Šta je novo?

SBB je konacno "pustio" Bridge na svojim ruterima!

Ti sitni detalji su u drugoj temi. Neka SBB, ne sećam se više gde sam detaljisao....
Ali se svodi na kukanje da se NAT tabela brzo napuni jer je premala i net stane! 😉
 

Radi li ovo i dalje na CGA2121 ? Meni kada su prvi dan zamenili ruter sa CGA2121 ta opcija je bila vidljiva i radila ! Mora se ubaciti mac adresa svog rutera i onda za tu mac adresu on bypassuje svoj NAT i dodeljuje direktno WAN IP. Ali posle prvog factory reseta meni je ta opcija nestala, zanimljivo je da se može ručno otkriti editovanjem htmla u browseru.
Ali mislim da i dalje ovo nije pravi bridge (zato se i zove IP passthrough, može se izguglati taj termin i videti da ljudi primećuju da nije pravi bridge) mode i dalje su u efektu neke limitacije CGA2121 koje ima kada rutira saobraćaj (barem tako je bilo kada sam probao pre toliko godina), ali možda više nema limita male NAT tabele, može li neko da proveri ?
 
Poslednja izmena:
Šta da proveri?
Sve piše i u onoj temi a i ovde, da su to još tada zaključali, ako si uopšte pročitao prvu stranu (od 2)... (ja sam MDM-1 i tamo)
 
IP passthrough nije bridge jer onda i dalje rade ostali portovi i wifi, dok u pravom bridge ne, a ovaj post kaže da se IP passthrough i dalje može aktivirati korišćenjem web developer tools u browseru i editovanjem stranice
 
Poslednja izmena:
Ponavljam, Bilo. A odmah nakon prvog posta piše da više nema (prvo ja, pa potvrdili i drugi); ako si čitao...
A ja imam pravi bridge.
 
Ti nisi ništa pisao o IP passthrough, samo da si se usrecio i ostao ti pravi bridge (znači ti ovo i ne možeš da proveris da li i kako radi)...

Posle posta koji sam linkovao niko nije pisao da li je probao IP passthrough opciju
 
Poslednja izmena:
Lepo piše tamo, to je isto bio bravi bridge samo to editovanje opcija odavno ne radi.
IP pass-through je imao i ima ga i dalje (DMZ, port forwarding), ali ti si za bridge pitao?!

A nakon toga imalo je izmena kod mene (tamo u drugoj temi a i ovde), da su provalili i isključili ali da sam ih naterao da mi opet i trajno prebace u bridge (nema WiFi, NAT ugašen, samo 1 port radi sa MAC adresom tvog rutera koju im daš) iako sam fizičko lice..
 
Ne pitam za pravi bridge. Ne pitam za dmz. Pitam za specifičnu IP passthrough opciju koja je objašnjena da radi u tom postu( i niko nije komentarisao da više ne radi posle toga)

Ne znam zašto odgovaraš kontra ako ne znaš o čemu pričam a tebi radi skroz drugačije
 
Ja odgovaram pravilno ali ti ne razumeš! 😁
IP passthrough = DMZ, port forwarding !! Što i dalje ima

A tamo se pominje IP passthrough da je dodeljivao javnu IP, što ta opcija ne sme da radi! Bug u FW pa daje neki polu bridge, ali to svakako nije bridge (radi i NAT i WiFi itd.) i dobijaš samo javnu IP (kome samo to služi OK) sa svim limitacijama rutera.

A radi li i dalje, pa probaj sam, to je minut posla! ;)
 
A radi li i dalje, pa probaj sam, to je minut posla! ;)
tamo gde mi je SBB imam shugavi Ubee, pre nekoliko godina sam imao CGA2121 na drugoj lokaciji (gde je sad optika) na kojem je radio IP passthrough iako mi nisu nikako davali pravi bridge

IP passthrough = DMZ, port forwarding !! Što i dalje ima
nije tacno, sa IP passthrough se na tvom ruteru (chiju si MAC adresu postavio u IP passthrough tabelu) pojavi WAN IP, ne LAN ip, tako da nema duplog NATa (ali i dalje nije pravi bridge, nego neki softverski, mislim da CGA2121 i dalje radi neki procesing paketa, pa zato pitam i za performanse pri velikom broju konekcija, sto je problem sa duplim NATom/DMZom)
ako guglas "AT&T IP Passthrough" (jer njima je to zvanicna dozvoljena opcija, pa prave tutoriale) ima youtube videa o tome i objasnjenja koje su razlike vs DMZ vs pravi bridge (sto znaci da nije bug u FW-u sto ti daje javni IP, to je citava svrha IP passthrough-a umesto DMZ-a)
 
Poslednja izmena:
E, pa nisi rekao da ga više nemaš i da sada imaš samo (oba su šugava!! :ROFLMAO:) Ubee! E sada može li sl. na njemu to već nemam pojma...


Nisi me skroz razumeo, redove sam odvojio sa razlogom. IP passthrough = DMZ, port forwarding je tačno ali uopšteno kao pojam, ne samo za ovaj ruter šta on (ne) treba da radi.
A ovaj specifičan ruter i dalje ima DMZ što treba da bude pojam za IP passthrough.

To što ovaj uradi nešto treće, e to je već... I rekao sam da je to softverski (FW), ali naopako, i da tada i dalje važe limitacije (radi Firewall, NAT tabela i sve ostalo...).

Ah misliš na ovo čudo? :eek: Nemoj se bazirati na AT&T, koji su smislili ne postojeće nazive i pobrkali postojeće! :LOL: A onda se ovde napola opovrgnu...
Šta im je to pa DMZplus?? izmislili! A onda su pobrkali IP Passthrough sa Passthrough (bez IP u nazivu) što NIJE isto! Itd. :rolleyes:
 
Ja sam ti objasnio sta radi IP passthrough (isto je na AT&T ruteru i na CGA2121, znaci da je ustanovljena tacna terminologija, nije nikakav firmverski bag) a ti sto ne slusas i konstantno pricas da je isto kao DMZ nije moj problem.
Ako neko drugi hoce da proba (ti i ne mozes, jer si u pravom bridge modu) i vidi da li i dalje/kako radi IP passthrough (ne DMZ, ne bridge) kao sto je opisan u postu koji sam linkovao, neka pise
 
Iako korišćen, nije ustanovljen pojam ili tačan ali nikako! Ja sam ti rekao kako šta jeste, i jedino ispravno. To što AT&T i neki drugi rade i nazivaju stvari pogrešno to je njihov problem, ali da je to tehnološki priznato i pravilno nije i ne može da bude iz očiglednih razloga, brkaju babe i žabe... To su trebali nazvati WAN Passthrough (ili Public IP Pass-through, DMZ Transparent Mode) što je ispravnije (a na kraju ga skrojili u naopak DMZplus naziv), a ovako zbunjuju jer bi IP Passthrough morao biti isto što i DMZ. A šta je ili nije tvoj problem, je samo tvoj problem ;)

A ako neko želi da ti isproba radi li to, svakako može i interesantno je, može nekome koristiti.
Mada jedina korist je dobijanje javne - WAN IP adrese (da, nekome će i to značiti!), uz i dalje sve limitacije kao podrazumevani DMZ ili IP passthrough. Pravih dobiti bridge moda neće biti...
 
Poslednja izmena:
Ne brkaj AT&T-ov "IP Passthrough" (sto ima isti princip rada kao i CGA2121 IP passthrough, softverski bridge na osnovu MAC adrese), i taj njihov "DMZPlus" sto nisam ni spominjao.
(Jedini razlog zasto sam i spominjao AT&T IP Passthrough je zato sto o tome mozes naci video koji objasnjava sta je, za CGA2121 koji je isti princip, ne mozes.)
Ako i dalje radi, ipak je bolje od DMZ-a jer onda tvoj ruter vidi WAN ip adresu, tako da ce korektno raditi servisi kojima treba znanje WAN IP-a (kao sto su dyndns i upnp) bez workarounda, cak iako i dalje usporava Technicolor sa svojom malom NAT/Conntrack tabelom kada ima puno konekcija
Ako neko potvrdi da radi, razmisljam da li da se prepirem sa SBB-om da mi zameni Ubee sa CGA2121... jer ionako Ubee ima bash smece firmver za podesavanje
 
Poslednja izmena:
Ne brkam ja već oni, pogledaj bolje moje linkove gore. ;)

Upravo, dobijaš WAN IP i može da pomogne svakako (bolje je nego dupli NAT!). Ali za upnp nisam siguran jer i dalje radi firewall na HGW, a i sam njegov upnp; no naravno i oni se mogu ubiti.
Pa tada ostaje samo NAT i NAT tabela kao problem kao i sama procesorska snaga, što može niti problem za dyndns a naročito za VPN itd...

Iskreno Technicolor jeste nešto bolji i stabilniji od Ubee (ima komšija Ubee pa sam ih poredio dok nisam bio u bridge-u)..
 
Dopisivao sam podrškom 3-4 meseca... imao CGA2121, tražio BRIDGE mod... nisu hteli da daju, tražio i modem umesto CGA2121 pa na njega da prikačim moj ruter, nisu dali... Tako da sam raskinuo ugovor sa SBB-om jer nisu hteli da daju BRIDGE mod. Nije bio moguć dogovor sa SBB podrškom, ne daju više BRIDGE mod.

CGA2121 im je katastrofa, WiFI 5G je konstantno pucao. DMZ nije rešenje.
 
Poslednja izmena:
Samo je pitanje kako si tražio...
Ranije sam već pojasnio u temi zašto.

Ako si samo tražio jer želiš, ništa od toga! 😁
Jer da, odavno su ukinuli da po želji daju to fizičkim licima...

Moraš argumentovano/tehnički/pravno tačno opisati/objasniti/navesti, isključivo u pisanoj formi na mejl, da bez njega servis ti ne radi kako treba i ne ispunjava tvoje potrebe.

E Onda ti moraju dati (kao meni), jer mogu pravno (RATEL naročito) nadrljati ...😉
 
@mdm Koji servis treba tačno prijaviti da ti ne radi, pa da se oni smiluju i daju bridge mod. Ja imam čist modem i napredni Asus ruter i u njemu uključeno većina servisa koji zahtevaju slobodnu ne-natovanu wan ip adresu. Sve radi fantastično jer nisam natovan.

Zato pitam, ukoliko mi crkne modem i zamene ga sa njihovim advanced HG modem/ruterom, sta da navedem kao servis koji mi je neophodan, pa da oni dopuste bridge mod? Moj VPN server, FTP server i NAS (pristup spolja)? Sta je toliko moćno da ih slomi da daju bridge mod.

Podsećam da fizičkim licima ne daju bridge mod čak i ako zakupe javnu staticku IP adresu.
 
Samo je pitanje kako si tražio...
Ranije sam već pojasnio u temi zašto.

Ovo je zvaničan deo odgovora:

"Na dalje, u vezi sa Vašim zahtevom za aktivaciju bridge mode-a, obaveštavamo Vas da je ta funkcionalnost isključivo dostupna korisnicima biznis paketa, odnosno pravnim licima."

Svašta sam pisao, ali NE MOŽE više za nas obične smrtnike... zato sam i raskinuo ugovor sa njima.
 
@Magnus Ukratko sumira se na objašnjavanje da je NAT tabela premala i da ne drži iole veći broj konekcija, sa dokazivanjem (slikama, tehnički opisno, karakteristikama njihovog HGW itd.) da zbog toga gubi konekciju kad je napuni!

@Pajser Brigada Ja i nisam rekao da je bilo lako. Trebalo je puno istraživanja, dokazivanja i metodičnosti sa pravom dozom upozoravanja (skoro pa pretnja🧐 ) na prekršaje i nepravilnosti i posledice koje proizilaze (imenovanjem relevantnih Zakonskih odredbi). 🤓
Inače i ja sam prvobitno dobio sličan odgovor kao i ti. ;)
 
Lakše je otvoriti firmu i postati pravno lice i posle sklopiti ugovor kao pravno lice, nego da ti budeš zadovoljan kao fizičko lice. Kao fizičko lice SBB te ne tretira kao ljudsko biće i ne razume potrebe običnih korisnika. SBB ne zanima što nisi zadovoljan korisnik kao fizičko lice. Samo pare ih zanimaju a na drugoj stani neće zadovoljnog korisnika. Da bi ja nastavio da koristim njihove usluge, treba i ja da budem zadovoljan kao korisnik a ne samo oni da trljaju ruke. Kada promene politiku "od*ebavanja" zahteva korisnika i budu se trudili da imaju zadovoljene korisnike, možda bude nešto od njih.
 
Uz to neće da uvedu u korisničku opremu savremenije obične modeme, docsis 3.1 ili 24x8 docsis 3.0 EMTA modeme, koji podržavaju DL brzine od 1gbit/s. Pa ne bi morali da se petljaju sa bridge modom, samo dodele takav modem zainteresovanom korisniku.
 
Lakše je otvoriti firmu i postati pravno lice i posle sklopiti ugovor kao pravno lice, nego da ti budeš zadovoljan kao fizičko lice. Kao fizičko lice SBB te ne tretira kao ljudsko biće i ne razume potrebe običnih korisnika.
Radio ranije u firmi koja je imala SBB.......
Mrka kapa! :ROFLMAO: :rolleyes:
 
Uz to neće da uvedu u korisničku opremu savremenije obične modeme, docsis 3.1 ili 24x8 docsis 3.0 EMTA modeme, koji podržavaju DL brzine od 1gbit/s. Pa ne bi morali da se petljaju sa bridge modom, samo dodele takav modem zainteresovanom korisniku.

CGA 2121 je katastrofa na 5G WiFI-u, nema stabilnosti u radu... Uvale ti lošu opremu i neće da daju BRIGDE mod... to je van pameti... SBB napravi korisniku problem sa lošom opremom koju mu daju... što u praksi znači da korisnik ima rešenje i kupio je sam od svojih para kvalitetan ruter ali ne može koristi svoj ruter i u punom kapacitetu ima konforan rad jer ga SBB sabotira u radu... Da bar hoće da daju drugih model rutera... nego neće ni korisniku da zamene ruter drugim modelom...

SBB politika je zezni korisnika i otežaj mu rad.

PS Da i NAT tabela je premala... aje i to dokaži... na SBB-u samo treba da se baviš nekim dokazivanjem... a od konfornog rada i dobrog Interneta za naprednije korisnike nema ništa.

Zašto krisnici na SBB-u moraju da se bave dokazivanjem? Za svoje pare hoću kvalitetan Internet i konforan rad!!! Zašto moram da se dopisujem sa njima mesecima i da molim i da molim...? Na kraju ispadneš ponižen od strane SBB-a i njihove bezobrazne podrške!?
 
Poslednja izmena:
@Pajser Brigada da li si kod novog provajdera rešio problem? Sve radi?

Sve radi na drugom, samo koristim ASUS RT-AX86S (ruter koji sam dobio od provajdera sam vratio u kutiju).


A ti meni reci sada, što taj drugi dozvoljava Bridge a SBB maltretira naprednije korisnike?
 
Koje brzine izvlacis na wifi sa tim Asusom
 
Nazad
Vrh Dno