Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kod mene se s vremena na vreme dešava da net nestane oko ponoći...ja mislim da oni to nešto mrse jer par puta smo ih zvali i odmah magično net se pojavi.
 
A sta pise u logu?
 
Iskreno nisam nikada gledao jer smo rešavali to pozivom ka podršci u roku od 1 min. Sada možda su oni isto resetovali modem samo na daljinu...ali se redovno dešavalo u ponoć
 
Posle 20 dana na SBB, drugo ostajanje bez pristupa internetu. Restart Tehnicolor-a preko Moj SBB aplikacije ga nije resetovao. Restart na power dugme jeste.

Već sam pitao, ali ajde da probam opet. Koliko često se ovo dešava? Da li bi pomoglo da shedulujem restart u određeno vreme? Tipa 10 minuta pre nego što dođemo na posao, odradi restart, pa čak i da ne odradi dobro, rupa je 10 minuta, restartujemo ga opet.

Na prethodnoj adresi sam imao drugog provajdera, optika, tokom 3ipo godine, nijedan prekid ili i ako je bio, sam se vratio u život. Kod SBB za sada 1 prekid petak poslepodne, pa sam uveče išao na lokaciju da resetujem modem. Noćas je ukao oko 3AM, resetovali ga jutros u 8 kad smo došli.
Pominjes technicolor, imas coax mrezu? Nema za coax pravilo, zavisi od tvoje lokacije, moze da ne prekida uopste ili da prekida ceo dan, sve dok ne poprave na tvojo lokaciji, a za to moras biti uporan.
 
Da, sve zavisi od lokacije. Kod mene HFC, optika do bandere ispred kuće ("optička kutija" na banderi), od nje coax do kuće. Modem onaj stari Cisco EPC3208, "glupi". Parametri signala odlični i uvek stabilni-gotovo se uopšte ne menjaju, ima već par godina. Prekida u internetu i restarta nema, bar da sam ja primetio.
 
Ta šema je i kod mene, HFC u zgradi, sad je signal +- 0.1 dBmV, u prevodu blizu idealnoj nuli. Pre HFC-a je bilo tipa -+ 5 za downstream, a upstream je bio cesto granicno nisko 35dBmV, pa je zezalo ponekad, sad je preko 40dBmV.
 
Posle 20 dana na SBB, drugo ostajanje bez pristupa internetu. Restart Tehnicolor-a preko Moj SBB aplikacije ga nije resetovao. Restart na power dugme jeste.

Već sam pitao, ali ajde da probam opet. Koliko često se ovo dešava? Da li bi pomoglo da shedulujem restart u određeno vreme? Tipa 10 minuta pre nego što dođemo na posao, odradi restart, pa čak i da ne odradi dobro, rupa je 10 minuta, restartujemo ga opet.

Na prethodnoj adresi sam imao drugog provajdera, optika, tokom 3ipo godine, nijedan prekid ili i ako je bio, sam se vratio u život. Kod SBB za sada 1 prekid petak poslepodne, pa sam uveče išao na lokaciju da resetujem modem. Noćas je ukao oko 3AM, resetovali ga jutros u 8 kad smo došli.
Mislim da to zavisi od lokacije...kod mene na Banovom brdu u Beogradu, nije bilo prekida zadnjih 6 meseci ( ako izuzmemo grupni prekid signala koji se desio jednom ili dva puta )
 
Pominjes technicolor, imas coax mrezu? Nema za coax pravilo, zavisi od tvoje lokacije, moze da ne prekida uopste ili da prekida ceo dan, sve dok ne poprave na tvojo lokaciji, a za to moras biti uporan.
Šta da popavljaju, nov objekat. Za sada ima 2 korisnika i naš poslovni prostor. Biće još 2 korisnika i to je to. Nova instalacija, ispod zemlje kroz neke cevi. Da je vlaga/voda, pravilo bi stalno probleme. Inače radi odlično, sem što zabode i onda nema pomoći.

@akki gde da pogledam log?
 
Instalacije čega, jel znas barem sta su instalirali, optiku ili coax.

Za coax mrezu imas parametre signala kad se ulogujes na ruter na status stranici.
 
@PJ ulogujes se na ruter i imas docsis status sa parametrima za downstream i upstream. Da vidimo parametre pa da možemo da konstatujemo ili isključimo da je problem do signala.

Log bi trebalo da ima ali iskreno nisam siguran 100% i kako se dolazi do njega, davno sam bio u dodiru sa tim ruterima.

Ono sto je sigurno da je taj ruter poznat po zaglupljivanjima povremenim i da ukoliko nije problem do signala SBB, jedino rešenje je da zahtevaš od njih modem EPC3208 (bez G, koji je gateway), koji malo teze daju i da na njega nakacis svoj neki ruter posle. Ako se dobro sećam i Milan Kragujevic se baktao sa tim i došao do istog rešenja, ima tema negde na elitesec. A ako on nije našao rešenje teško da ga ima jer nema upornijeg čoveka od njega, šteta sto su ga oterali sa foruma…
 
Koliko sam video ormarić u zgradi, sve je Coax instalacija. A od ormarića do mene je definitivno C
coax. Tehnicolor je namešten da sav saobraćaj (kao DMZ) prosledi na TP-Link AX55 na koji su dalje zakačeni svi uređaji, na kablu i bežično.

Uređaj bi trebalo da mi prebace u Bridge mod tj takav je bio dogovor, ali kada su mi doneli opremu, samo su rekli da sve dalje kontaktiram podršku za biznis korisnike. Što ja još uvek nisam radio, jer kada sam na TP-Link podesio tih nekoliko bitnih portova, svi potrebni servisi mi rade, pa mi nije ni bilo bitno.

Da bih pristupio Tehnicoloru, moraću da ponesem moj notebook, da ga zakačim direktno, jer je u drugom subnetu u odnosu na računare koji su u tom prostoru, pa da ih ne diram, da ne napravim neki karambol.
 
ako radis dupli NAT trebao bi da mozes da pristupis technicolorovom http://192.168.0.1 na isti nacin i sa istih mesta kao i ostatku interneta.
kada bi imao pravi bridge mod onda to ne bi moglo, morao bi direktno u njega (i verovatno gasis DHCP i stavljas static ip da bi ga uopste video).
 
Ne mogu da mu pristupim preko 192.168.0.1 što jeste njegova adresa. Svi ostali računari su iza rutera koji je 192.168.1.1.

Mislio sam da ne mogu da pristupim zbog drugog subneta, pa sam hteo moj notebook da stavim na 192.168.0.2 I da ga zakačim kablom na Tehnicolor (isključio sam Wireless).
 
trebalo bi da radi, jer i dalje postoji taj IP i preko njega ti ide internet (spoljni sloj nata, 192.168.0.x -> javni WAN IP), dok tvoj ruter radi unutrasnji sloj nata (192.168.1.x -> 192.168.0.Y, gde je Y IP koji je dobio/stavljen tp-linku na vezi sa technicolorom, tj. na taj IP si stavio DMZ na technicoloru)
sto vise, ako uradis Win+R, pa cmd.exe, pa u konzoli pokrenes tracert 1.1.1.1, videces da je prvi ruter u putanji 192.168.1.1 (tp-link), pa onda 192.168.0.1 (technicolor), pa tek onda SBB-ovi sa druge strane tvog coax-a. tako da ne znam zasto ne mozes da pristupis http://192.168.0.1 sa TP-link mreze, mozda njegov firewall to nekako blokira ? (meni je ovo uvek radilo kada je bio dupli NAT)
sta dobijes ako u cmd.exe pokrenes tracert 192.168.0.1 ? ili ping 192.168.0.1 ?

ako se kacis direktno na technicolor pazi da ne izabreres istu IP adresu sto ti ima TP-link na 192.168.0. mrezi, tj. taj DMZ ip. (mada trebalo bi windows da te zaustavi upozorenjem da je IP vec zauzet)
 
Poslednja izmena:
Evo me kod kuće, zakačio se tamo preko VPN i povezao sam se na 192.168.0.1 bez problema. Sa jednog od računara u objektu sam u 2 navrata probao i nisam uspeo. I to oba puta je bilo da adresa ne postoji, pa sam pretpostavio da ga ne vidi u mreži. Ako se setim, pokušaću sutra ponovo sa tog računara.

Evo ih DOCSIS Status u prilogu, a log nema ništa korisno tj poslednja linija je od pre 10 dana, pa je sledeća od jutros, 10ak minuta nakon resetovanja.

