Šta je novo?

SBB problemi ...

Tarmi Ricmi

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2003
Poena
650
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Proteklih 15-20 dana muku mucim sa SBB-om ...
Probelm je u njihovom signalu, tj. sumu koji se pojavljuje
Kada internet radi, radi naj-normalnije ali mi se desava da upload
zabode iz cista mira i tako po ceo dan ... radi 5min - ne radi 30 sekundi ...
Ranije se javljao drugi problem da modem zabode iz cista mira, mora da se resetuje
To je prestalo ali ovo danas i prethodnih 20ak dana je nocna mora.
Naravno zvao sam non stop njihov call centar i onda krece ustaljena prica ...
treba im jedno 3-4 minuta razgovora da shvate da moj ruter nije problem vec njihov
signal i kada im se konacno pred ocima dok prate moj modem prikaze problem
sa uploadom onda pisu reklamaciju.
Bio sam tolerantan koliko god mogu ali u tih proteklih 20 dana izasli su dva puta
na teren kod mene, izmerili signal i trazili potpis ... navodno oni tu nista ne mogu
da urade vec je problem u cvoristu.
Imam drugara koji je zaposlen kod njih kao system administrator ili tako nesto i na
celu pricu koju sam mu ispricao i nakon nekoliko razgovora sa njim receno mi je sledece:
Ima nas previse korisnika na jednom cvoristu i to pravi problem.
Posto mi je dosta vise razgovora sa operaterima, zakazao sam razgovor sa nekim
od sefova
E sad mi treba mala pomoc oko tog razgovora, zelim da idem i da im stavim jasno
do znanja da me vise nista ne zanima, nikakav njihov izgovor vec idemo na situaciju ili - ili ... ili ce mi net raditi kako treba ili nesto drugo ?

Sta to drugo moze da bude, necu vise da placam nesto sto ne radi
Da ih tuzim, nekoj inspekciji ili nekom sudu, sta mi treba kao dokaz za moje probleme ?
Ja sam platio uvodjenje kablovske i imam ugovor na 2 godine koji oni sami ne postuju

Slican problem, leka nema!!! Ili trpi ili raskini ugovor (jer ne dobijas ono sto placas)...

Ja sam u pingplotteru snimao prekide. Meni je prekidala i digitalna TV, pa sam sve to snimio kamericom na mobilnom. Onda sam trazio raskid ugovora (na 2 godine, proslo tek 6 meseci), sto su oni (jedva) prihvatili. Napise se kod njih zahtev, (u kom pise "hocu raskid ugovora jer internet ne radi" :), pa posle oni kao odluce, ali ako si zvao vise puta podrsku, i oni su dolazili, onda nemaju kud.

Sada sam na PTT ADSL i mene glava vise ne boli :)

U poslednjih x meseci imam problem da mi ping (latencija) varira u širokom opsegu, tipa od nekoliko ms, pa do par stotina ms, i to čak i prema drugim ljudima na sbb mreži (skype poziv na primer). Dakle sigurno nije do spoljnog interneta nego baš do (ne)kvaliteta, loših podešavanja ili prepterećenosti same mreže!!! Ovo se nije dešavalo recimo prošle godine! Za normalni surf ne smeta, ali Skype video je katastrofa, padne i na 160x120 iako je 6Mbit/512kbit samo zbog latencije/jitter-a.

Veza modema sa čvorom je dobra, Signal-to-Noise ratio je uvek preko 35dB, nivoi su dobri (DL oko -6.5dBmV a UL oko 50dBmV). Dakle definitivno nešto loše setovano na njihovim čvorovima/ruterima ili su isti preopterećeni.

Poslednja izmena:
ali Skype video je katastrofa, padne i na 160x120 iako je 6Mbit/512kbit.

Meni nekada zasecka (i to muski) audio poziv preko gtalk-a iako je 18Mb/1Mb :wall: Takodje se desava da je download P2P preko torenta 2300KB/s (18Mb/s) a surf se raspada!
Ali s'obzirom na cenu koju placam taj protok kod SBB (u odnosu na ostale), trpim i uzivam :bottle:

Sredilo se "samo od sebe" pocelo je da radi ... kao
Nemam vise prekide i net radi normalno ...
Navodno kao dolazili su i menjali su kablove od pojacivaca do bandere na kojoj sam nakacen
ali ja ih nisam primetio ...
Utisak je da su traljavi i da ih realno boli uvo za lose konektore i slicne stvari.
Kezo hvala, sad znam sta jos da radim ako pocne i milimetar da me zeza internet
Alternativa je Telekom BOX paket pa da vidimo ... Imao sam Telekom ADSL pre SBB-a i
nije bilo nikakvih problema, mozda dva-tri puta u toku ugovora sam izgubio signal ali je
sve radilo kako treba ...

Hehe ... SBB opet na delu
Cisco D3 risiver je prvo bio ceo dan zaglavljen na system update-u, a evo sada nakon jedne sekunde zabada slika
Stvarno nemam komentar

Da ne otvaram novu temu.Možda je off ,ali ovako stoje stvari:SBB modem direktno vezan kablom na računar =nema neta,lan radi.Probano na dva modema, isto se ponaša.Preko rutera ista stvar radi!?Da li neko ima rešenje?

Da li isti kabl koristis kod povezivanja modem-racunar, kao i kod povezivanja modem-ruter? Mozda imas pogresnu vrstu kabla (crossover/straight through).

Na istom kablu kad vežem notebook sa win7 direkt na modem radi ,a ovaj na XP nema šanse.Kabl je od SBB modema.Ništa mi nije jasno?U pitanju je frendov komp.

Da li je u pitanju stariji racunar/mrezna karta na tom racunaru za koji povezivanje ne radi? Novije kartice mogu da detektuju koji kabl je u pitanju i da rade ispravno sa obe vrste kabla. Starije kartice to ne mogu. Moguce je da XP masina ima lan kartu koja ne moze da radi sa tom vrstom kabla, a da lan karta na win7 masini radi sa oba tipa kabla bez problema. To mozes lako proveriti tako sto probas obe vrste kabla, ili ako kupis noviju lan kartu i ubodes je u XP masinu.

p.s. Kada povezes XP sa modemom dobijes poruku network cable unplugged?

Poslednja izmena:
Via je lan karta, starija ploča Asus P4...Mreža je konektovana na 100mbps,ali je limitirana i bez net-a.Sa ruterom sve radi OK.Probao sam i sa nekom starijom lan kartom (10mbps),ali isto se ponaša.Kao da nemože da nađe ip adresu?Sistem je 3-4 dana zbog toga sam i podigao nov jer nije radilo,pa reko da nije do sistema?

Ne zaboravi da svaki put kad prikljucis drugi uredjaj direktno na modem (racunar ili ruter), moras da restartujes modem.

Pozdrav

I to sam probao.Konektuje se na par sekundi i opet isto,preko rutera sve iz prve radi ,zato mi nije jasno šta se dešava.Ljudi iz SBB-a kažu da nevide komp na mreži i da je veza OK.Čak su i modem zamenili!

Poslednja izmena:
Sto rece rafiki, ako je kabl detektovan i mreza radi, onda moras da resetujes modem. Resetuj i modem i racunar nakon povezivanja kabla, pa proveri da li ces da dobijes javnu IP adresu. To bi moralo da radi. Da li SBB ogranicava MAC adresu sa koje se mozes konektovati na mrezu?

Dakle, probaj da iskljucis prvo i modem i komp. Zatim ih povezi lan kablom. Zatim nakon pet minuta ukljuci prvo modem, a minut nakon toga ukljuci i PC.

Poslednja izmena:
Pokušaću sutra sve iz početka od nule:wall:.Da Vas više nedavim.Hvala u svakom slučaju.
:wave:

Da li SBB ogranicava MAC adresu sa koje se mozes konektovati na mrezu?

Mislim da ograničava jer svaki modem ima svoj MAC koji se nemanja,a ruter da bi radio mora da je klonira.?

Poslednja izmena:
Mislio sam da li ogranicava MAC adresu lan karte/rutera koji se kaci na modem. Neki provajderi su to radili ranije, mada sumnjam da SBB to radi. Kad budes tamo sutra, ako sve trenutno radi preko rutera, zapisi javnu IP adresu koja je leasovana od strane SBB-a. Zatim uradi ovo gore sa gasenjem modema i racunara. Ako ne bude radilo, ponovo povezi na ruter i proveri da li je opet dobio istu javnu IP adresu. Mozda modem ne uspeva da dobije nikako nove podatke nakon resetovanja. U tom slucaju verovatno treba neki reset od strane SBB-a.

Danas sam opet od operatera dobio "informaciju" da mi signal na kablu varira ... sto bi rekao Zoran Radmilovic (Bili Piton) .... AJDE !
22-og na sastanak sa sefovicom, srdacan pozdrav i reci cu im u poverenju da necu da placam racun vise ... pa nek jure ili tuze.
Treba im 30 dana da skapiraju da su nakacili previse ljudi na mrezu ...

Nikad nije previse kad treba pare da se uzmu. A kad treba da se odvrne bw e onda se vec zavrce slavina.

Znaci p.i.m ona skrnava... treba mi hitno internet, jer mi je od zivotne vaznosti da uspostavim vezu sa Kubom preko Skype-a i naravno sad imaju neki kvar koji moraju da otklone, a ne znaju kad ce se srediti i otkloniti! Zbog ovoga ima da raskinem ugovor. Sad ja moram negde da se cimam jer moj internet ne radi, ni kablovska takodje TV...

Sent from my Samsung Galaxy S 2 powered by ICS Domination

Ne znam za tvoj S II ali ja na Wave-u 2 imam opciju da se ponasa u sustini kao ruter. Pa ako imas Usb wireless konektuj se preko tel. i imas internet na racunaru. E sad sto se brzine tice ne znam da li ce ti biti dovoljno za Skype. U sustini hocu da kazem da je ovo mnogo dobra stvar. E sad ja opet imam flat internet na tel. i relativno dobru brzinu preko Telenora, pa ako ti je bas hitno a imas sve preduslove....

Ma nije meni to problem, nego mi varira jako brzina interneta, nem pojma sta mu je (VIP). Pokusao sam da odradim sa skype-a telefona, ali nista od toga, morao sam da nadjem neki hotspot da bi obavio razgovor. Kada sam ih zvao (SBB) u 20h iako frustriran sto mi ne radi internet, a ni kablovska TV, oni su rekli da je ekipa poslata na taj moj deo grada i da otklanjaju kvar?! Cekaj jel vi mene pravite budalom? Koga ste naterali da posle radnog vremena dodje i popravlja? Rekli su da ce brzo biti otklonjen kvar jos veceras..

Slucajno sam se probudio, sad u 4, kad imam sta i da vidim... Naravno signal interneta nema, ajde da dam sansu pa da upalim komp, restartujem ruter, ali ni da bekne... Rade celu noc? Aha... Joj samo da odem u poslovnicu... Sva sreca, pa nisam vezan ugovorom, ima svasta da im kazem...

Jedino mi je problem da svuda u Srbiji, cak iako odes kod konkurencije nista ti ne garantuje da ce biti bolje... Da znam da necu imati ovakvih ispada sa Orionom ili nekim drugim ADSL-om provajderom, odmah bih presao...

Sent from my Samsung Galaxy S 2 powered by ICS Domination

Cek, a koliko cesto se tebi desava da imas problema sa internetom pa da je tolika frka?

Ume da bude jednom mesecno, dok je pre par meseci bio jedan mesec gde mi je od mesec dana radio net samo 10-ak dana, jer previse je bio jak signal, a kad ga smanje bio je previse slab... Kao dialup da sam imao... Sad mi je bila frka jer uzimam jedan veoma skup lek protiv raka (duga prica) sa Kube i morao sam da ih nazovem, jer je menadzer radio po njihovom vremenu do pola 4, tj. do 4 ali dok on sve napise tamo da vec sledeci dan bude predata faktura i te gluposti da se naruci lek... Ja da sam mogao ranije da dodjem kuci i da uzmem papire dosao bih, ali imao sam posla... Da bih kada dodjem kuci ugledao da nema signala... Sva sreca pa sam stigao negde drugde da odem...

Da li vam je proradio net? Meni još ne.

---
desire

Proradio jutros, oko 8, pola 9.

Net i dalje ne radi ... puca samo upload ... dl radi normalno ali up zabada

A sta upujes ? Torrent ili na server nesto bacas ?

ne mogu ni stranicu da refresujem, recimo kod obicnog drndanja po internetu kliknes na sledecu stranicu na forumu
i tada zabode ... a 2 minuta kasnije normalno radi i tako non-stop ....
WoT npr. zahteva da upload non-stop radi da bi mogao da saljes info na server kuda tvoj tenk da se krece i kada
da ispali granatu ... e recimo kad zabode upload, tenk zapamti zadnju komandu kuda si isao ... pa na primer kada
tenk miruje on nastavi da miruje ali ako net zabode u trenutku skretanja onda ti u sred bitke tenk pocne
da se vrti u krug ... i tako ...
poprilicno iritantno

Znaci nista ne uploadujem konkretno nego i ono malo uploada sto mi treba za osnovno funkcionisanje ne radi

Nazad
Vrh Dno