Šta je novo?

SBB potrosen paket, a DU Meter meri protok?

Igvan

Čuven
Učlanjen(a)
09.09.2002
Poena
620
Dakle koristim prepaid paket(550MB) kod SBB-a na poslu i to mi je sasvim dovoljno za 2 meseca (samo surf i mail). Medutim, sad je paket otisao za 20 dana a aktivnosti su bile iste kao i ranije...
Instalirao sam DU Meter jer mi je bila sumljiva potrosnja i primetio da sve vreme ide protok oko 3KB/s. S druge strane Net Limiter i Windows ne registruju nista.
Nod32 sa najsvezijim definicijama ne prijavljuje nista.
Najcudnije je to da kada je paket istrosen DU Meter je nastavio da meri protok!?
Ne bi verovao ja DU Metru ali povecanu potrosnju vidim i na SBB statistici za moj nalog.
Zvao sam ih, ali nema vajde...
Interesantno je i to, da kada se povezem na NET preko dial-up modema protoka nema.
Imate ideju?

Mozhda je to protok od ARP ili ICMP paketa, koji i da postoje u tolikoj kolicini ne bi smeli da se racunaju kao placeni protok, mada svasta se moze ocekivati od SBB-a :(

U opcijama u do metru ima opcija da namestish shta zelish da ti meri, kod mene je ovako:
All Interfaces ( ili kako god se pishe )
Dial-up connections only
Gigabyte Wi-Fi
Gigabyte LAN
Technisat dvb ( Sky star 2 )

Posto ja koristim pppoe konekciju namestim da mi meri Dial-up connections only i meri dobro kad pogledam konekciju i du meter cifre se slazu....

Kad namestim all interfaces ( i kad koristim skyNet ) prjavljuje mi protok od nekih 2.5mB ( megabajta u sekundi ).....

U opcijama u du metru namesti da ti meri LAN ako ti je modem prikachen na lan ili ako ti je na usb onda ona konekcija koja ide preko usb-a ( neznam kako se kod tebe zove ali mislim da je brzina 11mbps )

EDIT:
Ajde kad se vec pricha o du metru da postavim i ja pitanje:
Zanima me gde dumeter chuva sve podatke o protoku ? Znam da se moze exportovati u puno vrsta dokumenata ali posto sam menjao mashinu hteo bi sav taj protok koji sam ostvario na staroj mashini da prebacim na ovu novu u du meter.... ( Necu da exportujem u nikakav dokument nego da vidim kad otvorim totals sav protok koji je ostvaren na staroj mashini.... )

Poslednja izmena:
Idi u Command Prompt i kucaj netstat pa vidi prema cemu ide konekcija i odakle vuce protok,
pa pokusaj to da blokiras.
Blokiraj sve konekcije u firewall-u kada nekoristis net.

Ni netstat ne registruje nista, izgleda da du meter zeza ali opet kako su mi istroseni svi megabajti...?

Ponavljam, ako kroz mrezhu u tom datom segmentu gde si ti ima puno korisnika, mozhe se desiti da ARP (Address Resolution Protocol, vishe o tome na http://en.wikipedia.org/wiki/Address_Resolution_Protocol) paketi prave protok od par kB/s. Takav saobracaj ne zabelezava netstat jer kolko znam on prikazuje samo TCP i UDP protokole, a ne ARP i jos neke. Jedini nacin da se sigurno vidi da li DU metar lazhe ili stvarno ima nekih dodatnih protoka kao sto je npr. ARP se najlakse moze utvrditi snifovanjem saobracaja sa LAN kartice u promiscuous rezimu koja je prikljucena na modem ili USB konekcije, uz pomoc alatke tipa Ethereal ili naslednik te alatke Wireshark (http://www.wireshark.org/download.html).

Takodje povecani ARP protok se moze desiti usled necijeg DDoS napada ili usled velikog procenta zarazenih racunara u lokalnoj SBB mrezi (istom subnetu) odredjenim virusima/wormovima (desavalo se to kod nas na wirelessu lokalnom cesto, imao sam konstantan protok dowload oko 128kb/s u vrhuncu rada tih virusa, tako da to zna da bude itekako NE zanemarljivo). Mislim da ima literatura o tome i o takvim napadima unutar LAN mreze i Windows XP mashina na http://www.springerlink.com/content/qfje7322yf5mu264/

Drugo pitanje je da li, ako postoji takav saobracaj, to SBB naplacuje stvarno kao download/upload ili ga zanemaruje?

Poslednja izmena:
Ili mozhda gresim, mozda modem SBB-a zapravo filtrira takav saobracaj pa kao takav nikada ni ne stigne do rachunara (LAN kartice), kao sto se filtrira i NetBios saobracaj :)

PS. Nije mi dao da editujem prethodnu poruku i dodam ovo, pa sam morao novi replay da uradim :(

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno