Šta je novo?

SBB D3 paket + TV karta ?

PapaStalin

Slavan
Učlanjen(a)
21.09.2004
Poena
320
dobro vece,

pogledao sam malo unazad da li je bilo slicnih pitanja, ne mogu da nadjem.

Ako neko ima iskustva, bas bi mi dobro dosao savet

TV gledam preko racunara, tacnije preko tv karte. a kako planiram da pazarim sbb d3 paket (standard def.) zanima me da li i digitalni signal ide preko koaksijalnog kabla?

TV karta je starija Leadtek Winfast TV2000 xp deluxe
http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/overview.asp?lineid=6&pronameid=94&check=f

Bitno mi je samo da taj D3 paket mogu i da koristim na tv karti, od operatera cujem da se na tv jedino povezuje scart prikljuckom. E sad, s obzirom na daleko poznatu vestinu i znanje domaceg tech supporta, reko bolje da proverim ovde.

Kako vec neko vreme planiram da pazarim novu TV kartu (stara nikako nece na W7 da sljaka), znacio bi i savet da li uzeti digitalni tuner za racunar. mozda nesto kao
http://www.leadtek.com/eng/tv_tuner/overview.asp?lineid=6&pronameid=530&check=f

hvala unapred

Winfast TV2000 xp ima video ulaz pa povezi preko toga D3.

Inace bilo koju digitalnu leadtek karticu da kupis neces nista postici posto one imaju samo DVB-T - a to je podrska za zemaljsku digitalnu TV... a tebi treba kartica koja ce u doglednoj bugucnosti moci da prima DVB-C a to je digitalna kablovska koja vec ide preko D3 HD ali to je trenutno skremblovano i posebno se placa.

Ja sam mislio da preko coax-a ide digital (posto sam inace na digital ulaz TV kartce morao da prikacim da bi mi radio dekoder), ali na drugom topicu smo uvideli da nije tako. Znaci coax ipak daje analogni izlaz.
Sad ako D3 koristis zbog Mix-a, onda mozes da nastavis da koristis TV karticu kao i do sada (tako da D3 dekoder uopste ne bude prikacen), a ako je zbog D3, mozes i da prikacis loopback na TV karticu kao do sada ili coax izlaz na digitalni ulaz (prvi ce ti dati sve kao i do sada, kod drugog sve ide preko D3 dekodera).

Ako hoces digitalnu sliku, moraces da nadjes SCART->composite (ako se dobro secam) kabl i tako povezes.

hvala na odgovorima

e stvarno mi je zao sto vas cimam sa glupim pitanjima, ali sta da radim..
samo da proverim da li sam dobro razumeo

1) digitalnu D3 televiziju (u okviru sbb mix paketa) nije moguce gledati na analognom TV tuneru. Ako hoces, signal mozes da povezes na video ulaz, ili preko SCART->composite prikljucka, ali ces u tom slucaju dobiti obican analogni signal, a ne digitalni.

2) ako hoces digitalni signal, moras da prikacis loopback na tv karticu i da koristis decoder koji daje sbb, ali u tom slucaju pretpostavljam da tv tuner nema nikakvu ulogu, samo sprovodi dalje signal. kako se u tom slucaju menjaju kanali, snima video i slicno?

p.s. sta je tacno loopback u ovom kontekstu, kako se pravi?

3) za sbb D3 nema potrebe kupovati digitalni tv tuner, jer to nije isti digitalni video, sbb daje standard def kroz digitalni signal, a digitalne tv karte su za HD digitalni signal. Plus sto ako hoces HD moras da uzmes DVB-C

nisam bas skontao ovo sto je alfaunits rekao vezano za sbbov decoder, kada treba da se poveze, a kada i kako ne treba.

moze li neko samo da napise redosled povezivanja, tako da konacan rezultat bude
kvalitetna digitalna slika, koja se gleda u softveru TV kartice, menjaju se kanali daljincem od tv karte, snima se video pomocu iste i slicno, takodje skeniraju se available kanali, i prosto ima se sva fuinkcionalnost TV karte, kao sto sad imam na analognom coax signalu?

sori stvarno, kontam da je ovo za vecinu ljudi na forumu poznato, ali nemam nikakvog iskustva u ovoj oblasti.

hvala

Loopback je obican coax izlaz - on samo daje isti signal koji ulazi u dekoder (u sustini kao da nemas dekoder, tj. kao "do sada").
Postoji takodje coax izlaz iz dekodera koji moze samo na DVB-T ulaz TV kartice da radi - onda se kanali menjaju preko dekodera samo. Ali zakljucili smo da je ovo ipak analogni signal. Ne znam zasto radi samo na DVB-T... samo trazi kanal S36 ili S37 )zavisi od konkretnog primerka dekodera) na TV kartici, i menjaj kanale preko dekodera.
Scart->composite ti daje digitalnu sliku. Ovo nisam licno probao, jer ioanko ne gledam nesto TV, a nasi kanali ionako nemaju digitalni signal :( Jedino sportski kanali po meni vrede te razlike. (isto vazi i za HD).

ee *** moram jos da vas masiram :(

turns out da prebacivanje signala sa SART na koaxijalni nije tako jednostavno, vec da mora da se koristi neka vrsta uredjaja za modulaciju/demodulaciju signala

nesto kao ovo
http://www.maplin.co.uk/Module.aspx?ModuleNo=33050

s obzirom da se prica oko jednostavnog prespajanja sa scart na koaksijalni ulaz znatno komplikuje, zanima me da li je umesto ovog prikljucka moguce koristiti scart na S-video

evo sta postoji od prikljucaka na TV karti koju nameravam da kupim:
1 F connector for RF TV source reception
1 F connector for RF FM source reception
1 x Mini DIN 6-pin connector for Composite and S-Video input
1 x phone jack for audio input

da li bih sa povezivanjem sa SBB D3 digital SCART na S-video TV tuner, mogao da imam istu digitalnu sliku, skeniram kanale, menjam iste itd, kao sto sada radim preko obicnog koaksijalnog kabla koji ulazi u stari tv tuner ?

Meni samo nije jasno jedna stvar u celoj prici, kako je sada SCART kabl digitalni??? Svuda gde sam citao o tome kada se reciver povezuje tv-om, to mu dodje analogna veza izmedju ta 2 uredjaja.... Jel hocete da kazete ako ja sada povezem D3 SD preko skarta sa LCD-om da se izmedju njih ostvaruje digitalna veza kao sto je slicaj sa DVI i HDMI kablom?

ee *** moram jos da vas masiram :(

turns out da prebacivanje signala sa SART na koaxijalni nije tako jednostavno, vec da mora da se koristi neka vrsta uredjaja za modulaciju/demodulaciju signala

nesto kao ovo

s obzirom da se prica oko jednostavnog prespajanja sa scart na koaksijalni ulaz znatno komplikuje, zanima me da li je umesto ovog prikljucka moguce koristiti scart na S-video

evo sta postoji od prikljucaka na TV karti koju nameravam da kupim:
1 F connector for RF TV source reception
1 F connector for RF FM source reception
1 x Mini DIN 6-pin connector for Composite and S-Video input
1 x phone jack for audio input

da li bih sa povezivanjem sa SBB D3 digital SCART na S-video TV tuner, mogao da imam istu digitalnu sliku, skeniram kanale, menjam iste itd, kao sto sada radim preko obicnog koaksijalnog kabla koji ulazi u stari tv tuner ?

- 1 F connector for RF TV source reception ->> ako hoces da menjas kanale preko racunara

- 1 x Mini DIN 6-pin connector for Composite and S-Video input ->> iskustvo kaze da ovo daje bolju sliku sto narocito znaci ako pustas sliku preko racunara ili lcd televizora, MANA -> kanali se menjaju preko d3 uredjaja a ne racunara, ako zelis nesto da snimis moras na d3 risiveru da unapred promenis kanal

sto se tice skarta meni je pravio probleme ponekad se desavalo da se pojavi pikselizacija tamo gde ne treba da je bude

Poslednja izmena:
aaa dodjavola ima li jenostavnog resenja za skeniranje, menjanje kanala, snimanje, sve preko tv kartice i njenog daljinca ?

Hm, pa kako taj D3 u praksi funkcionise na obicnom televizoru, nije valjda da kanale menjas na d3 decoderu??

ee cek, a sta kazete na Y,Pb,Pr ulaz? Da li to moze da obezbedi normalno koriscenje? Ako da, onda cu traziti takvu tv kartu.

CCC od cega se napravio problem ***, pa da li moze nesto jednostavno, a ne samo komplikovano..

Jeste... kanale menjas preko D3...

Znaci to ti je na primer isto kako kada si pre na primer imao video rekorder pa povezes preko scart-a sa tv-om pa na daljincu od tv-a ukljucis video-in i onda menjas kanale preko daljinskog na video rekorderu.

Znaci ovde je ista situacija ti lepo dobijes D3 uredjaj koji trebas da spojis sa video ulazom na tvojoj tv kartici.. u programu za gledanja tv-a izaberes video ulaz i onda dalje saltas kanale sa daljincem od D3 uredjaja.

Najboje bi bilo da povezes D3 sa tv katricom preko S-video ili preko onog zutog video prikljucka... ( taj zuti je valjda losija varijanta)

Mozda ti zatreba i ovo:

scart2.jpg

To imas da kupis bilo gde...

Uglavnom sve je to njesra... prava stvar ce biti kada za par godina pocnu da emituju DVB-C koji nije ne skremblovan i onda lepo kupis DVB-C tv karticu i lepo gledas pravi HD na svom racunaru.

Trenutno imas D3 HD stim sto on ima HDMI preko koga ga povezes sa svojim novim TV i to je savrseno resenje sto se tice kvaliteta slike ( normalno za onih 5 HD kanala koje imaju u ponudi).

Sa obicnom D3 ti samo dobijas digitalnu distribuciju ovih nasih jadnih kanal do tebe.... to jest barem nemas gubitke u u prenosu tog signala.

E sad sto se tice te Leadtekov WinFast PVR3000 Deluxe... neznam sata da ti kazem.... ali ja sam blago receno popizdeo na Leadtek.

Ja sam isto kao i ti bio u fazonu ocu da poboljsam nesto i kupio sam WinFast PalmTop DTV200 H

To je externa kartica koja ima i DVB-T ( hibridna je).. slika je blago recna katastrofa ima neke vertikalne linije i ovi smradovi iz ladteka su mi odgovorili da je to sasvim ok.

Pogledaj test na:

http://www.lhsite.hu/articles.php?article_id=44

Slika kada imas mnogo crvene boje izgleda katastrofa i otprilike je ovakva:

saw.jpg

Imas malo detaljnije o tome na ovom forumu ( madjarski je pa propusti kroz google translate)
http://www.lhsite.hu/forum/viewthread.php?thread_id=12&page=1

Problem je valjda cela noviija serija leadtek kartica tako problematicna i javljaju se te uspravne linije... znaci cak i na primer na Leadtek PxPVR 2200 itd...

Poslednja izmena:
Zveckoo hvala ti na iscrpnom objasnjenju, tek sad kontam da mi u stvari najveci problem predstavlja ta digitalna distribucija signala, i postojanje dcodera, koji si prinudjen da koristis za menjanje kanala.

Tv ne gledam nesto mnogo, volim da uhvatim po koji WWII dokumentarac na discoveriju, neki science show ili slicno. Ali sam navikao da gledam / slusam dok sedim za racunarom, te rucno, tj tastaturom menjam kanale. Stvarno mi se ne da da kanale jedino preko decodera mogu da promenim..

da li bi ovakav uredjaj mogao da zavrsi posao u slucaju da sam bas zapeo za antenski (koaksijalni) prikljucak?

u specifikacijama kazu:
Product Features

Allows equipment with SCART or phono outputs to plug in to a TV or aerial socket
Direct channel selection
Wideband - TV channels 21 to 69
Aerial loop-through
SCART and phono inputs
No loss in quality!

dobro sad, neko moze da mi kaze "pa ti onda gledaj film u novinama..."

Ima li ko iskustva, koliki je zapravo pad u kvalitetu slike?

Hvala za napomene o leadtekovim karticama, prelistacu detaljno revju sajtove. Pravo da ti kazem, ja za ovaj moj stari leadtek imam samo reci hvale, pre 6 godina sam imao potrebu za tv tunerom, uzeo sam prvo prolink, koji nije mogao ni da proradi (drajver problemi), onda sam ga zamenio za leadtek, i nikad nisam imao jedan jedini problem. Kvalitet slike jeste malo losiji nego na obicnom tvu, ali sam se vec navikao, a kontam da moderne kartice mogu samo bolje da budu.

Imas li mozda da preporucis proizvodjaca / model, koji je resio ove probleme sa slikom koji su prisutni kod leadteka?

Ovako valjda izgleda D3 reciver pozadi:

file.php

Znaci definitivno mozes da ga povezes preko ong zutog video prikljucka na tvoju tv karticu.... Za ostalo nisam siguran.

Sto se tice TV kartica kazu da su ok i COMPRO tv kartice. ( ima ih i kod nas ) Ne znam kakva je slika na njima ali ih hvale da je softver na njima dobro odradjen... sto je inace najveci problem kod tv kartica.

chek, na uredjaju vidim RF in i RF out konektore, da li to znaci da mi kabal ostaje isti koax kao sto i sada imam, samo sto ako hoced digitalnu kristalnu sliku da gledas, moras da koristis dekoder?

ako i bez dekodera mogu da gledam malo slabiji kvalitet, onda ja nemam problem..

ja sam razumeo da SBB kabal koji dodje do moje sobe na svom kraju ima samo i jedino scart prikljucak, i da ti mogu da se uslikam.

Da li kad dobijes D3 paket, mozes i dalje da ubodes kabal u stari tv i gledas nesto losiju sliku, bez koriscenja dekodera??

Pa normalno to ti je isti princip povezivanja kao kod starog video rekordera... imas coax kabel ulaz i izlaz.

A ako oces bolji kvalitet onda povezes preko scart priljucka i na tv daljincu aktiviras video in i dalje pilas sa daljincem od D3.

Kod tog D3 je jedina prednost sto dobijas kanale bez smetnji posto je prenos signala digitalan a ti i dalje gledas analognu televiziju samo je eto sada imas bez smetnji.

Da ne otvaram novu temu jer je moj problem donekle slichan. Stigla mi je kablovska televizija danas (ne i D3 i internet) i kvalitet slike mi je losh kako na TV-u tako i na rachunaru (Imam pinnacle (Miro PCTV) karticu i sa antenskim prijemom je davao fenomenalnu sliq.). Ako mozhete da pogledate screenove i da ocenite kvalitet jer stvarno nemam sa chim da uporedjujem tj ne znam kako bi trebalo da izgleda. Ja cu svoj D3 da kachim na plazmu koja bi trebalo da stigne do kraja meseca, pa me zanima josh i koji je najbolji nachin za povezivanje sa plazmom. Scart?

http://img294.imageshack.us/img294/8366/tv2010022100142900.jpg
http://img10.imageshack.us/img10/1808/tv2010022100122800.jpg
http://img687.yfrog.com/img687/8243/tv2010022100102300.jpg
http://img22.yfrog.com/img22/627/tv2010022100132500.jpg

kvalitet je slab (za moj je napr. hd) ali to nije nista novo, premala decibelaza ulaznog signala sto je prilicno cest slucaj kod sbb-a

kvalitet je slab (za moj je napr. hd) ali to nije nista novo, premala decibelaza ulaznog signala sto je prilicno cest slucaj kod sbb-a

Jel to znachi da mogu da reklamiram i da dodju da dovedu to u red, ili ako to uradim ce se lepo nasmeju i preprichavati kasnije kakvih ima budala? :)

Nazad
Vrh Dno