Šta je novo?

SEAGATE ST31500341AS jel ovo OK?!

zexoni70

Slavan
Učlanjen(a)
30.10.2007
Poena
475
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9700X & DeepCool AK620 ZERO DARK ZORIA
Matična ploča
Gigabyte X870E AORUS PRO
RAM
Kingston FURY KF568C34BBEK2-32GB DDR5-6800 CL34
GPU
Gigabyte RTX 4060 Ti WINDFORCE OC 16G
Storage
Samsung 990 PRO PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD 1TB i WDC WD4005FZBX 4TB
Zvuk
On board Realtek ALC1220 HD Audio, Altec Lansing 5100, Denon AVC-X6700H
PSU
CORSAIR RMx Series RM850x Fully Modular Power Supply ATX 3.1 & PCIe 5.1 (CP-9020270-EU)
Kućište
NZXT H7 Flow Black
Monitor
Dell UltraSharp U2724D
Miš & tastatura
Logitech G502 SE Hero, Gigabyte FORCE K83
Ostale periferije
EPSON EcoTank L6290
Mobilni telefon
Samsung Galaxy A54 5G 8 GB/256 GB
Pristup internetu
  1. Optički internet
Kupih pre neki dan ST31500341AS od 1.5 TB,pogledah u Everestu i kad ono neki znak upozorenja za Rellocated Sector Count?Jel ovo upozorenje ozbiljno i sta ustvari znaci i cemu sluzi "Rellocated Sector Count"?:trust:pozz!

Prilozi

• Everest.jpg
    Everest.jpg
    98.2 KB · Pregleda: 167
Wow, tek si ga kupio a vec ima relocirane sektore??? Nazalost to nije kod nas dovoljno za reklamaciju (nije i bad block nazalost), ali ovo nije lepo :(
(radice on, ali je cudno da tako brzo mora da relocira sektor)

Relocirani sektor je sektor koji iz nekog razloga ne radi, pa se umesto njega koriste rezervni koji su na sasvim drugoj traci.

Evo jutros skinuh sa saita original SEAGATE tools iz DOSA za proveru i regeneraciju SEAGATE hard diskova.Samu proveru i test je radio ma nesto vise od 4 sata!Kako sami rezultati testa kazu da nije nadjen niti 1 bad sector i ni jedna greska na hardu,ali Everest mi i dalje prijavljuje da ima 1 Reallocated Sector Count!U cemu je fora?Negde sam procitao da sam SEAGATE kaze da se vlasnici hard diskova previse ne obaziru na S.M.A.R.T ocitavanja u drugim programima,vec da je jedino merodavan njihov program "Sea Tools".:trust:Ako neko ima iskustva sa ovim SEAGATE programom neka kaze sta je merodavnije?Pozzz!

Prilozi

• Picture 439.jpg
    Picture 439.jpg
    93.8 KB · Pregleda: 75
  • Picture 443.jpg
    Picture 443.jpg
    80.6 KB · Pregleda: 77
Ja mislim da se BB ne javlja dok ne nestane slobodnih sektora za relokaciju.
Sve je jedno, tu nista ne mozes, bilo tacno to sto je u everestu ili ne (mozda ne moze da procita pravi podatak, mada je SMART standardizovan.)

Ma da,ali mene zanima jel postoji neki programcic ili ti alat koji ce da ispravi taj 1 Reallocated Sector Count ili da ga bar oporavi da ponovo bude u funkciji?:(Malo mi bode oci kada pogledam ono upozorenje u EVERESTU a i plasim se da se ne pojave jos neki i koliko je to lose po cuvanje podataka i ubrzava riknjavanju samog harda?Pozzz!

Poslednja izmena:
Kod mene je slicna situacija ali sa 1TB Seagate (ST31000340AS).
Tacnije od 4 identicna Seagate HDD-a, sa jednim vec od kupovine (nekih 2-2.5 mjeseca) imam slican problem. Kako su diskovi u NAS-u to me isti vec nekih 6-7 puta upozorava da je izvrsena relokacija sektora.
Disk radi bez problema za sada...ali je ocigledno da Seagate ima velikih problema sa:

ST31000340AS
http://www.benchmark.rs/index.php?o...blemi-sa-seagate-diskovima&catid=5&Itemid=171

dok su slicni problemi odranije poznati i za ST31500341AS.

