Šta je novo?

Sbb 2 kompa 15 februar

weasel

E4
Super Moderator
Učlanjen(a)
18.08.2004
Poena
1,285
Jedan kompjuter mi je povezan na modem preko usb Drugi je preko mrezne karte povezan na modem e sad od 15 februar inernet na drugom kompu ne radi:wall:

Koji ruter da kupim.Mislim koje je resenje najeftinije a da internet i dalje radi max brzinom i spoljni(uplacujem 128k) i lokalni sbb.(512/384)
Znaci sta je bitno da obratim paznju kod kupovine rutera i koji bi mi vi preporucili :cigar:

_Weasel_ je napisao(la):
Jedan kompjuter mi je povezan na modem preko usb Drugi je preko mrezne karte povezan na modem e sad od 15 februar inernet na drugom kompu ne radi:wall:

Koji ruter da kupim.Mislim koje je resenje najeftinije a da internet i dalje radi max brzinom i spoljni(uplacujem 128k) i lokalni sbb.(512/384)
Znaci sta je bitno da obratim paznju kod kupovine rutera i koji bi mi vi preporucili :cigar:
Pogledaj u Netiksu ili kod nekog od njihovih dilera.
Probavao na sbb i prodali nekoliko komada TP-Link 4 port takodje za sbb. Rade ok, solidne izrade, relativno jeftini.
http://www.tp-link.com/product/show.asp?ProductNO=391
Dobro resenje je i DLink 604 mislim, ako ga nadjes negde.
poz

Zasto jednostavno ne ukljucis Internet connection sharing... doduse, mana je sto komp. na kome ti je modem mora biti uvek ukljucen...

Pa hteo sam ja to ali u propertisu konekcije na tom modem racunara nema u advanchedu ICSharing.Tamo je konekcija napravljena kao lokal conections 2.Vrlo malo poznajem to oko konekcija i ne znam zasto nema internet konektions shering
moze mala pomoc :)

Poslednja izmena:
dj13 je napisao(la):
Pogledaj u Netiksu ili kod nekog od njihovih dilera.
Probavao na sbb i prodali nekoliko komada TP-Link 4 port takodje za sbb. Rade ok, solidne izrade, relativno jeftini.
http://www.tp-link.com/product/show.asp?ProductNO=391
Dobro resenje je i DLink 604 mislim, ako ga nadjes negde.
poz

E imam ja jedan DLink DI-604 koji neće da se resetuje, a admin pass je zaboravljen. Radi normalno kao switch, ali WAN port ne mogu da iskoristim :(

Jel moze nekako da se pročita pass, pošto sam reset pokušao i direktno na ploči, ali nije uspelo.

e da kompjuteri nisu direkno povezani vec je jedan na modem preko mrezne drugi na modem preko usb pa zbog toga mozda nema ICS mada ne verujem :)

Dj13 koliko kosta taj rutter ?

magnus je napisao(la):
E imam ja jedan DLink DI-604 koji neće da se resetuje, a admin pass je zaboravljen. Radi normalno kao switch, ali WAN port ne mogu da iskoristim :(

Jel moze nekako da se pročita pass, pošto sam reset pokušao i direktno na ploči, ali nije uspelo.
Jesi probao:
What can I do if I forgot my password?

The following reset procedure will completely restore the default settings on your D-Link device including your password. This procedure applies to the DI-514, DI-524, DI-604, DI-614+, DI-624, DI-624M, DI-624S, DI-754, DI-764, DI-774, DI-784, DI-804V, DWL-700AP, DWL-800AP+, DWL-900AP+, DWL-1000AP+, DWL-2000AP, DWL-2100AP, DWL-6000AP, DWL-7000AP, and DWL-7100AP.

Step 1 Locate the reset pinhole on the back of the unit.

Step 2 With the unit powered on, press and hold the Reset button.

Step 3 Hold the Reset button for about 10 seconds.

Step 4 Release the Reset button.

Step 5 The unit will reboot. Allow 20-30 seconds before reconnecting.

Step 6 The device is now at factory defaults.

Note: Do not recycle power during the reset procedure.

The default user name for most D-Link devices is admin and the password is left blank.

Obrati paznju na 10 sekundi!
poz

_Weasel_ je napisao(la):
e da kompjuteri nisu direkno povezani vec je jedan na modem preko mrezne drugi na modem preko usb pa zbog toga mozda nema ICS mada ne verujem :)

Dj13 koliko kosta taj rutter ?
www.netiks.co.yu
ima da skines cenovnik. mislim da je 29+pdv.
Dlink 604 je bio oko 35-40+pdv
poz

Pa ok je to
Jel ima nesto jeftinije
nije ni ovo skupo nego cisto informaciono :)

_Weasel_ je napisao(la):
Pa ok je to
Jel ima nesto jeftinije
nije ni ovo skupo nego cisto informaciono :)
Koliko znam novi jeftiniji nema. Cak ih je tesko i naci.

Ok
sad jos jedna stvar
Jel povezivanje rutera i prepravljanje konekcije komplikovano
nemam bas nikakvih iskustva sa ovim pa pitam

_Weasel_ je napisao(la):
Ok
sad jos jedna stvar
nemam bas nikakvih iskustva sa ovim pa pitam
Ruter ti je tehnicki malo pametniji switch. Imas 4 porta znaci mozes da povezes 4 kompa direktno. Trebaju ti i obicni UTP kablovi.
Softwerski deo takodje nije koplikovan. Podesavanjima rutera se uglavnom pristupa kroz internet explorer. Gledaj obavezno da dobijes upustvo, ili da ima da se nadje na netu. Od velikog broja podesavanja, 3 su vazna.
DHCP - koji je u vecini rutera ukljucen (ako nije treba ga ukljuciti).
Firewall - ali ga treba konfigurisati. Preporucuju da se iskljuci ako nisi poznavaoc temetike.
PortForwarding - treba podesiti portove ako ces koristis P2P software kao np. emule.
Na kompjuterima nema podesavanja osim da postavis automatic IP za mrezne kartice, ako vec i nisu.
Da ne bude zabune ADSL routeri su dosta kompleksniji i za njihova podesavanja je preporucljivo kontaktirati provajdera.

Poslednja izmena:
Ruter ti je tehnicki malo pametniji switch

auf, polako sa frljanje s padezi... hm... mogao bih da ti pokazem par switcheva koji su dosta pametniji od tih vasih NAT gateway-a (vi ih zovete ruteri, ali oni to nisu, jer nemaju mogucnosti za BGP i OSPF), recimo Huawei S2000, koji je inace unapredjeni klon Cisco modela c2950

Poslednja izmena:
magnus je napisao(la):
Ako ti je prošla garancija i ako uređaj ima bateriju, otvori ga i izvadi je na trenutak.
Povezivanje na ruter je jedna od prostijih stvari na svetu. Sve radi od trenutka kada povežeš, bez ikakvog podešavanja uglavnom.

Poslednja izmena:
ok hvala svima na pomoci
kakvi su to utp kablovi ?
jel to dobijem il ?

Sale99 je napisao(la):
auf, polako sa frljanje s padezi... hm... mogao bih da ti pokazem par switcheva koji su dosta pametniji od tih vasih NAT gateway-a (vi ih zovete ruteri, ali oni to nisu, jer nemaju mogucnosti za BGP i OSPF), recimo Huawei S2000, koji je inace unapredjeni klon Cisco modela c2950
Ko to mi? Proizvodjac i svi ostali osim tebe? OK sledeci put cu obratim paznju na padezi, pa cu trazim: daj te mi ono sto nazivate router a ustvari je to glupi nat gateway. Ne necu Dlink DI-604 Express EtherNetwork 4-Port Broadband Router, hocu Dlink DI-604 NAT gateway i tacka.
Uzgred ovde se prica o resenjima koja ce da rade sa sto manje ulozenih para, a ne o vise stotina evra. Nismo jos ni klonirali, a kamoli isto i unapredili :d

_Weasel_ je napisao(la):
ok hvala svima na pomoci
kakvi su to utp kablovi ?
jel to dobijem il ?
UTP mrezni kablovi. Jedan takav si dobio uz modem sbb-a. Imas da kupis u svakoj kompjuterskoj radnji. Cena oko 0.4-0.6e po metru.

da taj cable imam valjda
I koji je otrpilike princip povezivanja ?
mislim kako cu da povezem ovaj komp koji nema mreznu na ruter il on treba samo na modem ?

_Weasel_ je napisao(la):
da taj cable imam valjda
I koji je otrpilike princip povezivanja ?
mislim kako cu da povezem ovaj komp koji nema mreznu na ruter il on treba samo na modem ?
Dokupis jednu mreznu. I oba kompa povezes na ruter.

dj13 je napisao(la):
Ko to mi? Proizvodjac i svi ostali osim tebe? OK sledeci put cu obratim paznju na padezi, pa cu trazim: daj te mi ono sto nazivate router a ustvari je to glupi nat gateway. Ne necu Dlink DI-604 Express EtherNetwork 4-Port Broadband Router, hocu Dlink DI-604 NAT gateway i tacka.
Uzgred ovde se prica o resenjima koja ce da rade sa sto manje ulozenih para, a ne o vise stotina evra. Nismo jos ni klonirali, a kamoli isto i unapredili :d
Hehe, dobar odgovor, ali si promasio poentu... Uvredio si ethernet switch-eve kad si rekao da je router (gateway :) ) malo pametniji od njega... Iima switch-eva koji su mnogo pametniji od tih nazovi routera (gateway-a), neki mogu i da ogranicavaju brzinu po portu, ili cak VLAN-u. E sad, posto si mi uvredio switcheve, ja sam morao da uvredim tvoje preciouss routere (gateway-e).
btw, dosta OT.

dj13 je napisao(la):
Dokupis jednu mreznu. I oba kompa povezes na ruter.
pa kad vec kupujem jos jednu mreznu kartu ruter mi nece ni biti potreban
zar nemoze bez mrezne taj komp da se poveze ?

Zar nije prvobitan problem bio što ti je drugi komp ostao bez interneta? Predlog je da uzmeš ruter i mrežnu kartu i tako povežeš. Kompovi će ti biti umreženi tako (pa možeš deliti datoteke i štampače), a i oba će imati internet. Nisam siguran šta si drugo mislio da uradiš.

Pa najbolje mi onda da uzmem 2 mrezne
jedan komp povezem na modem jednom i na drugi komp drugom m. kartom
drugi komp povezem usb na modem
ukjlucim ics i tako ce oba imati net kad god pozele
il gresim negde ?

_Weasel_ je napisao(la):
ukjlucim ics i tako ce oba imati net kad god pozele
il gresim negde ?

Oba će imati net, kada radi onaj na koji je priključen modem, a kada on ne radi, ni jedan neće imati net ;)

Ma čekaj bre. Ako si u prvoj poruci napisao da je jedan komp već bio privezan preko mrežne kartice, onda ne treba dve da kupiš. I ako imaš ruter onda ti nikako ne treba ICS. Zbunio si me sa dve ove dve nove poruke, tako da više nisam siguran kakva je situacija. U principu možeš da biraš između 2 rešenja. Prvo je da jedan PC bude stalno uključen, privezan na modem na neki način (USB), kompovi su međusobno povezani UTP crossover kablom i ICS mora biti aktiviran. Drugi komp nema internet ako je prvi isključen. Druga mogućnost je da su kompovi povezani na ruter UTP kablom (necrossover) preko svojih mrežnih karti, i oba imaju internet nezavisno jedan od drugoga. Imam ideju i o trećem rešenju, za koje mi se učinilo da si ti opisao u prvoj poruci, ali nikada nisam bio u prilici da probam tako da ne znam kako i da li radi...

tomato je napisao(la):
Oba će imati net, kada radi onaj na koji je priključen modem, a kada on ne radi, ni jedan neće imati net ;)
pa ja sam mislio oba da prikljucim na modem ko do sad
jedan preko usb drugi preo mrezne karte

Što si onda tražio preporuku za ruter?

pa mislio sam da je ruter jedino resenje
ali ovo sa mreznim kartama je mnogo jeftinijie tako da cu najverovatnije to
tnx again svima na pomoci

Nazad
Vrh Dno