Šta je novo?

SBB DHCP problem

vuk204

Čuven
Učlanjen(a)
18.08.2002
Poena
620
UFF, odakle da pocnem... od februara od kako sam na SBB-ovom kablu imam problem sa rekonektovanjem modema po isteku DHCP leas-a. Rekonektovanje traje sekund, ali dovoljno da ispadnem iz bilo kog online sadrzaja koji u tom trenutku koristim [prekida ftp download, online igranje i sl.] Problem sam resio manuelnim unosenjem svih parametara [ IP, subnet mask, gateway i 1 i 2 DNS], ovo je funkcionisalo par meseci perfektno, sa tim sto bih po isteku dinamicke IP adrese [ otprilike na 10-tak dana ] vratio podesavanja na automatic, prepisao nove parametre, i ponovo ih manuelno uneo. Na sve moje reklamacije, odgovarano je kako je kod njih sve u redu, istestirali su modem, on je ok i da je u pitanju virus, lose instaliran win i sl. gluposti. U toku prosle nedelje, nekoliko je puta nestajala struja u mom kraju, posle cega nisam imao konekcju neko vreme. Da napomenem da je tada i moj komp popio jedan restart jer UPS nije stigao na vreme da se prebaci. Od onda vise ne mogu da automatski od DHCP-a dobijem adresu, stoji na konekciji zuti trougao i poruka limited or no connectivity, a na statusu invalid IP, jedino pomaze da manuleno unesem IP adresu, ali metodom slucajnog pokusaja, ubacujem poslednje tri cifre random iz opsega 50-200 dok ne utrefim da imam net. Ovakva konekcija je ogranicenog trajanja, nekada 1 nekada 5-6 sati; takodje, od onda, prilikom prebacivanja sa manuelnog unosa IP-a, na automatski i obratno, Win sada trazi restart da bi primenio promene, sto ranije nije bio slucaj. Reinstalirao sam drajvere za plocu, bez uspeha. Nabavicu do kraja dana ruter, da ga stavim izmedju kompa i modema, cisto da iskljucim mogucnost da je moja mrezna pogresno instalirana, ali stvarno bi mi trebali saveti po ovom pitanju. Reinstalacija Win?

Poslednja izmena:
Name
WebSTAR EPC2100R2

Modem Serial Number
xxxxxxxxxxxxxxxxx

Cable Modem MAC Address
xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Hardware Version
2.1

Software Version
v2.0.2r1256-060303

Receive Power Level
-2.1 dBmV

Transmit Power Level
61.0 dBmV

Cable Modem Status
Operational

Damn, zar nema mogucnosti da se nesto popravi?
Meni problem sa DHCP-om i rekonektovanjem ostaje i posle reisntalacije Win-a. U februaru sam imao AMD 3000+ i ASUS A8N-E plocu, od pre mesec dana sam na masini iz potpisa, Win je naravno morao da bude reinstaliran, a problem je ostao isti. E, sad, koje su sanse da dve razlicite ploce imaju isti problem sa lanom?? Nekoliko mojih poznanika je isto na SBB-u i njima sam uspesno resio probleme [povezivanje i deljenje konekcije na tri racunara preko rutera] i sve funkcionise, ali posle ovoga se definitivno namece logicno pitanje dal sam u stanju da instaliram win i drajvere za lan, ali c'mon :type: Stara narodna lepo kaze u obucara busne cipele.... :wall:

Poslednja izmena:
prejak ti je transmit power level, ne treba da bude veci od 54 dBmV. koliki je signal to noise ratio (drugi prozor)? Ruter ti nece pomoci ako ti nije sve u redu sa signalom. I sam imam ruter, ali sve stavke su mi u granici normale.

Poslednja izmena:
Signal to Noise Ratio
37.0 dB
Jel to valja? Ako ne, kako da to sredim?

dobar je signal to noise ratio. pa ne znam za level, jedino da im kazes da ti smanje. zovi ih, reklamiraj.
sa SBB foruma:

normalne vrednosti:
Receive Power Level (treba da bude izmedju -12 i +12 dBmV, a najbolji je izmedju -8 i +8 dBmV)
Transmit Power Level (treba da bude do 55 dBmV)
Signal to Noise Ratio treba da bude veci od 33 dB)

u vezi samog modema:

Hardware Version treba da bude 2.1
Software Version treba da bude v2.0.2r1256-060303

Hardware version ne mora da je 2.1, moze da bude i 2.0 ili kao kod mog druga sto ima modem jos od 2003. godine 1.0 :) Ja sam moj 1.0 zamenio sa 2.0 kasnije.

Poslednja izmena:
Hardware version ne mora da je 2.1, moze da bude i 2.0 ili kao kod mog druga sto ima modem jos od 2003. godine 1.0 :) Ja sam moj 1.0 zamenio sa 2.0 kasnije.

Izvinjavam se na iskopavanju iz mrtvih, ali evo ja od pocetka imam v1.0 (SBB korisnik sam od 2004-te), i sve SAVRŠENO radi (probao i prepaid 2MB/s, mada obično vozim flat 512kb). Šta bi to konkretno sa HW v2.0 ili v2.1 bilo bolje, kada se isti SW na njima vrti? Ako zaista u nečemu jeste bolji, kakva je procedura zamene pošto kažeš da si ti zamenio modem za noviji?

Hvala.

Name WebSTAR EPC2100
Modem Serial Number xxxxxxxxxx
Cable Modem MAC Address xx:xx:xx:xx:xx:xx
Hardware Version v1.0
Software Version v2.0.1r1142-050302(EPC2100-v201r1142-050302.p7b)
Receive Power Level 3.8 dBmV
Transmit Power Level 42.0 dBmV
Signal to Noise Ratio 36.4 dB
Cable Modem Status Operational

Nisam rekao da je problem uvek bio do stare verzije modema. Secam se da je jedno vreme postojao jedan mali bug na status stranici starijih modema i starijeg firmwarea gde si mogao da odes na status od drugog coveka i da mu zapucavas modem. Danas novi firmware ima opciju reseta preko dugmeta na status stranici (http://192.168.100.1/reset.asp), ali je podeseno da ne mozes da gledas tudje statuse (barem u NS). Za sada jedina prednost 2.0 verzije modema je sto podrzava noviji DocSIS standard koji moze da vuce do 40mbita down i 30mbita up brzine (dok je stari valjda isao 40/10), ali dok mi docekamo da SBB sredi mrezu koja ce moci ovakve brzine da nudi (pogotovo u uploadu) mislim da cemo uveliko svi vec biti na 2.1 ili ko zna kojim modemima :p

To za novi DocSIS sam već čuo da HW rev v1.0 ne podržava, ali pošto je ni SBB mreža ne podržava, to i nije neki minus. Kada SBB krene sa novim standardom, verujem da će svima nama sa v1.0 HW isti biti zamenjen novim.

Priču za čitanje tuđih statusa nisam još čuo, ali eto čovek se uči dok je živ.

Elem, neki zaključak je, ako neko ima Webstar HW rev v1.0 i sve mu mu lepo radi, nema nikakve potrebe juriti za zamenom jer se trenutno ništa dodatno ne bi dobilo sa HW 2.0 ili 2.1. Jesam li u pravu?

Hvala na korisnim informacijama.

Sve si dobro skontao :)

Ja sam tako sto sam se preselio na drugo mesto gde nisam imao mogucnost za SBB, raskinuo ugovor sa njima i posle 4 meseca dobio mogucnost za net na novoj lokaciji i otisao i opet sklopio ugovor i dobio novi modem :) Onda sam platio 1500 din za ovu akrobaciju, ali sada mislim da im je prikljuchenje free.
Mislim da vam ovo bas i nije prihvatljiv nacin da se zameni modem. Mozda prodje prica da ti modem ne radi najbolje (tj net zbog njega) i da bi bilo dobro da ti ga zamene, pa ako upali, upali :p

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno