Šta je novo?

sb x-fi, eax? openAL? ko sta gde kako

xWoLf

Čuven
Učlanjen(a)
08.10.2002
Poena
690
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. ADSL
Pozdrav,
hteo bih da proverim moju zvucnu karticu.. kao sto ima cpu-z za procesore, gpu-z za graficku, ima li neki program koji daje detaljni izvestaj o zvucnoj kartici, ukljucujuci i drajvere, kao i podrsku za eax ili sta vec.

ja imam sb x-fi gamer, ali me zbunjuje sto everest pokazuje da je eax podrzan samo do v.3 a eax4 i eax5 pise da nisu podrzani? u cemu je fora? ja sumnjam da su mi i drajveri lose instalirani, ali bih pre svake akcije, pritao za pomoc/savet.

isto tako me zanima nesto da mi objasnite za openAL? cemu to sluzi, tj. zasto je creative razvio i openAL, kad vec ima eax1/2/3/4/5? da li je to ista stvar, ili su u pitanju dva razlicita pristupa ambijentalnom 3d zvuku u igricama. pitam jer vidim da neke igre insistiraju na openAL, pa mi nije jasno. ukratko, oslanja li se na eax ili su to dva sveta?

i naravno, neki program koji ispuca full info o creative driverima, eax podrsci, hardweru zvucne kartice i tako to... ali da nije 'devojka za sve' nego program namenski za testiranje i proveru zvucnih karica

za testiranje zvucnih jedino RMAA, nije za info o karticama, vise je za kvalitet, sto je i bitniji, ostalo ionako moze da se odradi softverski

eax je manje vise mrtav, na visti/w7 ne radi, osim sa onim cretive alchemy, a ni sa njima ne radi kako treba, a i novije igrice ga ni ne podrzavaju

pa kako nove igre ostvaruju ambijentalni zvuk?
interno?
koristio nesto drugo? (openAL??)

ajde neka neko ko ima sound blaster x-fi baci pogled u everest sta mu pise za zvucnu karticu i eax podrsku.. konkretno, da li je i vama eax4/5 , po everestu, 'not supported' ili pise nesto (i sta) ?

Pod Visto i 7 nema vise EAX standarda, sada se uz pomoc Alchemy sve to prebacuje u OpenAL i postize sve sto treba za odgovarajuci surround osim ako igra vec u sebi ne sadrzi sta treba.

Vrh Dno