Šta je novo?

Seagate Barracuda ST3500418AS

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Imam HDD Seagate Barracuda ST3500418AS star nesto malo preko 3 godine i hteo sam cisto da vidim kakav je jer mi se culo da po nekad nesto cakne iz kucista pri paljenju, a iz iskustva znam da kada se cuje da cakce u toku rada svremena na vreme da HDD polako pocinje da crkava (ovde to nije slucaj). Ukljucim program Hard Disk Sentinel PRO i dobijem sledece
1.jpg

da je 19% los da ima 439 bad sektora. Kako bih ja mogao da mu produziv radni vek, tj. da li mogu ovi sektori da se nekako izoluja da ih PC uopste ne koristi da ne bi bilo problema dalje.

Moze li neko da mi kaze ko ima iskustva sa ovim da li je moj HDD pred crkavanje i da kupujem drugi ili jos moze da tera?

U svakom slucaju ga racunaj kao bivsi, sacuvaj sve sto ti je bitno sa njega pa dokle radi, radi.
Moj sinovac ima HDD koji je zdrav 29% vec dve godine, radi kao sistemski i koristi se svaki dan, ali ako crkne nije steta posto su samo igrice instalirane.

Sve u svemu moze da crkne sutra, a moze i da potraje, nema pravila.

- kako HDD koji sam particionisao da ga sastavim da bude izjedna bez particija
- da li mogu da promenim raspored particija, znaci da (D) bude (E), a (E) da bude (F)
- da li moze HDD koji je (ne znam kako se zove) trakasti konektor za povezivanje sa plocom da se premosti sa SATA300
- kad jedan HDD koji je bio samo za podatke hocu da ga particionisem, da jednu partticiju stavim da bude sistemska a ostalo da bude za podatke, sta treba da uradim pre te operacije da li samo da formatiram u NTFS ili pre toga treba da nesto uradim u Device Menager - Police jer tamo sam nesto radio kada sam formatirao novi flash i da li se to radi samo jednom kad se u.... malo sam za...g....ovnao. sta se radi kada se uzme novi HDD i treba da se poveze sa racunarom.

Poslednja izmena:
To što piše da će da rikne za 47 dana i da je 19 posto zdrav ne mora da znači ništa, mnogo veća briga su bad sectori. Po tim brojevima ispada proizvođač smatra da MTBF ( Prosečno vreme koliko bi trebalo da radi dok se ne pokvari) je oko 13000 sati. (495 + 47)*24= 13008, to bi bilo samo oko godinu ipo dana a oni daju garanciju bar 3.
Loši sektori su druga stvar, ako bi mogao da ga proustiš kroz HDD Regenerator i on ih popravi onda bi to značilo da verovatno nisu nastali usled mehaničkog kvara nego zbog recimo čestog nestajanja struje ili lošeg kabla itd.
Da sastaviš te particije mogao bi da upotrebiš Easus Partion Magic i ako si pažljiv nećeš izgubiti podatke na njima,
Mogao bi da postaviš sa taba SMART to bi više pokazalo. Da je došlo do loših sektora iz gornje navedenih razloga možeš videti u onom crvenom delu gde piše da je došlo do prekida komunikacije sa kontrolerom čak 79 puta. Tu čak navode da još nije zreo za zamenu.

Sta treba da znaci ovi zuti trouglici da li je to problem sa napajanjem ili nesto drugo:

10.png 20.png 30.png

A evo u SMART kartici sta kaze:
1.png 2.png 3.png
Sta ovde pokazuje?

1.png
Zasto ne mogu da instaliram win8 na HDD (GPT) a bio je instaliran Ubuntu, i koja je razlika GPT i MBR?

DAa li treba sve HDD postaviti kao primarne ili logicke.
I da pitam jos nesto imam dva HDD sata2 a 1 koji nije koriscen godinam od 320GB je na onaj trakasti konektor i prikacio sam njega i od tada moi se desava da kada se restartuje ili dize OS zastane kad izbaci na ekranu sliku maticne ploce i tu se dugo zadrzi, pa samim tim sporo podize OS a kada podigne sve radi normalno nema nikakva usporenja. Da li se mozda vreme za bootovanje pomerilo pa treba da se smanji, ako je to gde se to smanjuje?

Poslednja izmena:
Za instaliranje windowsa mora da bude u NTFS formatu, prva (a možda ijedina particija ) Primary i Active. Samo BOOT particie moraju da budu Primary. To može lepo da se sredi u Easus Partition Magic-u.
Ono zastajkivanje je zbog toga što su oni stari (PATA) mnogo sporiji od SATA2. Uzme mu neko vreme da ga prepozna BIOS. Isključi u BIOSu da ne pokazuje sliku, onda ćeš videti tačno gde zastakuje.

Ako imas neki link ka nekoj skripti koja moze jos temeljnije da objasni...
naravno da se salim, meni treba znanje kolioko da znam kako treba particionisati HDD i kakav format treba da ima particija.
Koliko sam razumeo svaki HDD bi trebalo da bude MBR, Primary, NTFS - da li sam u pravu? i da li ovo vazi bilo da je za win bilo da je za skladistenje, a jedino je za win je bitno da bude Prrimary. da li sam u pravu.

Poslednja izmena:
Particija na kojoj se instaliraju windows treba da bude Primary i Active za boot. Sad za XP može da bude FAT32 i li NTFS, za win XP X64 i ostale više windows, NTFS. U nekim slučajevima windows mogu same da naprave potrebne particije ali najlakše i najbolje je da to lepo sam uradiš pre početka instalacije. Ako je na tom disku bio linux onda je on pravio neke particije i file system koji nije kompatibilan i nepotreban je za win. Ako ne instaliraš windows na njega nego ga upotrebljavaš za storage onda on ceo ili particije na njemu mogu da budu i Logical ali NTFS mu ne gine.
Zato je najbolje i najsigurnije da ga staviš na sistem sa windowsom, upotrebiš Easus Partition Magic da ubiješ sve particije na njemu i da ga particionišeš kako ti odgovara. Posle možeš da ga upotrebiš kako hoćeš, jal za windows boot disk, jal za storage.

Vrh Dno