Šta je novo?

Seagate 7200.12 ST31000528AS-"Krckanje"

Lo0odak

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2009
Poena
319
Uzeh pre par dana 1TB Barracuda 7200.12 ovaj model u ovoj radnji: http://www.atom.rs/?sid=2506
Rekose tih,nisu imali nekih reklamacija itd...E sad' mene zanima,zasto se skoro "non stop" cuje cvakanje,krckanje,kako da ga nazovem,uglavnom u idle/surf rezimu se cuje to...Potpuno razlicit zvuk od full loada/kopiranja bla bla...Kao da se iglica pomera tamo-'vamo,firmware mu je CC38,da l' postoji resenje za ovaj zvuk...Cim je stigao,povezao sam ga,particije zveknuo,100gb sistem,300gb igre,530gb backup,digao Windows 7 na isti i redno sve instalirao sto mi je trebalo...

Evo i slike sa procesima:

Samo nemoj neko da mi kaze "Zasto Seagate,baci to itd..." Uzeo bih Samsunga da je bilo na stanju,a l' eto NIJE,kao i uvek kada hocu neki deo...,)

P.S. Znam sta je bucan hard,imao sam do skoro Maxtor 80gb is 2002,ali mi je ovo malo cudno,da l' ga windows stalno drnda ili sta moze biti?

Izvinjavam se ako je tema vec otvarana,ali ne videh je...

Poslednja izmena:
Verujem da je to samo indeksiranje.

Možeš proveriti da li ti je hdd ispravan naravno.
Postoji dosta programa.
Da ja nebi to kucao i ponavljao šta su drugi pisali.
http://forum.benchmark.rs/showthread.php?t=103730
Na ovoj temi ti piše sve o testiranju ispravnosti hdd-a.

Proveri pa ako ti je hdd uredu onda je samo indeksiranje.

Pozdrav

Kod vecih hardova seek se cuje, ja sam uzeo F3 ecogreen 5400rpm Samsung iako je idle perfektno tih, nema vibracija periodican seek se cuje... mislim da sam jedino za WD green 500GB cuo da je seek jako tih...

Ako je to onda da ne brinem...Tako sam i ja mislio,okacio sam vec neke screenove u tom postu,evo i ovde cu,tamo mi niko nije odgovorio...

Ako je po ovim slikama ok,onda admini mogu da zatvore/brisu temu,posto sam dosta negativnih komentara citao o Seagate/prethodnoj seriji,a ovo je kao nova,pa reko' da pitam...,)

Poslednja izmena:
Nebih da te plašim, ali imam taj disk već duže vreme i nikada sa njim nisam imao problema do nedavno kad je počeo da se ponaša potpuno isto kao i tebi. Primetio sam da ima dosta relocated sektora, i nekoliko S.M.A.R.T parametara koji su na kritičnom nivou. Pored svega toga brzina diska je opala. Ponekad dok sam u igri on krene da krlja i u tom momentu mi zauzece procesora ode na 100% dok ne zavrsi sa krljanjem. Seatools je nasao gresku koju je navodno popravio, ali disk je i dalje spor i krlja. Znam da nece josh dugo, tako da ide backup pa reklamacija.

Pa njegov nema relocated sectore.... oni su definitivno pokazatelj otkazivanja... row read rate i seek error mu je cudan, mada pitanje jel su ocitavanja Seagate tacna jer ne svaki proizvodjac obeledanjuje tacne specifikacije..

Cudni zvukovi mogu biti pokazatelj da mehanika otkazuje. A self monitoring nije uvek u stanju da predvidi otkazivanje mehanike. Postoji mogucnost da se kod mene sektori relociraju vec odavno a da je mehanika pocela da otkazuje nedavno. Kako god okrenuo, i moj i njegov disk su daleko od ispravnih. Pod uslovom da je kod njega masina apsolutno hardverski/softverski ispravna.

Pa sunce mu...ne znam dal' sam naveo da mi je hard stigao pre 5-10 dana,znaci NOV,njih nisam zvao da pitam je l' to normalno...A verujem da je to "periodicni seek" pogotovo me ne cudi jer je win 7 u pitanju i nod32,mada i kada iskljucim AV ista stvar...I poenta je u tome sto se to ne cuje "uvek"...A svakako se slabije cuje nego na starom Maxtor 80gb...Pa sad' cemu i kome verovati ,pitanje je sad'!:d

I,da...Ti Alex rece da imas "ovaj" hdd vec duze vreme,da li si mislio na ovaj ST31000528AS tj. 7200.12 TJ. serija 12,prethodna problematicna je bila .11,zato sam postavio temu,inace ne bih...:)

Poslednja izmena:
Pa sunce mu...ne znam dal' sam naveo da mi je hard stigao pre 5-10 dana,znaci NOV,njih nisam zvao da pitam je l' to normalno...A verujem da je to "periodicni seek" pogotovo me ne cudi jer je win 7 u pitanju i nod32,mada i kada iskljucim AV ista stvar...I poenta je u tome sto se to ne cuje "uvek"...A svakako se slabije cuje nego na starom Maxtor 80gb...Pa sad' cemu i kome verovati ,pitanje je sad'!:d

Nista tu nije cudno, win7 seekuje povremeno iz mnogo razloga........

Da ne bih otvarao novu temi ili dizao moju staru iz mrtvih ovde ću da postavim pitanje.

Šta znači cvakanje, krcanje? Jel to screeching ili srpski rečeno pištanje, grebanje i slično?

Pošto sam WD diskove zamzeo zbog toga jer su mi dva pravila problem (zamena je pravila isti problem kao i onaj prvi). Posle uzeo Samsung na kome je i danas sistem i bez problema. No skoro uzeh 500GB barakudu 7200.12 firmver CC38 i pišti ko ****** a sve što sa njim radim je torrent i download.

Skinuo SeaTools in ne može da pročita SMART niti može da odradi nijedan test. SMART u BIOSU pokazuje da radi.

Disk radi dobro ali sa vremena na vreme počne taj zvuk koji me mnogo nervira. Slab sam što se tiče hard diskova ali su to komponente koje mi prave najviše problema.

Da ne bih otvarao novu temi ili dizao moju staru iz mrtvih ovde ću da postavim pitanje.

Šta znači cvakanje, krcanje? Jel to screeching ili srpski rečeno pištanje, grebanje i slično?

Pošto sam WD diskove zamzeo zbog toga jer su mi dva pravila problem (zamena je pravila isti problem kao i onaj prvi). Posle uzeo Samsung na kome je i danas sistem i bez problema. No skoro uzeh 500GB barakudu 7200.12 firmver CC38 i pišti ko ****** a sve što sa njim radim je torrent i download.

Skinuo SeaTools in ne može da pročita SMART niti može da odradi nijedan test. SMART u BIOSU pokazuje da radi.

Disk radi dobro ali sa vremena na vreme počne taj zvuk koji me mnogo nervira. Slab sam što se tiče hard diskova ali su to komponente koje mi prave najviše problema.

Realno,ja bih ti preporucio da ga reklamiras(ako je pod garancijom) i ako ne moze da prodje SeaTools testove,jer su ga oni i napravili,tj hard i software,ako si utvrdio da od njega potice zvuk,reklamiraj ga odmah...ja sam se pomirio sa cudnim krckanjem i read-som+write-om koje pusta ovaj navedeni na pocetku teme...,)

Pod garancijom je ali je problem što ne znam šta ću sa podacima koji su na njemu. Baš zbog nedostatka prostora za skladištenje sam uzeo taj hard (znam, trebao sam veći). Inače je jako tih ali se par puta na dan oglasi na taj neprijatan način. SEAtools iz nekog razloga ne radi ali ostali alati nisu imali problema.

Hard Disk Sentinel kaže da je dobrog zdravlja, očitao je SMART i ne vidim da ima naročitih problema. Uradio sam i seek test iz HDD Sentinela kao i long test u HD Tach. Ako bi mogao neko ko se razume da rastumači šta i zašto ne valja, bio bih mu jako zahvalan :)

Prilozi

• HDD.PNG
    HDD.PNG
    47.9 KB · Pregleda: 54
  • seek.jpg
    seek.jpg
    276.2 KB · Pregleda: 52
  • hdtach.PNG
    hdtach.PNG
    116.2 KB · Pregleda: 50
Pod garancijom je ali je problem što ne znam šta ću sa podacima koji su na njemu. Baš zbog nedostatka prostora za skladištenje sam uzeo taj hard (znam, trebao sam veći). Inače je jako tih ali se par puta na dan oglasi na taj neprijatan način. SEAtools iz nekog razloga ne radi ali ostali alati nisu imali problema.

Hard Disk Sentinel kaže da je dobrog zdravlja, očitao je SMART i ne vidim da ima naročitih problema. Uradio sam i seek test iz HDD Sentinela kao i long test u HD Tach. Ako bi mogao neko ko se razume da rastumači šta i zašto ne valja, bio bih mu jako zahvalan :)

Po ovim slikama ne vidim da ima nesto pogresno...Ali jedno je sigurno,Seagate priznaje garanciju samo ako ne prolazi SeaTools testove,i S.M.A.R.T koliko ja znam,tako da mozes lepo otici u tu firmu gde si kupio hard,ako i kod njih ne prodje test,a hard radi inace,jednostavno neka ti prekopiraju podatke na NOVI i daju ti ga...Valjda si razmisljao i o tome. :)

Uglavnom,ne znam vise ni ja kojim proizvodjacima da verujem...Prva serija F3 samsunga (kazu bila savrsena,i ostala)dok naslednici nisu ako dobri...Seagate bio nekada u vrhu HDD proizvodjaca,sada nije,nista me ne cudi danas,ovi-oni zvukovi izlaze iz istog ,greje se,mnogo hladan itd.To nam je izgleda dobrodoslica u GREEN svet...:D

Poslednja izmena:
Pa šta znam, ništa strašno ne pokazuje ali svi parametri koji su nešto veći nego što treba bi mogli upućivati na eventualan problem sa glavom diska.

Nije problem što SeaTools ne prolazi testove već što ne mogu ni da ih pokrenem (test not available). Sumnjam da nije dobro instaliran program i da zato zeza, Windows verzija je u pitanju. Ispao bih malo smešan kada bi odneo u servis a oni utvrdili da prolazi SeaTools testove. Tako da ću nastaviti sa eksploatacijom pa ako pre isteka garancije krene da zeza onda ću da se cimam oko zamene. Uradio sam defragmentaciju i zapištao je samo jednom od tada (za tri dana).

Ovo poslednje si u pravu ali mislim da nema veze sa tim što su green ili ne. Ima veze sa cenom, mnogo su jeftini i sigurno stavljaju lošije komponente nego ranije, lošije skalapaju i slabija provera kvaliteta (pa kakav te primerak zapadne). Tako je bilo i sa CD/DVD pisačima, čim je cena otišla u džabe kategoriju odmah je drastično opao kvalitet.

Nazad
Vrh Dno