Šta je novo?

Hardver Saveti za novu konfiguraciju posle xy godina

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

antilopa

Zapažen
Učlanjen(a)
22.09.2023
Poena
12
Rookie rešio da pazari neki komp posle xy godina pa posle par nedelja kopkanja po netu došao na sledeće.
Poželjan je bilo koji savet ili predlog!

ASUS TUF Gaming B650 Plus WIfi
AMD Ryzen 5 7600
Sapphire Pulse RX 6700 XT
Silicon Power 1TB M.2 UD90
Cooler Master MWE 650 BRONZE V2, 650W - hoće ovo biti dovoljno da vuče 6700XT?
2x Kingston DIMM DDR5 8GB (možda bih mogao i odmah 2x16 ali kontam lako ću to kasnije)

Uglavnom ono što hoću je da gradim okolo 7600/6700 - sve ostalo je podložno promenama-izmenama.

Kućište sam kontao Gigabyte C200 Glass GB-C200G ali nešto mi ne liči baš nešto.

Ne bih hteo ništa skuplje od ove konfiguracije, a saveti za neku uštedu bi bili dobrodošli ukoliko imaju smisla.

Izvinjavam se modovima - šibnite topic u odgovarajući subforum, tek sad video da je ovaj pogrešan :c

Poslednja izmena:
Ajde da pomogne brat koliko moze. Odes na https://pcpartpicker.com/list/ , ubacis delove koje zelis i sajt ce ti sam obracunati koliko snage napajanje treba da bude + izbacice ti eventualna neslaganja delova- super stvar.

Mislim da ti je CPU prejak za GPU, komotno mozes sa Ryzen 5 5600 da prodjes, nece ti bottleneck-ovati graficku, a znatno je jeftiniji.

Sapphire je super, i brza, ali se greje u tri lepe, budi spreman na temp od ~65-70 u nekom normalnom radu, ili ubaci vise ventilatora u kuciste. Kuciste se ne razumem uopste, ovih dana se izgleda vise ceni da bude RGB od funkcionalnosti ***, tako da nemam pojma, licno gotivim deepcool-cc560-wh-midi, dolazi sa 3 napred i 1 fan pozadi.

Za RAM vodi racuna o speed & latency, nemoj samo neke random stickove da uzmes. Imas na https://pcpartpicker.com/list/ kad kliknes add izbor delova, sa ocenama korisnika, mozes i tu da vidis sta ljudi koriste i koliko su zadovoljni time. Takodje mozes i na https://www.userbenchmark.com/ da pogledas to isto. Ne samo za ram, za sve delove kompa.

SSD - ja licno preferiram Samsung 980 pro, jeste malo skuplji ali sta ja znam, vec ces dati brdo para, bolje dati neku hiljadu vise za kvalitetan ssd. Tvoj izbor

U sustini to je to, uglavnom na ovim sajtovima mozes naci mnogo vise info. Gl u svakom slucaju.

Nemoj da ideš na SSD nego na NVME. Cena kvalitet ti je KC3000 1TB. Izberi ploču b550 , cpu 5600 ili jače i 2 x 16 GB 3600 ili jače.

Zašto da ne uzme novu platformu ako već može?
Ne vidim svrhu da uzme AM4 osim ako mu baš nije stalo da uštedi što više (ili uloži u jaču grafiku?).
Mada, u 1080p je 7600 dovoljno jači od 5600 da pokrije razliku između 6700XT i 6800, recimo...tek bi 6800XT bio neki skok, mislim.

Čovek hoće da uštedi

Ako baš mora da se štedi, nek uzme B550 ploču, 5700x na KP ili 5600 kod nas, Deepcool AG400 kuler i 2x16 GB 3600 MHz memorije...ostatak komponenti koje je pomenuo je ok, sem kućišta. Ima Antec NX260/AX61 Elite/NX410 od jeftinijih kućišta sa ventilatorima.

Ja bih ipak išao na AM5 varijantu ako može da priušti jer ima dobru osnovu za buduće nadogradnje...

Nazad
Vrh Dno