Šta je novo?

SCSI hard i bad sektori

Munja

Čuven
Učlanjen(a)
25.01.2003
Poena
620
Ćao,
Imam 10-tak godina star SCSI fujitsu map3735 hard disk, na kome su se misteriozno pojavili bad sektori (samo na jednom, ostala 4 su 100% zdravi). U samom radu nisam primetio nekih nedostataka, sve je radilo manje-više ok.
Dok nisam pokrenuo HD Tune i Sentinel, gde sam prilikom višečasovnog skeniranja utvrdio da disk ima skoro 6-7% oštećenih blokova diska, što nije zanemarljivo.
E sad gore pomenuti programi nemaju mogućnost oporavka ili grupisanja bad sektora na "jednu gomilu" kako bi ostatak diska bio zdrav.
Je l ima neko programče koje bi rešilo problem?
P.S. Probao sam neke dos programčiće sa Hiren's diska, ali nije urodilo plodom. Windows-ov chkdsk nije našao nikakvu grešku.

Sto "misteriozno" ?
Dal je to samo stilska figura u pisanju ili ...?

to 'programce' je bilo koji program za particionisanje. treba samo zabeleziti adrese. ali ako su (logicki) razbacani, onda slaba vajda.

Verovatno si u pravu za bilo koji program za particionisanje da može to da odradi, ali ako ja da znam koji deo, odnosno koji blokovi su tačno oštećeni da bi ih izolovao?!
Pokušao sam oporavak diska i sa HDD Regeneratorom i posle nekoliko puta, program se "zaglavljivao" na 20-30% diska. Na kraju sam pomoću "Repartition Bad drive" uspeo da
"izolujem" bad sectore i videću kako će se sada ponašati.

Пробај да урадиш форматирање ниског нивоа или low level formatting може да помогне,види да ли произвођач диска има неки софтвер за ту намену,ако нема нађи неки на интернету.

Vrh Dno