool'n'quiet tehnologije. Kao i kod svih K8-mica, kod o/c-a FSB nije toliko u zizi sam, vec zajedno sa HTT-om, a to zavisi od chipseta. Mada ni to ne bi trebalo da bude problem, posto vec neko vreme ima s754 (NF3 250 i K8T800Pro) ploca u prodaji za manje od 100 eura. Puni A64 2800+ je ovde kod mene oko 160e, a 3000+ za oko 180. Sempron znaci sme samo manje od toga da kosta, i to u ovom pocetnom periodu (kada ce biti najskuplji) mora da bude barem 20e jeftiniji od punokrvne varijante (po rejtingu gledano).

Fair enough

Hvala, silverglider-e, logicno objasnjenje!
Ostaje da popricekamo malo :)

Jos nesto Silverglider-e, kazes da je 3000+ 64-ka, 180 eura u Nemackoj, recimo u cenovniku Pakoma on je skoro 240 eura, sto je onda bezobrazluk!!! :mad:
Ja se trenutno nalazim u S. Irskoj, ali ovde nisu cene kao sto bi se ocekivalo, mislim i radnje nemaju website-ove kako valja, tako da nisam uspeo bas najbolje da se informisem, jedan sajt sa popustom dere kol'ko je skupo :)

Ziveli!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno