Šta je novo?

SBB net, switch i neke meni neobjašnjive anomalije

jock3

Cenjen
Učlanjen(a)
14.03.2010
Poena
154
Pre nekoliko meseci kada sam uvodio sbb-ov kablovski internet (dinamička ip) njihov serviser se ponašao dosta nezainteresovano i nije ni hteo da mi odgovori na pitanje da li je dovoljan switch za razdel veze na još 3 računara. Njegov stav je glasio da to ne bi trebalo da radi, da je potreban ruter i da je on nadležan da internet sprovede do jednog računara(bez prolaza kroz switch) i da ako to radi njegov posao je završen.

Nakon što sam ispratio gospodina povezao sam 2 računara (laptop i desktop) na njihov modem preko switch-a. Nasuprot njegovom tvđenju net je radio na oba računara bez problema. Izgubio sam predhodno podešenu home network (računari međusobno nisu videli "shared files") što nije bilo problem ponovo uraditi.

Anomalija br1 nastaje kada sam primetio da mi net radi samo na jednom od LAN portova na desktopu (onom obeleženom sa #2). U pitanju je integrisani Realtek PCIe GBE Familly Controler. Naime na jednom portu net radi savršeno a na drugom vidi samo "shared files" i ne obezbeđuje internet konekciju.

Anomalija br2 se dogodila danas kada sam kupio laptop(Dell inpsiron N5110) i pokušao da ga prikačim na net.
Prvo sam probao sa linuxom(Mint i Ubuntu) i makljao se dobar deo dana da to porkenem misleći da se linux to opet šegači samnom i odbija da sarađuje jer je eto, linux i mnogo voli da prepoznaje mreže i periferne uređaje. Probavši da sada instaliram Win7 i nekako barem osposobim laptop naletim na isti problem koji se javljao i na linuxu i na drugom portu sa desktop računara. Prepoznaje se mreža (shared files) ali ne i internet konekcija. Probao sam da uključim laptop i direktno na modem (bez switcha) ali bez uspeha.

Jednostavno ne mogu sebi da objasnim ove dve stvari koje mi se dešavaju i jedna od njih (ova druga) mi strašno ide na živce:
Da li je lan adapter na laptopu neisravan ili iz nekog razloga je sbb "prepoznao" dva ra;unara i ne dozvoljava nikom drugom da se uplete u mrežu?

Kao i svaki laik molim za nekakvu pomoć i što brži odziv članova foruma na izneti problem.

Unapred zavhalan.

PS. probao sam i da otkucam parametre(one koji su radili na desktopu) da se manuelno privežem ali ni to nije pomoglo.

Serviser SBB-a ti je lepo rekao: kablovski modem omogucava povezivanje jednog uredjaja na internet putem LAN veze. Za povezivanje vise od jednog uredjaja moras imati ruter (ili ruter kao poseban uredjaj, ili da neki racunar igra tu ulogu). Ne znam kako si uspeo da povezes vise od jednog racunara preko switch-a i da ti to radi, posto je to nemoguce.
I jos jedna stvar: svaki put kada menjas uredjaj koji je nakacen na LAN port kablovskog modema, moras da restartujes modem da bi ta veza radila.

Pozdrav

Serviser SBB-a ti je lepo rekao: kablovski modem omogucava povezivanje jednog uredjaja na internet putem LAN veze. Za povezivanje vise od jednog uredjaja moras imati ruter (ili ruter kao poseban uredjaj, ili da neki racunar igra tu ulogu). Ne znam kako si uspeo da povezes vise od jednog racunara preko switch-a i da ti to radi, posto je to nemoguce.
I jos jedna stvar: svaki put kada menjas uredjaj koji je nakacen na LAN port kablovskog modema, moras da restartujes modem da bi ta veza radila.

Pozdrav

Hvala, sad sam probao da bez switcha nakačim novi laptop i resetujem modem, sad izgleda imam net na desktopu i novom laptopu, a stari laptop ima problem od malopre.

Probao sam par puta ovo, i utvrdio da prva dva računara koja "zapljulju" modem imaju pristup internetu dok je treći crna ovca. Dakle SBB izgleda dozvoljava 2 računara na switch.

Da li ću ovaj problem sigurno rešiti postavljanjem rutera ispred modema?

Sa ruterom ces moci da delis net na svim racunarima i sve je plug n play. Da ti Sbb dodeli staticku IP adresu, mogao bi preko switcha, ali te to skuplje izadje.

Hvala svima na pomoći i brzom odzivu.

Kupiću router ovih dana da potvrdim rešenje.

Hvala na pomoći, instalirao sam ruter i sve radi kako treba

Pozdrav

Vrh Dno