Šta je novo?

Seagate 7200.12

...i pored 50% veće gustine zapisa na pločama, ispada da je u realnim aplikacijama jedva marginalno brži od starog, dobrog WD6400AAKS.... malo sam razočaran nedostatkom napretka...

Seagate ST3500418AS, ali se predstavlja mashini kao ST3500410AS
Na seagate site-u postoje oba kao posebni modeli :trust:
Tek prikachen, neformatiran

Prilozi

• HDTune_Benchmark_ST3500410AS.png
    HDTune_Benchmark_ST3500410AS.png
    35.8 KB · Pregleda: 87
  • seagate 3500410AS HDtach.PNG
    seagate 3500410AS HDtach.PNG
    26.9 KB · Pregleda: 108
...i pored 50% veće gustine zapisa na pločama, ispada da je u realnim aplikacijama jedva marginalno brži od starog, dobrog WD6400AAKS.... malo sam razočaran nedostatkom napretka...
... i ocajnim vremenom pristupa...

... i ocajnim vremenom pristupa...

Sta fali vremenu pristupa? do pre godinu dana si imao ~20ms pa se nisi bunio :) (ne mislim bukvalno) 640AAKS ima 20 i kusur kad ukljucis AAM pa ne vidim da se ljudi bune. Mosh misliti 12 ili 14ms, big deal :S:

bitno je da je disk brz kad su gigabajti kopiranja u pitanju, da je hladan i da je tih (pouzdanost se podrazumva)

uostalom, noramlno je da single plate ima losije vreme pristupa od dual palte diskova.

edit: sad sam se setio da tebi tisina uopste nije bitna :D :wave:

Poslednja izmena:
Ja se i ne secam da sam imao disk sa 20ms pristupa u zadnjih 7 godina, a tu ukljucjem i laptop sa IDE diskom!
To je previse... i 15ms ne bih prihvatio.
Zaista je cudno da Seagate toliko poveca seek (a imali su dobar seek na 7200.11 serijama). WD Green ima toliko a on je 5400 rpm drive ;)

sta pricas, seek kod mene je 15ms sa 7200.11 500gb! :) 12ms je bio sa 640AAKS (i tih 12 je uber dobar seek za klasicne diskove)

poredjenja radi, quantum 20GB PATA (iz 2001) ima 42ms seek (merio pre par dana). Takoda, imao si sigurno seek veci od 20ms pre 10 godina ;)

edit: ja sa prelaskom sa tih 12ms na 15ms seek time nisam primetio ama bas nikakvu razliku osim tamo gde pise koliki je seek. :smoke:

Poslednja izmena:
Sta fali vremenu pristupa? do pre godinu dana si imao ~20ms pa se nisi bunio :) (ne mislim bukvalno)
Nisam se bunio, jer tad nije moglo bolje :)
Bar ne u toj klasi koju smo svi kupovali.

A i to vala resih najzad kada sam se dokopao svog prvog Raptor-a...
640AAKS ima 20 i kusur kad ukljucis AAM pa ne vidim da se ljudi bune. Mosh misliti 12 ili 14ms, big deal :S:
Ja ne palim AAM. Ne na ovom mom 6400AAKS.
A i sto bih, kad je moj iz one "zlatne serije", da se ič ne čuje, a da mu je access 12ms :smoke:

Ukenjalo me :smoke:
bitno je da je disk brz kad su gigabajti kopiranja u pitanju, da je hladan i da je tih (pouzdanost se podrazumva)
A jel' ce to opet neki novi firmware da resi? :d:d
edit: sad sam se setio da tebi tisina uopste nije bitna :D :wave:
Ko kaze da nije? :trust:
Ne znam odakle ti to, moj komp je prilicno tih... cak i sada, dok mi stoji raskupusan na podu. Alergican sam na buku.

@CAR:

daj bre nemoj se saliti tisina + velocicity raptor = nemoguce! :wave: (tisina + brdo hdd-a koje imas je jos manje moguce :p NHF. Kanda nam se pojmovi tisina i okruzenje tj.n ivo buke iz okruzenja veoma VEOMA razlikuju. Raptor sam po sebi vristi toliko da ga ja ne bi ni dzaba drzao u kucistu ;) )

edit: Kad malo bolje razmislim, necu vise oko buke. To je jako subjektivno, a meni je noktua NF-P12 na 7V onako...nije bas tiha, tako da... :p :wave:

Poslednja izmena:
@CAR:

daj bre nemoj se saliti tisina + velocicity raptor = nemoguce! :wave: (tisina + brdo hdd-a koje imas je jos manje moguce :p NHF. Kanda nam se pojmovi tisina i okruzenje tj.n ivo buke iz okruzenja veoma VEOMA razlikuju. Raptor sam po sebi vristi toliko da ga ja ne bi ni dzaba drzao u kucistu ;) )
Veloci... si probao uopste? Iznenadio bi se koliko je tih *za Raptor-a (tebi se to mora napomenuti :d), ni nalik nekadasnjim izdancima ove serije... znam kakvi su nekadasnji bili, teski vristavci. Ovaj je otkrovenje.
I mene je iznenadio, nista nije glasniji od standardnih hardova.

I sto brdo hardova... pa imam samo tri :)

EDIT. Evo, i ja da se editujem :)... i to sto kazes, subjektivna je stvar.
Medjutim, meni je P12 na 7V i vise nego prihvatljiv... na 12V vec se cuje :)

Poslednja izmena:
VRaptor je tishi i hladniji i od Green serije, nemoj uopste isti uporedjivati sa ostalim diskovima! On je ipak 2.5" disk, pa to nije ni cudo.
Za 7200.11 ti nesto ne valja seek onda, da li zbog AAM-a ili kao se vec zove, ne znam, ali kod mene je 12ms. A ja sam rekao pre 7 godina ne pre 10, tada sam vec imao Raptore.

Nemate vi pojma sta je tiho, pa sam vam ja galama. 34db je ve samo ne tiho (naspram recimo WD640aaks koji je oko 26db i koji je meni bio glasan) tako da...odhebite od mene :d Pozivam svakog od vas da dodje i uveri se sta znaci *tiho*, a ne te vashe kvazi tihe skalamerije koje su tihe jedino u odnosu na TT volcano 7 :d :p

VRaptor != (ili ako hoces <>) od Raptor.
A evo ti i konkretnih brojeva:
http://www.techreport.com/articles.x/16393/11
A to je jos na razdaljini od 1" - imaj na umu da VRaptor postoji u nekoliko varijanti, i ima tisih od ove na TR-u.
BTW, imao sam WD640 kod sebe neko vreme - nije tih! Znam o cemu pricam znaci ;)
OT previse, ovo je ipak 7200.12 thread ;)

Poslednja izmena:
VRaptor != (ili ako hoces <>) od Raptor.
A evo ti i konkretnih brojeva:
http://www.techreport.com/articles.x/16393/11
A to je jos na razdaljini od 1" - imaj na umu da VRaptor postoji u nekoliko varijanti, i ima tisih od ove na TR-u.
BTW, imao sam WD640 kod sebe neko vreme - nije tih! Znam o cemu pricam znaci ;)
OT previse, ovo je ipak 7200.12 thread ;)

Naravno, svestan si da su svi diskovi sa ovog linka preglasni za ista sto bi se moglo navati tihim?! Ok je je velositi u poredjenju sa njima, ali ti svi diskovi tamo su galama neosnosna i u moj komp, kao sto rekoh, ni dzaba nece uci. To je pitanje potrebe, afiniteta, opredeljenja i svega ostalog. Moj komp je kao HTPC, ali je 4ghz i necujan je. Raptor bilo kog imena nema sta tu da trazi. Knjizevno receno:
Podmukla tisina, kao sa groblja, prostire se ispred moga prozora. Umrlost grda i okoline ipak kroz njega ne prodire - mrtvi su ipak tisi kod mene, ovde, iza prozora. Sve cujem.

;)
Za mene je tisina kada strujanje vode kroz radijator postane problem. A jeste ;)

edit: single plate FTW! bas me briga za seek time. Za godinu i kusur drzacu sistem na SSD.

Poslednja izmena:
Naravno, svestan si da su svi diskovi sa ovog linka preglasni za ista sto bi se moglo navati tihim?!
A ti si svetstan da su na tom linku i WD 640, i 'cuda 500 iz tvog potpisa i WD Green koji je najtisi disk maltene na svetu?
Jedini izbor ako su ti ovi diskovi bucni je neki prastari od 4200rpm, ili laptop drive, jer od ovih sa linka neces tishe naci!

Ne vredi, izgleda da ne gleda... isti link sa tech-a sam i ja imao u glavi :)

Ali dzaba pises, gx-x je to, govece je to! :d:d:d

Video sam, ali nisam video moj 500gb (pise samo 7200.11) , a kad sam video db levele odma sam prestao dalje da gledam, 1" od hdd-a mi nista ne znaci i to se ne meri tako. Mogu dva hdd-a imati 50DB na 1", a da jedan od ta dva pravi 1khz zvuk, a drugi 5000Hz, ovaj drugi se nece cuti ni malo na metar, a ovaj sa 1khz ce se cuti u drugoj sobi...

No, dobro, rekoh, necu vise o tome. to sto vi imate - meni je glasno! :smash:

edit: iz prve ruke cu vam reci da je razlika izmedju caviar black (koji sam po svoj prilici imao) i 7200.11 dupe i oko kad je buka u pitanju, a po onom testu nije ni cela 2db. Toliko o zakljucivanju na osnovu testova :wave:

Poslednja izmena:
Zar nisi imao Caviar BLUE tj AAKS? Tih modela ima vrlo razlicitih kada je buka u pitanju, tako da nije neki reper (posto ne znas sa kojim ga poredis) :)

Ja isto razmisaljm da uzmem ovaj Seagate, iako je i ovaj Black sto imam bas tih, najglasniji mi je u kompu :) Pretpostavljam da ovaj Seagate do NS-a jos nije stigao?

Poslednja izmena:
Pa ne znam al ovaj koji sam ja imao po "buci" ne odgovara onima sa tabele posto je ovaj SG 500GB tisi. Znam samo da je bio 640GB aaks, nisam se zamarao da gledam koji je posto od toga ne bih imao nista.

edit: ja imam 2 plate 500gb, nemam ovaj novi, jos ga nema u NS.

Poslednja izmena:
Black je AALS, neznalice :d:d

Prvi zaista ozbiljan test Barracude 7200.12 (1TB verzija)

http://techreport.com/articles.x/16472/1

Disk stalno varira izmedju izuzetnih rezultata u nekim testovima i katastrofalnih rezultata u drugim testovima. Jako dobar za multitasking, mnogo brzo kopiranje, jako tih, jako mala potrosnja. Medjutim, jako spor boot sistema, jako sporo ucitavanje programa i igara, rekordno sporo vreme pristupa (najsporije od svih diskova trenutno na trzistu !).

Verovatno odlican za neke specificne upotrebe, mozda i storage i HTPC - ali nikako kao glavni sistemski disk...

Moguce je i da se otkriju ponovo problemi sa firmware-om:

Of course, given Seagate's recent firmware fiasco, some may be wary of the new 'cuda's reliability. And there's reason for concern: one of the two 7200.12s Seagate sent us for testing consistently failed mid-way through HD Tach's "full" disk benchmark, rendering the drive unusable until the next reboot. The second drive ran through our entire benchmark suite without a hitch, though.

Meni (meni licno) su to akademske razlike, sistem butujem jednom u 3 dana, 4 sec (49 vs 45) mi nista ne znaci. Znaci mi (opet kazem, meni licno) ono gde razlike nisu bas akademske, a to je kopiranje i rad sa velikim fajlovima (photoshop swap, kopiranje HD filmova, winRAR temp) i osetno nizi nivo buke naspram nekih modela sa testa. Takodje, mene interesuje single plate tj 500gb model koji je jos tisi.
Za mene je ovo odlican all-arround disk i jedva cekam da stigne u Pin :p

Tih diskova ima u Beogradu vec par nedelja, za Novi Sad nisam siguran ;)

Znam da ih ima al mi ne odgovara ta varijanta ;)

PS. Seek time na ovom 1TB modelu je jos gori nego na single plate modelu. Cudno.

Nazad
Vrh Dno