Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Za ljude koji imaju Fiber pakete, dobio sam odgovor iz SBBa - Fiber paketi se ne menjaju. Preporučuju prelaz na nove, s time što bih izgubio 2 MBit upload. Sad imam 70/8.

Ne pada mi na pamet.

Poslednja izmena:
I meni je u Moj SBB app prikazan brži internet ali zapravo još nije ubrzan

Tapatalk 6.4.6(Build 852)

Наравно, адреса се не проверава на неком whatsmyip сајту него на модему/рутеру.

Od danas su ukinuti Fiber Power paketi i samim tim nisu vise u ponudi za nove korisnike.

Sa Twitter-a:

sbb_fiber_power.JPG

Meni i na portalu i dalje stoji stara brzina tj.60/3 (zbog SuperSeta)

Послато са KIW-L21 уз помоћ Тапатока

Meni isto na moj sbb stoji 100/6, a kad merim dobijam standard 78/4 78 je zbog superseta.

Много сте нестрпљиви, биће у току дана или мало касније, не мора (или не може) све да се одради на брзака.
За оптику постоји ценовник који ступа на снагу 1.1.2017. године. Ово је само знак да су одустали од ширења оптике пошто им је локална конкуренција стала и немају чега да се плаше, бар у Београду.

Meni isto na moj sbb stoji 100/6, a kad merim dobijam standard 78/4 78 je zbog superseta.
Mislim da me nisi razumeo. Meni je na portalu i dalje stara brzina tj. 60/3,a treba da mi bude 70/4 (naravno sa SuperSetom).
Kad dodjem kuci videcu prakticno jel stara ili nova brzina.

Послато са KIW-L21 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
start -> run -> ukucas: ipconfig

Ili dupli klik na Local Area Connection ikonicu na taskbaru, a onda kliknes Support i izadje ti ip adresa.
Nije tačno.
Na taj način imaćeš uvid u LAN IP adresu računara koja se posle NAT-uje na javnu IP na nivou tvog modema/rutera.

WAN IP adresa predstavlja adresu koju ti je dodelio tvoj ISP i obično je prikazana unutar modema/rutera.

Sent from my Nexus 5X

Или негде на рутеру, погледаш која је wan адреса рутера. Немам одавно тај HG па сам заборавио.

Od danas su ukinuti Fiber Power paketi i samim tim nisu vise u ponudi za nove korisnike.

Sa Twitter-a:

Pogledajte prilog 220837

Значи СББ је дефинитивно ставио тачку на оптику за крајње кориснике и од те "приче" више нема ништа.

Jos mi nisu povecali brzinu ali mi uzasno sporo otvara stranice u zadnjih 12h ... Sad nemam pojma kako da proverim dal sam NATovan
kad kucam ipconifg pokazuje mi IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.12 , ovo je preko wi-fi

Edit kad udjem u modem imam ovo

Internet IP Address: 178.148.143.xxx
Subnet Mask: 255.255.252.0
Default Gateway: 178.148.140.x
DNS IPv4 1: 89.216.1.xx
DNS IPv4 2: 89.216.1.xx

Poslednja izmena:
SBBovo odustajanje od optike je prilično loša vest za sve... ne samo za trenutne i potencijalne SBB korisnike.

Nije tačno.
Na taj način imaćeš uvid u LAN IP adresu računara koja se posle NAT-uje na javnu IP na nivou tvog modema/rutera.

WAN IP adresa predstavlja adresu koju ti je dodelio tvoj ISP i obično je prikazana unutar modema/rutera.

Sent from my Nexus 5X

Kad pristupim modemu nigde ne pise IP adresa. Ne znam kako je kod onih koji imaju novije modeme ili hg. Znam samo da mi se adresa koju pokaze racunar razlikuje od one koju ocita whatsmyip.

SBBovo odustajanje od optike je prilično loša vest za sve... ne samo za trenutne i potencijalne SBB korisnike.
Mnogo im skupo ulaganje, ništa čudno.
Ja se nadam da će projekat kojeg su Telekom i Huawei započeli malo ih naterati da se zamisle.
Kad pristupim modemu nigde ne pise IP adresa. Ne znam kako je kod onih koji imaju novije modeme ili hg. Znam samo da mi se adresa koju pokaze racunar razlikuje od one koju ocita whatsmyip.
To ti je LAN IP adresa koju ti računar pokazuje.
Ne znam koji uređaj imaš pa da ti kažem, niti se sećam gde se tačno nalazi taj detalj na SBB modemu...

Sent from my Nexus 5X

Jos mi nisu povecali brzinu ali mi uzasno sporo otvara stranice u zadnjih 12h ... Sad nemam pojma kako da proverim dal sam NATovan
kad kucam ipconifg pokazuje mi IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.12 , ovo je preko wi-fi

Edit kad udjem u modem imam ovo

Internet IP Address: 178.148.143.xxx
Subnet Mask: 255.255.252.0
Default Gateway: 178.148.140.x
DNS IPv4 1: 89.216.1.xx
DNS IPv4 2: 89.216.1.xx

Sudeci po adresi nisi. Ako ti se ta ista adresa ocita na whatsmyip ili speedtestu ond si bezbedan, za sada. Probaj nesto da ukucas u googlu i kad ti izadju rezultati, skroluj do kraja stranice, tamo bi trebalo da stojiu lokacija. Otkad mi je natovana ip adresa uvek stoji neki levi grad tipa Valjevo, Kragujevac, Beograd a ranije je uvek bila tacna lokacija.

@ Lauda

Imam Scientific Atlanta 2100. IP adresa bi trebalo da se nalazi u sekciji Signal ali pise da to nije omoguceno na mom modemu.

U vezi velikog ulaganja SBB-a u Optiku...

Nije to problem, problem je ako nema para a SBB ima para, mnogo. Problem je iskljucivo u ljudima koji odlucuju, iskljucivo. Treba manje para nego nekom novom, manjem..., provajderu da optiku postavi iz osnova do korisnika/zgrade nego SBB-u da od cvorista (koja su sada vecinom pod optikom) dovedu samo do zgrade, sve ostalo je vec postojece.

Ideja u glavi pojedinca od koga sve polazi je ono sto je lose u SBB-u. (makar ta ideja bila prisilna, sugerisana, nametnuta...)

Pozdrav!

U vezi velikog ulaganja SBB-a u Optiku...

Nije to problem, problem je ako nema para a SBB ima para, mnogo. Problem je iskljucivo u ljudima koji odlucuju, iskljucivo. Treba manje para nego nekom novom, manjem..., provajderu da optiku postavi iz osnova do korisnika/zgrade nego SBB-u da od cvorista (koja su sada vecinom pod optikom) dovedu samo do zgrade, sve ostalo je vec postojece.

Ideja u glavi pojedinca od koga sve polazi je ono sto je lose u SBB-u. (makar ta ideja bila prisilna, sugerisana, nametnuta...)

Pozdrav!

Једино "ако" Телеком не промени ситуацију, али вероватно поседују те информације да неће бар за сада утицати на њих, па сходно тиме су стали са ширењем оптике или су директно поделили територију, свакако СББ је у "дебелом" минусу, сваке године "оду" паре на неко лепше место :)

Проблем је што СББ од тог оптичког чворишта има на десетине зграда до којих би требало заменити коаксијалац оптиком а има и безброј тих оптичких чворишта. Шта мислиш, колико би требало људи да само у мом насељу од двадесетак зграда, које углавном имају коаксијалац до крова, замене тај кабл оптичким? Колико би требало дана? Колико би требало за остатак града, остатак Србије ... превише. Практично као да све креће од почетка, осим што инсталације у зградама не морају да раде али је то и сада било за друге екипе и рађено постепено. Локални оптички провајдер има малу покривеност, додаје по зграду или пар зграда дневно и полако се шири. СББ ће вероватно да настави да се шири користећи коаксијалце и биће све теже да то промени. Надам се да бар на даље и убудуће до нових зграда ипак добацују оптички кабл.
Imam Scientific Atlanta 2100. IP adresa bi trebalo da se nalazi u sekciji Signal ali pise da to nije omoguceno na mom modemu.
Па онда погледаш коју адресу добија рутер који користиш или комп ако је модем директно повезан на комп. Своди се на исто, HG је комбинација модем+рутер а ако је одвојено, још лакше се проверава.

??

Screenshot_20170201-140916.png

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Ja, koji koristim Fiber Power paket, se osećam prevareno. Em plaćam više nego za standardne pakete, em nisu povećali brzinu, em su ih ukinuli. Više mi znači 70/8 nego 100/6.

Poslednja izmena:
Da l' je realno? 14 puta receno da NAT ip adrese pocinju sa 100.x, jos receno da adrese 178.x nisu nat (bas iz ovog prvog razloga, jer ne pocinju sa 100), i sta je sad problem?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Питам се дал сам убо праве податке.. Опуштено...

Sent from my HTC One_M8 using Tapatalk

Па онда погледаш коју адресу добија рутер који користиш или комп ако је модем директно повезан на комп. Своди се на исто, HG је комбинација модем+рутер а ако је одвојено, још лакше се проверава.

Na racunaru i mogu jedino da proverim ali forumas Lauda kaze da to nije to. Inace u pitanju je najobicniji prepotopski kablovski modem i racunar je nakacen direktno na njega, nemam nikakav ruter.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno