Šta je novo?

SCSI U320 sa hotswap prikljuckom ->SCSI U320 kako ?!

zmajns

Čuven
Učlanjen(a)
09.06.2001
Poena
650
Dakle, da li je izvodljivo nekako, bez kupovanja SCSI cage-a, da se prikljuci disk sa hotswap prikljuckom na obican SCSI U320 prikljucak ? Stoje mi dva harda od 146 Gb i ne znam sta da pocnem sa njima, a hteo bih da ih privedem svrsi :)

zmajns je napisao(la):
Dakle, da li je izvodljivo nekako, bez kupovanja SCSI cage-a, da se prikljuci disk sa hotswap prikljuckom na obican SCSI U320 prikljucak ? Stoje mi dva harda od 146 Gb i ne znam sta da pocnem sa njima, a hteo bih da ih privedem svrsi :)

Ako na HDD-ovim imas 80-pinske connectore, a na kartici 68-pinske, treblo bi da mozes da iskoristis jednostavan adapter koji je mogao nekda cak i u BG da se kupi, a preko eBay-a moze u svako doba.

http://www.nextag.com/80-to-68-pin-scsi-adapter/search-html

Ako si u BG, mogu da proverim, trebalo bi da imam dva takva kabla koji nicemu ne sluze trenutno.
Na koji kontroler mislis da ih prikljucis?

Problem je sto hotswat disk na svom prikljucku ima u sredini jednu plastiku... a onaj koji nije hotswap nema. Adapter je Adaptec 29320 ako se ne varam

zmajns je napisao(la):
Problem je sto hotswat disk na svom prikljucku ima u sredini jednu plastiku... a onaj koji nije hotswap nema. Adapter je Adaptec 29320 ako se ne varam

Imam par SCSI hotswap HDD-a sa 80-pinskim connectorima i nisam primetio plastiku o kojoj govoris. Koristim adaptere koje sam ti pomenuo i sve radi OK.

probacu da slikam pa da nakacim...

Ti SCA-to-68pin adapteri rade, ali cesto samo u SE režimu, što dozvoljava svega transfer od svega 40MB/s. Retki su ti adapteri koji podržavaju LVD signalizaciju i to još do punih 320MB/s, a tek sa više diskova na istom kanalu... Govorim ovo iz iskustva.

Najbolje, da ne kažem jedino rešenje je backplane od nekog servera, ali to iziskuje izvesno budženje. Imao sam i svojevremeno link za firmu u Americi koja prodaje SCA-to-68pin adaptere koji sigurno rade u LVD režimu (viši kvalitet i sa elektronikom na sebi), ali ne znam koliko bi se to poručivanje uopšte isplatilo s obzirom da su ovi naši cigani počeli da carine pakete vrednosti veće od 20€. Kada sve sabereš, daćeš barem 100€ na ta dva adaptera.

Ako si u BG, mogu da proverim, trebalo bi da imam dva takva kabla koji nicemu ne sluze trenutno.
Na koji kontroler mislis da ih prikljucis?

jel moze slicica tog kabla, posto je moguce da i meni treba jedan
hvala! :wave:

150e disk je skroz nov, nasao sam jedino u comtrade-u za 370 ili 380... ***

Da ne diskutujemo ovde sada previše o oglasu, kome je inače mesto u zna se kojoj sobi, ali alfaunits je u pravu. Problem je u garanciji. Niko normalan tako kupljen disk neće staviti u „production" server, a neki entuzijasta ili gejmer koji čak i ima noviji SCSI kontroler bi morao da se otvori i za enclosure, što je prilična investicija. Jednostavno, nemaš tržište za takvu robu (polovan U320 disk), pa samim tim i pad cene.

Na kraju, to je verovatno neki Seagate sa HP firmverom, što dodatno komplikuje stvari jer su nekompatabilnosti i loše performanse takvih diskova sa vanila adapterima vrlo česta stvar. Ti diskovi su jednostavno optimizovani za HP kontrolere i bekplejnove.

@Filo: O kakvim to kablovima pricate? Teško da ćeš SCA diskove da prikačiš na kontroler samo putem "specijalnog" kabla. SCA je skraćenica od Single Connector Attachment i predstavlja zbir TRI funkcionalne celine: napajanja, SCSI magistrale i kontrolnih signala koji definišu SCSI ID, vrstu terminacije, spindle itd, odnosno zamenjuju klasičnu konfiguraciju diska preko džampera sa konfiguracijom preko backplane-a.

Za "kačenje" SCA diska je daklem neophodan ili backplane ili adekvatan adapter, koji je jako teško naći, čak i u inostranstvu. Bez obzira na tvrdnje trgovaca, gotovo ni jedan SCA-to-68pin adapter neće raditi u LVD režimu, pa će vam (SE) interfejs od 40MB/s obogaljiti performanse diska, vraćajući ga maltene na nivo pristojnog IDE diska iz 1999. Čak iako vam adapter proradi u LVD režimu, budite gotovo sigurni da se disk neće inicijalizovati na više od U160, a ako su dva takva adaptera na istoj grani onda ni toliko. Jeftina štampa da tim adapterčićima jednostavno deformiše fine (visokofrekventne) signale i degradira performanse. To što na njima piše Ultra3/LVD je samo marketing i zapravo predstavlja sertifikat komatabilnosti, u smislu da možeš povezati Ultra3 disk i kontroler preko njega, ali ne i garanciju da će to zaista raditi na tim brzinama.

Kao što rekoh, ja znam za samo jednu vrstu tih adaptera koji će raditi na U320, ali ni njihov proizvođač ne preporučuje korišćenje više od 2 ili 3 adaptera po kanalu, jer dolazi do prevelikog izobličenja signala. Simptomatično je i to što ti "pravi" LVD adapteri imaju i neku sitnu elektroniku na sebi, a i vidi se da je sama štampa na višeslojnoj ploči. Ma čim uzmeš u ruku taj i bilo koji drugi adapter jasna ti je razlika.

@Filo: O kakvim to kablovima pricate? Teško da ćeš SCA diskove da prikačiš na kontroler samo putem "specijalnog" kabla. SCA je skraćenica od Single Connector Attachment i predstavlja zbir TRI funkcionalne celine: napajanja, SCSI magistrale i kontrolnih signala koji definišu SCSI ID, vrstu terminacije, spindle itd, odnosno zamenjuju klasičnu konfiguraciju diska preko džampera sa konfiguracijom preko backplane-a.

Za "kačenje" SCA diska je daklem neophodan ili backplane ili adekvatan adapter, koji je jako teško naći, čak i u inostranstvu. Bez obzira na tvrdnje trgovaca, gotovo ni jedan SCA-to-68pin adapter neće raditi u LVD režimu, pa će vam (SE) interfejs od 40MB/s obogaljiti performanse diska, vraćajući ga maltene na nivo pristojnog IDE diska iz 1999. Čak iako vam adapter proradi u LVD režimu, budite gotovo sigurni da se disk neće inicijalizovati na više od U160, a ako su dva takva adaptera na istoj grani onda ni toliko. Jeftina štampa da tim adapterčićima jednostavno deformiše fine (visokofrekventne) signale i degradira performanse. To što na njima piše Ultra3/LVD je samo marketing i zapravo predstavlja sertifikat komatabilnosti, u smislu da možeš povezati Ultra3 disk i kontroler preko njega, ali ne i garanciju da će to zaista raditi na tim brzinama.

Kao što rekoh, ja znam za samo jednu vrstu tih adaptera koji će raditi na U320, ali ni njihov proizvođač ne preporučuje korišćenje više od 2 ili 3 adaptera po kanalu, jer dolazi do prevelikog izobličenja signala. Simptomatično je i to što ti "pravi" LVD adapteri imaju i neku sitnu elektroniku na sebi, a i vidi se da je sama štampa na višeslojnoj ploči. Ma čim uzmeš u ruku taj i bilo koji drugi adapter jasna ti je razlika.

ok
covek je spomenuo kabl pa me zanima kako izgleda....posto backplane nemam :)
u svakom slucaju hvala na informacijama

Nisam mislio na kabl koji kaci SCA/SCA-2 na 68-pin, pogresno sam razumeo zmaja (da ne duzim zbog cega, nisu takvi kablovi).
Inace, ti adapteri SCA/SCA2->68pin su 15USD u Americi, i za komad/dva mogu da se koriste na istom kanal - za vishe se i ne isplate i tamo, jer 5-disk backplane mozhe da se nadje za slicne pare.

... Inace, ti adapteri SCA/SCA2->68pin su 15USD u Americi, i za komad/dva mogu da se koriste na istom kanal - za vishe se i ne isplate i tamo, jer 5-disk backplane mozhe da se nadje za slicne pare.

Pa to što su u Americi i jeste naveći problem i to iz više razloga. Prvo što te poštarina i carina izađu još tri puta toliko, a drugo što ne možeš da se vratiš i nabiješ im ih u ****** kada shvatiš da su te zeznuli, te da disk neće da radi u LVD režimu. Al' ajde što on neće da radi na više od 40 MB/s nego ti sa sobom povuče i ceo kanal, pa onda ništa ne radi u LVD režimu.

Kažem, nije da takvi LVD adapteri ne postoji, već samo da se jako teško nalaze i da uglavnom kupuješ mačku u džaku za ne tako male pare kada se svi troškovi saberu.

A, da, to da izadju vishe nego disk dok dodju do nas definitivno...
Ali ako neko mozhe da nabavi, www.scsi4me.com ima sigurno dobre LVD SCA2->68pin adaptere. Provereno od strange dosta ljudi na 2cpu.com, ako to nije dovoljno, onda neka sedi disk ;)

A, da, to da izadju vishe nego disk dok dodju do nas definitivno...
Ali ako neko mozhe da nabavi, www.scsi4me.com ima sigurno dobre LVD SCA2->68pin adaptere. Provereno od strange dosta ljudi na 2cpu.com, ako to nije dovoljno, onda neka sedi disk ;)

Ma koji bre ljudi na 2cpu.com, provereno bre od strane mene! ;) Ali nije samo u tome problem... mnogi od tih diskova su pravljeni za HP, Sun, IBM, Dell... i imaju rebrendovan firmware, koji ume da pravi probleme sa vanila kontrolerima. Ispadaju diskovi iz RAID-a, neće lepo da se prijave, itd... Neki od njih imaju na sebi i servisne particije sa određenim alatima i tabelema za RAID konfiguraciju koja je firmverom zakucana, pa i ako uspeš da je obrišeš, malko zezneš disk. :wall: Posle mora flešovanje, pa... :type: Ma idi...

Na kraju balade to će ili da ti radi ili ima da se provedeš k'o bos po trnju. U svakom slučaju, te diskove treba zaobilaziti u širokom luku. Ko ne veruje, evo mogu ja da mu prodam neki od mojih. :d

Bez uvrede, ali posto te ne znam, pre cu verovati ReMeDy-u, eball-u, dave_graham-u i drugima sa 2cpu.com da adapteri sa Scsi4me.com rade nego tebi da nijedan ne radi. Slazem se da ima laznjaka! Neka ostane na tome..
Za ovo oko firmware-a se slazem. (ili mozhes da flashujesh firmware sa normalnog diska :D)

Bez uvrede, ali posto te ne znam, pre cu verovati ReMeDy-u, eball-u, dave_graham-u i drugima sa 2cpu.com da adapteri sa Scsi4me.com rade nego tebi da nijedan ne radi. Slazem se da ima laznjaka! Neka ostane na tome..
Za ovo oko firmware-a se slazem. (ili mozhes da flashujesh firmware sa normalnog diska :D)

U bre što si ti neki ozbiljan tip... :d A i nisi me razumeo... Kažem ti da sam i ja potvrdio da ti adapteri sa Scsi4me rade. Imam ovde par komada. Nije da se hvalim, ali sam ja bio među nekolicinom koja je i provalila tu foru na tom forumu, pre dosta godina. Bilo je nas par manijaka koji smo se usuđivali da radimo svakakve grozote sa svojim hardverom, inspirisani saborcima iz Japana i Rusije, pa se iz tih avantura rađalo svašta. :p Baš me sad podseti na stare dobre dane Dualatin projekta. :smoke: Anyhow...

Kontroler + scsi4me adapter + firmware flash (ako uopšte prođe) = mnogo para i buke niokočega. Svaki noviji SATA disk će da ga pojede u realnom radu, jer korisnici ipak više koriste veće fajlove (multimedia, teksture kod igrica, itd) nego što teraju baze podataka ili mail servere za više stotina ljudi. Jesu kod tih scsi-a velike brzine rotacije ploča, ali su kod mainstream diskova mnogo veće gustine zapisa, što kompenzuje stvari u transfer rejtu. Naravno access time je tu, ali da li to zaista toliko vredi nekom gejmeru.

I na kraju, oko tog firmware-a, neke diskove ne možeš ni da flešuješ, jer ne postoji third party utility za njihovo flešovanje, a programi koje nude proizvođač i firma koja ih je rebrendovala neće da izvrše cross-flash, već se bune. Mislim da je takav problem bio sa Dell-om i još nekim proizvođačima. Dell ima neki svoj servisni CD, na kome se nalaze svakakvi alati za menadžment hardvera i ažuriranje firmvera/BIOS-a, ali je CD butabilan i prvo što uradi po podizanju je da proveri o kojoj je mašini reč, pa kada ne naiđe na prepoznatljivi Manufacturer i Model ID string u BIOS-u ploče, onda haltuje.

Bilo kako bilo, složili smo se da je to velika *******cija i da takve diskove treba zaobilaziti, ako već možete da birate. Druga je priča ako su nekome ostali neki podaci na jednom takvom disku, a pregoreo backplane ili šta ti ja znam, pa čupaj, vadi... Sve ostalo je rekreativna gimnastika.

Disk za disk, jos uvek mogu da se karataju sa SATA diskovima, ali s' obzirom na cene SATA diskova danas... nema logike, tacno.
A nisam skapirao da si se slozio za adapter, razumeo sam da tebi NE radi ;) Sorr' ;)

Vrh Dno