Stoji mi da je HTTP remote management disabled. To podešavanje ja nisam dirao. Da li je moguće da zbog toga ne može da se resetuje preko MojSBB portala?
 

Prilozi

  • SBB tehnicolor upstream 6 kanala.JPG
    SBB tehnicolor upstream 6 kanala.JPG
    30 KB · Pregleda: 41
  • SBB tehnicolor downstream 24 kanala.JPG
    SBB tehnicolor downstream 24 kanala.JPG
    81.3 KB · Pregleda: 42
Kad već pomenu tracert, sad sam povezan preko VPN (10.8.0.x), server je na ruteru 192.168.1.1, kada uradim tracert na 192.168.0.1, nemam hop preko 1.1, već samo jedna linija:
1 32 ms 27 ms 27 ms 192.168.0.1

Isto je i kada idem na 1.1, samo što mi ispiše i ime uređaja
1 34 ms 36 ms 27 ms Archer_AX55 [192.168.1.1]
 
Dobar ti je signal, trazi da ti zamene taj technicolor ruter ako zabada bez razloga. Imaju oni vise modela.
 
Jel nekome jos nije povecana brzina, i ako je zvanicno grad postao "Giga grad " ?
 
Odlični su podaci, problem je u tom tehnicoloru, nek ti prebace u bridge mode kad si se već dogovorio i nećeš imati problema.

HTTP remote managment je disabled po defaultu zbog bezbednosti jer omogućava pristup ruteru preko neta, dok reset preko SBB portala ide preko docsis-a (docsDevResetNow u logu)
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Da probam ovde. Možda neko ima savet.

Pošto je noviji stan u pitanju, tokom izgradnje zgrade 4 cat6 kabla su provučena kroz zidove tako da je izlaz sa jedne strane u uticnicama a sa druge iznad ulaznih vrata dokle je dovedena optika. Kada je sbb instalirao opremu, "sredili" su 3 utičnice (po jednu u svakoj sobi). Ja ih nisam odmah proveravao. Ispostavilo se da su samo dve funkcionalne jer je treći kabl sredjen samo na strani utičnice dok je na strani koja treba da ide u ONT ostao u izvornom stanju. Sbb odbija da sredi to, iako su oni napravili previd i nisu sredili taj treći kabl kako valja (pre potpisivanja ugovora, dogovor je bio da se sredi tako da postoji lan izlaz u svakoj sobi).

Ja, niti imam opremu niti sam ikada obrađivao mrežne kablove. Kog majstora juriti za to?
Alternativa kojoj sam sve bliži je da raskinem ugovor za sbb-om, platim punu cenu za 3 meseca korišćenja i predjem u mts/yettel jer pretpostavljam da bi njihovi monteri prihvatili da srede bar taj treći kabl
 
Kupi jedan UTP Modul, na YouTube nadji uputstvo za sklapanje, radi se bez alata. Kupi jedan što kraci patch kabal i sve si rešio.
Kada uzmeš modul, na samom modulu gledaj šemu sa oznakom B, jer je 99% tako spojen sa druge strane.
 
Posle koliko neplacenih racuna sbb gasi uslugu u pitanju je sbb van mreze.
 
Posle koliko neplacenih racuna sbb gasi uslugu u pitanju je sbb van mreze.
Ja ne znam za van ali ovako gase posle dva meseca ili ti dva racuna. Vrv je za sve tako osim ako to nisu promenili pa ti nakarikaju posle racune, kamate itd.
 
@Vujkeee92
Нису ти ставили јер рутер има само прва 2 ЛАН излаза слободна. За трећи мораш да тражиш да се ослободи, па да уденеш кабл.
Да не схватиш погрешно, само дунстер не би успео да стави конектор на УТП кабл, врло је једноставно. Ја сам то урадио са обичним шпицастим клештима, није ми било рентабилно да купујем специјална клешта због једног конектора.
 
obicno kada se pominju "moduli" to su zenski konektori, engl. "keystone" za rj45, zice se u njih mogu gurati i srafcigerom (ali obicno sam modul dolazi sa plasticnim alatom koji je za to)
 
Poslednja izmena:
Да, сметнух с ума да је модул у питању, то је још лакше за спајање, не требају клешта. Пардон.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno