Šta je novo?

SeaSonic у Србији - скраћена гаранција за поједине моделе, о чему је реч?

Ostoja

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2004
Poena
815
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5600 + Scythe Mugen 5 B
Matična ploča
Gigabyte B550 Aorus Pro AC (AX210 mod)
RAM
2x16GB Kingston Fury Beast 3200
GPU
Sapphire Pulse RX 6650 XT
Storage
Hynix PC711 512GB NVMe + WD Purple 4TB
Zvuk
Denon PMA-260 + Canton Fonum 601
PSU
EVGA Supernova P6 650W
Kućište
Black Widow + 3x Arctic P12 Silent
Monitor
AOC Q3279VWFD8
Mobilni telefon
Motorola G72
Pristup internetu
  1. Optički internet
Колеге форумаши, у потрази сам за неким "крштеним" напајањем које не кошта као да се прави у NASA-и, а које ће одменити ово сјајно мало напајање од 400W које користим већ дуже време.

И како обично бива, натегне се мало, па још мало и на крају реших да се почастим и набавим нешто што стварно ваља.

Елем, налетех на нови контигент увоза SeaSonic-а који ваљда важи за квалитет (ако изузмемо спорадично пиштање завојница на појединим моделима), по релативно коректним ценама, међутим лампицу за нервозу ми пали то што за мени интересантна напајања (SS-520GM2, SS-620GM2) домаћи продавци дају 3 год фаранције иако сам SeaSonic даје 5 година на ову серију. И изгледа да то тако долази од самог дистрибутера / увозника / кога већ.

Да ли неко има идеју о чему је ту реч? Роба за источну Европу или нешто друго?

Tri reci - Ovo je Srbija.
Ne znam ja, javice se neko ko je imao slicna iskustva ali msm da neces dobiti vise od 3 god. garancije. Nazalost. :p

Лацо, са истог тог сајта је и следећи линк где пише 5 година гаранције када се кликне на datasheet за горепоменуту серију...

Ovaj datasheet je verovatno globalni. Na webshopu uvoznika je 36 meseci, dakle ako je i netacno od njih kreće informacija, ali lično verujem da je tačno,

Колеге форумаши, у потрази сам за неким "крштеним" напајањем које не кошта као да се прави у NASA-и, а које ће одменити ово сјајно мало напајање од 400W које користим већ дуже време.

И како обично бива, натегне се мало, па још мало и на крају реших да се почастим и набавим нешто што стварно ваља.

Елем, налетех на нови контигент увоза SeaSonic-а који ваљда важи за квалитет (ако изузмемо спорадично пиштање завојница на појединим моделима), по релативно коректним ценама, међутим лампицу за нервозу ми пали то што за мени интересантна напајања (SS-520GM2, SS-620GM2) домаћи продавци дају 3 год фаранције иако сам SeaSonic даје 5 година на ову серију. И изгледа да то тако долази од самог дистрибутера / увозника / кога већ.

Да ли неко има идеју о чему је ту реч? Роба за источну Европу или нешто друго?

Zašto eksplicitno ciljaš na SeaSonic?

Апсолутно нисам слепи обожавалац ниједне компаније, већ гледам да кад већ купујем нешто да то буде квалитетније и дуготрајније решење, јер сам до сад буквално сваки пут био жива потврда да јефтинију ствар плаћаш двапут, па скупо на крају и није толико скупо као што изгледа (неретко изађе на исто)... LC Power (додуше старији модел) ме је протресао струјом нпр...

SeaSonic се случајно уклопио у ову причу јер се, ето, појавило неколико различитих модела по ценама које се минимално разликују од оних у Аустрији (да не кажем Европи), а одакле понекад могу да поручим понеку ситнију компоненту да ми се донесе. Уколико постоји адекватно решење друге комапније која нуди бар 80+ и петогодишњу гаранцију - немам ништа против тога. Гледао сам и SuperFlower али су њихова напајања ипак скупља у овом рангу. Chief ми се не свиђа у овом ценовном рангу а XFX и Antec не могу да набавим у Србији. Cooler Master има понеки интересантан модел.

Немам специјалних апетита, треба ми тихо напајање од око 500-600W које ће већину времена радити на око 30% оптерећења, али да има резерву снаге ако икад одлепим па направим SLI/Crossfire или купим неку фуруна картицу. 80+ је пожељна ствар - што је већа ефикасност, мања је термална дисипација, што на крају треба да резултује тишим радом. Петогодиња гаранција је чисто да ми савест буде мирна (нпр HP лаптоп који је цркао 15 дана после истека двогодишње гаранције). А и нешто дужи каблови од просека су додатни плус (не мора чак да буде ни модуларно, али кад већ има - што да не).

Poslednja izmena:
Ako baš nišaniš SeaSonic-a evo ti konkretnog modela Seasonic SS-550RT na njega prodavac daje 60 meseci garancije.Potraži ga kod većih distributera.

Хвала на предлогу, размислићу. Нисам мислио да пређем 8000 динара за напајање (а прича је кренула од 5000 :D), али пошто је indi-reg DC-DC вероватно вреди те паре...

Епилог приче:

Лаца је био у праву, иако је на сајту у datasheet-у наведено 5 година гаранције, за подручје ван Северне Америке је та гаранција 3 године.
Pogresno. Seasonic za navedena napajanja za celo evropsko trziste daje samo 3 godine garancije.
http://www.seasonic.com/product/pc_retail.jsp

Ево дела одговора SeaSonic техничке подршке:

"I am sorry for the confusion over the warranty period.

In North America, the S12II & M12II series are with 5 years warranty.

In Europe and Rest of World, the S12II is 3 years and M12II is 5 years.

In the past, in Europe and Rest of World, booth S12II and M12II are with 3 years warranty but the M12II was changed in mid 2013 to 5 years."

RT модел се изгледа распродао, тако да ћу вероватно следећу туру увоза.

Тек сад видим да сам се изгледа најео бунике јутрос и потом се поштено налупао...
Лепо пише "M12II was changed in mid 2013 to 5 years", што значи да напајање ипак има 5 година произвођачке гаранције.

Међутим, представник SeaSonic-а је такође рекао и да продавница НЕМА обавезу да поштује фабричку гаранцију, већ да може дати и краћи рок, а да се све након тога рекламира директно SeaSonic-у (не знам како би ово функционисало у пракси код нас?). Или, у оригиналу "The shop is not obligated to follow our warranty policy. The warranty provided is from the factory, us, therefore it is also legal for the shop to only provide 2 years warranty or less, even, in some cases and refer you to us to honor the rest of the warranty."

Такође бих замолио модераторе да промене назив теме у SeaSonic у Србији - скраћена гаранција за поједине моделе - појашњење... или нешто што боље одражава садржај теме. Хвала.

Poslednja izmena:
Ne bih da niko misli da branim nase uvoznike, ali za gomilu Seasonic napajanja zemlje poput Austrije, Nemacke , Svajcarske itd... za neke modele daju "samo" 2 godine garancije, tako da mi tih nasih 3 godine jos dodje i u redu...Za vise od tih predvidjenih 2 godine mora se obratiti OEM-u...

Moguce da je motivacija kracih garancija i mining u ultra ekspanziji :D, pa bi verovatno da smanje broj reklamacija .

Poslednja izmena:
Da objasnim nešto ovde u vezi tih garancija i ovo što napišem sada bih molio da stavite u sticky da se zna jednom za svagda kako to funkcioniše na nemačkom govornom području kada reklamirate nešto.

Postoje 2 vrste "garancija". Sve je rešeno kupoprodajnim ugovorima (u slučaju hardvera - čitaj računom).

Prva je "Gewährleistung" (shvatite ovo kao radnu garanciju, ili tačnije pisanu garanciju prodavca) i ona je propisana zakonom o zaštiti potrošača od države i minimalno trajanje takve garancije za nov proizvod je 6 meseci pa do najviše 2 godine. Važi za sve proizvode počevši od patika, farmerica pa do tehnike. (Mala digresija, ako kupujete nekretninu garancija je 3 godine.) U tom periodu je prodavac (ne proizvođač) dužan da se pobrine o reklamiranom proizvodu na jedan od sledećih načina, i to na onaj koji misli da je najbolji ili najisplativiji u interesu i kupca i prodavca:

- popravka (najčešće),
- smanjenje cene (ređe, dešava se ako prodati proizvod ima manu),
- "ukidanje kupoprodajnog ugovora" (vraćanje novca iliti na švapskom "Wandlung"),
- zamena za isti ili drugi proizvod.

Zamena nije zakonsko pravo kupca, već je u "milosti" tj. dobroj volji prodavca. Pa prema tome, zavisi gde ste i šta kupili.

Druga vrsta garancije je garancija proizvođača, propisana zakonom o trgovini unutar evropske unije i svaki proizvođač (Seasonic, Samsung, Apple) koji prodaje svoje proizvode je dužan da ispoštuje jedan od gornja 4 napisana rešenja u toku garantnog roka, ali tek nakon isteka pisane garancije prodavca, a u cilju poštovanja kupoprodajnog ugovora. Pa prema tome, u toku trajanja garantnog roka vi kao kupac imate zakonsko pravo a oni dužnost da vam obezbede ispravan proizvod, i to se uglavnom svodi na plaćanje poštarine ka fabrici koja vam popravlja proizvod ili obezbeđuje drugi i pisanje jednog mejla uz to u kome se dogovaraju uslovi ko plaća poštarinu u tim slučajevima.

Ako jedno napajanje ima 5 ili 7 godina garancije - obraćate se proizvođaču nakon isteka pisane garancije prodavca.

Primer:

Kupio sam napajanje Seasonic X-1250. Poslao sam mail u kome sam postavio pitanje koliko traje garancija na ovo napajanje, jer proizvođač nudi 5 godina. Dobio sam odgovor da u prve 2 godine imam i pisanu garanciju prodavca i proizvođača, a nakon isteka 2 godine, imam samo garanciju Seasonica (proizvođača). Evo i napisano u originalu:

Wir geben 24 Monate Gewährleistung auf diese Netzteile. Der Hersteller bietet
zusätzlich 5 bzw 7 Jahre Garantie auf die besagten Produkte. Der Händler gibt
Ihnen die Gewährleistung und der Hersteller die Garantie. Dementsprechend
haben Sie beides; Gewährleistung und Garantie parallel für 24 Monate und
darüber hinaus die weiterführende Herstellergarantie.

Eto, to je to što je bitno u vezi pisanih garancija prodavca i proizvođača. Najbitnija stvar kod rešavanja garancija je biti kulturan i sve je moguće rešiti na vrlo lep i nekomplikovan način. Bez vrištanja "ŠTA SI MI TO PRODO BRE" i slično, već vrlo kulturno reći da imate problem sa proizvodom koji ste kupili i reklamacija će u 90% slučajeva biti rešena na najbrži, najefektivniji i na način koji odgovara vama kao kupcu. Pričam iz iskustva, stvarno je tako i svaki prodavac želi što duže da ostane na tržištu i da ima zadovoljne mušterije.

Само да допуним први пост и, евентуално, појасним ситуацију: за све остале моделе SeaSonica који су у продаји код нас (у Србији) се гарантни рокови поклапају (произвођач каже 3, то је и на сајту продавца; произвођач каже 5 - тако је и код продавца).
Једино је за ова два модела разлика у декларацији између произвођача и продавца, па ми је то било врло чудно (кад је већ за све друго исправно, зашто није и за ово), а нико није имао право објашњење зашто је тако. Можда је у питању најбаналнија ствар да је неко copy/paste старе услове гаранције.

Што се Аустрије тиче, изузев цимања да се то пошаље по некоме назад до Аустрије, па да се по разрешењу поново по некоме шаље до Србије - других проблема није било. Зато, у принципу, избегавам набавке "преко", осим уколико није драстично повољније тамо него овде, или уколико овде уопште не постоји у понуди.

Оно што не знам је како би то функционисало за робу купљену овде, а која се рекламира експозитури произвођача у ЕУ - царина, која не постоји у Аустрији јер је чланица ЕУ, порез и слично, потом трошкови слања/шпедитера који су многоструко већи за слање из Србије за Холандију него из земаља ЕУ. Нисам сигуран, али мислим да трошкови слања ка произвођачу иду на терет купца, а слање заменског/поправљеног уређаја на терет произвођача.
Али као што рекох, стварно не знам, до сада нисам имао прилике да морам да враћам директно произвођачу...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno