Šta je novo?

Seagate NAS 2-3-4TB SATA III 3.5" Hard Drive

Perodeformero

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2005
Poena
620
Nova NAS serija diskova se pojavila u prodavnicama, kao odgovor Seagate na WD RED. Da li je neko probao, testirao, omirisao? I naravno, ostaje uvek aktuelno pitanje: Da li se ovaj hdd može koristiti kao samostalni storage disk, bez ikakvih posledica po podatke. Obzirom da u specifikacijama piše da su moguće kombinacije od 1-5 hdd, odgovor se sAm nameće. Iskustva?

http://www.emmi.rs/hard-diskovi-(hd...agate-nas-st3000vn000.11.html?productId=38346

http://www.seagate.com/internal-hard-drives/nas-drives/nas-hdd/

http://www.storagereview.com/seagate_nas_hdd_review

Da li je moguće da tema ima 140 pregleda, a da niko nema šta da kaže. Danas sam imao nameru da naručim kod Emmi, i do danas NIKO nije kupio nijedan od ovih HDD. Prilično sam pretražio testove po netu, i korisnici su uglavnom oduševljeni, sjajno- bajno, i svi se slažu da su bolji od WD Red. Ajmo ljudi neki komentar, bliži se Nova godina, novi pdv...

Lično ne verujem da vredi tu razliku u novcu u odnosu na "obične" drajvove. Da li ga planiraš za nas ili za desktop?

Za desktop. Da ti je isto mišljenje i o WD Red, koji koriste dosta članova u istu svrhu? Moje je mišljenje da razliku u ceni opravdava i trogodišnja garancija, za razliku od običnih, kod kojih je dve godine, što je sasvim dovoljno. Da ne pominjem ostale pogodnosti koje su već poznate kod WD Red diskova, manji broj otkaza, niže temperature, broj radnih sati, bolji rad u raid-u ako mi bude potrebno u dogledno vreme.

Ne znam za wd red jer nigde nisam video neku validnu statistiku koja opravdava takvo razmišljanje. To što se neki korisnik osuševi svojim novim hardom pa ga svuda hvali više zalazi u neke druge domene, a ne u realne pokazatelje kvaliteta. Moguće da su "nas" diskovi malo bolje prilagođeni za dugotrajan rad (bez gašenja), a takođe brzina nije prioritet (pa samim tim je i lakše postići dugotrajnost). Ali u tom slučaju ne znamo šta se dešava kad se često gase i pale u desktop konfiguracijama (plus stalno pristupanje podacima, itd). Što se tiče dodatne garancije, treba imati na umu da se time ne plaća bolji kvalitet već povećan rizik kompanije od otkaza (kompanija štiti sebe i svoj trošak, a ne korisnika). Na jednom od svojih ranijih radnih mesta sam doživeo da je u ibm serveru sa skupim scsi hardovima (oko 400eur kom) godišnje crkavao bar po jedan hard. Kao što znaš i sam najbolja zaštita od otkaza je samo backup, tako i ja mislim da je pravi nas uređaj sa bar dva harda u raid1 jedino dobro storage rešenje.

Takođe, pojavio se i novi hibridni hdd, koji je možda zahvalniji za desktop upotrebu:
http://www.emmi.rs/hard-diskovi-(hd...-seagate-hybrid-drive.11.html?productId=38370

Poslednja izmena:
Ja koristim WD Red sada već punih godinu dana i zadovoljan sam kako radi. Nalazi se u enclosure-u koji je se uključuje s vremena na vreme da bi se pogledao film na TV-u ili da bi se dopunila kolekcija i nije pokazao nijedan problem, za sada. Ne greje se, ne čuje se, radi ono što treba regularno, ima 3 godine garancije. Meni je ovo dovoljno da mogu da kažem da sam zadovoljan. Kakva je statistika ne znam, ali me mnogo i ne interesuje, pošto je kod mene izgleda kako treba.
Ipak, imam i jedan "običan" desktop Seagate 4TB u NAS-u koji isto radi bez greške, a ovaj za razliku od Red-ova radi 24/7 već godinu dana i opet nemam nikakvih problema ni sa ovim diskom. Nešto je bučniji (što je i očekivano, pošto radi na 7200 rpm) i topliji, ali ništa specijalno, ventilator NAS-a se uključi s vremena na vreme i to je to.
Kakvi su Seagate NAS diskovi nemam pojma, a izgleda da ih niko nije ni kupovao da bi mogao nešto da kaže (i da ih je neko kupio ne znam šta bi mogao da kaže nakon mesec dana eksploatacije), tako da ćeš ili da budeš prvi koji će to da uradi (pa da drugima budeš savetodavac) ili ćeš uzeti WD Red koji je okay HDD ili možda neko treće rešenje (običan ili hibrid HDD).
Po meni, koji god da kupiš nećeš pogrešiti, pošto se sve vrti oko odnosa cost/benefit (duža garancija, veća cena), a jedina prava zaštita je backup (ja lično imam poseban RAID enclosure sa dva diska samo za vitalne podatke koji ne smeju da nestanu).

Hvala obojici na učešću, sve predloženo ima i pluseve i minuse, odluka će pasti verovatno impulsivno, kakvo mi bude raspoloženje ovih dana. Čitajući testove i komentare korisnika, ne postoji hdd kojim je svako zadovoljan, tako da ću najverovatnije ići na varijantu nekog od NAS rešenja, iz prostog razloga što ću vrlo brzo uzeti još jedan komad i upariti u raid.

Nazad
Vrh Dno