Za ST31000340AS jos uvijek nema novog firmware, ali ako se pojavi obavezno cu ga update-ovati.
Nekako je logicno da prvo probas update, jer iako ne rijesis ovaj problem sigurno ces rijesiti potencijalne probleme sa ovom serijom HDD-a.
Da li si probao da promijenis firmware i koji ti je?

Disk sam kupio pre 5 dana.Nisam dirao firmware zato sto je na njemu CC1H,a to bi trebalo da je najnoviji firmware!?Da li bi ponovno full formatiranje diska nesto pobboljsalo stvar tj. da li bi taj realocated sector nestao?Samo da ga ne vidim!:mad::smash::wall:Ustvari koja je razlika u SEAGATE diskovima koji dolaze sa SDxx firmware i CC1x,koliko vidim na oba pise Product of Thailand,u cemu je fora?

Poslednja izmena:
OK. Onda si ti odlicno prosao, firmware CC1H je najnoviji.
Prethodili su valjda SD15, SD17 i SD18 a izgleda i CC1G. Sa svima je bilo problema i diskovi su cesto "zamrzavali"...a valjda i otkazivali. Pogledaj:

http://forums.seagate.com/stx/board/message?board.id=ata_drives&thread.id=4847

Znam da je nekada zakon bio Spinrite za bilo kakve probleme sa diskom i eventualnim oporavljanjem.Davno sam ga koristio kada nije radio sa NTFS fajl sistemom...i to je bilo cudo od programa.
Vidi na http://www.grc.com/default.htm
Takodje i HDD Regenerator sa slicnom namjenom.
Nijedan nisam probao (u konkretnom problemu) pa tako ni ne mogu da preporucim (mrezni dikovi sa Linux Ext2 fajl sistemom u Raid-u pa cesto nije moguce prepoznati...), ali ih imam.

Poslednja izmena:
Ustvari koja je razlika u SEAGATE diskovima koji dolaze sa SDxx firmware i CC1x,koliko vidim na oba pise Product of Thailand,u cemu je fora?

Da ponovo citiram sam sebe,zna li neko nesto o ova dva razlicita firmware?

Poslednja izmena:
Pogledaj prethodno. Editovao sam.
Pa sa SD firmware je bilo problema pa su ga mijenjali u cilju ispravljanja evidentnih problema "zamrzavanja".

Kod mene je SD15 za sva 4 diska pri cemu su 3 proizvedena na Tajlandu a jedan u Kini.

Poslednja izmena:
Thanks!:)

Poslednja izmena:
Za reallocated sector ti nema pomoci - to ce ostati tako sve dok disk ne ode u przionicu da bude recikliran. Prihvati, i nadaj se da se nece povecati ;)

Ja ne bih ostavio taj firmware da sam na tvom mestu.

Pa koji da skinem kada se za CC1H kaze da nema tih bagova i da je najnoviji,ako mislis na firmware SD1A on ne ide na moju verziju diska i samo bih njegovim flesovanjem umrtvio disk.Navodno postoji jos i verzija CC1J,ali to je za sada ne proverena verzija i nema je nigde za skinuti!Pozzz!

Vidim da ti seatools javlja da je smart disabled, jel ti javlja bios error kada staviš enable smart za taj disk ?
Kod mene je situacija takva da je nakon update firmwarea bios javio error da je smart bad pa sam morao da ga ugasim za taj disk kako bi se sistem podigao uopšte, everest, hdtune i ostali programi javljaju u windowsu da je reallocated sector error, dakle ne warning nego error.
Seatools za Dos javlja da je smart tripped, short test je pass a long test failed.
Jesi probao možda zero-fill iz njega, u uputstvu za njega piše da bi trebao da reši taj problem ?

Vidim da ti seatools javlja da je smart disabled, jel ti javlja bios error kada staviš enable smart za taj disk ?
Kod mene je situacija takva da je nakon update firmwarea bios javio error da je smart bad pa sam morao da ga ugasim za taj disk kako bi se sistem podigao uopšte, everest, hdtune i ostali programi javljaju u windowsu da je reallocated sector error, dakle ne warning nego error.
Seatools za Dos javlja da je smart tripped, short test je pass a long test failed.
Jesi probao možda zero-fill iz njega, u uputstvu za njega piše da bi trebao da reši taj problem ?

Vidi PP!

Vrh Dno