Šta je novo?

Saveti za workstation konfiguraciju

devnull

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2010
Poena
154
Pozdrav svima!

Sklapam novu konfiguraciju. Evo šta sam do sada smislio da stavim u nju:
  • Intel i5 760.
  • Asus P7P55D-E LX (vrtim se između nje i Gigabyte GA-P55A-UD3).
  • 2x2GB DDR Kingston HyperX PC1333 (koliko shvatam, a vrlo moguće da ne shvatam, ne bih video neku korist od PC1600?)
  • Hard disk će biti Samsung 1TB F3, u nadi da ću za koji mesec dokupiti i neki SSD.
  • Palit GTS 250 1GB
  • Kućište će biti CoolerMaster Sileo 500 (bitno mi je da bude što tiše)
  • Napajanje se nisam odlučio i dalje, niti sam siguran koliko je potrebno. Razmišljam se npr. za neki Chieftec of 500 ili 550W.

Moja pitanja su:
  1. Da li za ploču da uzimam Asus ili Gigabyte ili nešto treće? Obe imaju USB 3 i SATA 6gb/s, što bih voleo da imam. Prilično sam siguran da baš nikada neću poželeti dve grafičke kartice ili nešto slično.
  2. Koju memoriju da uzimam i da li uopšte vredi investirati u memoriju?
  3. Grafička mora da mi bude Nvidia jer koristim Linux gde su drajveri mnogo bolji od ATI-a. Ali, ako neko može da smisli bolju grafiku za te pare, rado bih čuo.
  4. Ako neko može da preporuči kućište koje je tiho, a da nije posebno skupo (ovaj Sileo je oko 60-70€, što mi je prihvatljivo), rado bih čuo.
  5. Kakvo mi napajanje treba za ovo?

Konfiguracija će služiti u sledeće svrhe:
- Development (C i ponešto za Web), uglavnom na Linuxu, osim kada kompajliram i testiram za ostale platforme u kom slučaju u igru ulazi virtuelizacija.
- U svakom trenutku će raditi MySQL, Postgresql, Apache kao i još nekoliko servera, mada ni jedan od njih neće imati veliki load.
- Virtuelizacija će se ponekad koristiti, ali retko kad više od jedne mašine u jednom trenutku, tako da nešto ne vapim za mnogo rama za sada (kad zatreba više od 4gb, kupiću).
- Grafička će 99% vremena pokretati Compiz (opengl window manager za linux) i ništa više, a ostatak vremena će pokretati igrice tipa Civilization V.
- Možda se naljutim pa instaliram OS X na ovu mašinu, čisto igranja radi.

Hvala unapred za sve komentare i sugestije. Ako mislite da sam budala što sam izabrao nešto od komponenti, slobodno mi recite :)

Vrh Dno