Šta je novo?

Hardver Saveti za nov racunar

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

matke84

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2014
Poena
215
Cao svima. Potrebne su mi male konsultacije oko novog racunara. U ovom pravcu idu razmisljanja.
CPU: AMD Ryzen 7 9700x
MB: MSI MAG B650 Tomahawk WiFi
GPU: Sapphire RX 7900 XT Nitro+ ili PowerColor RX 7900 XT Hellhound
RAM: Kingston Fury Beast 32GB 6000MHz CL30 ili ici na renegade, vredi li doplate?
SSD: Kingston Fury 1TB Renegade M.2 PCIe M.2 2280 SFYRS/1000G ili ako imate savet neki za drugi koji ima dram cache.
PSU: Ovde mi treba pomoc, posto sappphire trazi i tri osmopinca pa svaki savet je dobrodosao.
CPU hladnjak: Takodje treba predlog.
Kuciste: Ako imate neki predlog sa meshom napred i preinstaliranim hladnjacima napred i pozadi.
Hvala svima unapred na predlozima, savetima i sugestijama.

Poslednja izmena:
Dobar izbor, generalno.
RAM i SSD su dobri, nema potrebe za nečim drugim.
Uzmi Hellhound. Koliko sam video po netu, pokazao se odlično i ne moraš da juriš extra kablove.
Napajanje: ne znam koliko bi da platiš? Neko od 850-1000W, poželjno po ATX 3.0/3.1 standardu...
Kućište: opet, koliki ti je budžet? Izbor je dobar...Antec Flux, Antec C8 (nema mesh napred ali je dobro provetreno i generalno dobro), Corsair 4000D Airflow, Lian Li Lancool 216, Be Quiet PureBase 500DX...
Kuler: pretpostavljam da je mašina za igre i generalnu upotrebu? U tom slučaju, vazdušni kuler će da posluži. Imaš preko KP neki od Thermalright kulera, Phantom Spirit 120 SE je odličan i jeftin ili Peerless Assassin 140 ili ID Cooling Frozn A620...

što se tiče procesora...razmotri 7700(x) za manje para. Nisam siguran da je razlika u performansama vredna razlike u ceni. Ne znam gde kupuješ doduše i za koliko možeš da ih nađeš. Ili juri 7800X3D u OEM varijanti ako su ti bitne igre, sad je na nekom popustu kod Mađara.

@jurodivi
Sto se procesora ja sam i trazio 7700x madjutim posto ga nema na lageru trenutno covek mi je ponudio 9700x za 311 evra sto je razlika od 12 evra posto je 7700x 299 evra (KP), ja bar nisam nasao 7700x jeftinije (pisu po oglasima i po 250 ali nije istina, kazu ti visu cenu kad ih pitas). Gledao sam i 7800X3D on je trenutno 410 evra ali sam isao na tu varijantu da cu za godinu ici na 9800X3D kada se stabilizuje malo cena.
Mene nesto vuce Sapphire Nitro+ izgleda brutalno sa onim masivnim hladnjacima a i do sada imao dobra iskustva ali jeste ta zezancija sa tri osmopinca. A ima i razlike u ceni od nekih 60 evra a napregnut je budzet.
Napajanje sam prvo gledao BE QUIET! System Power 10 850W ali sam citao da se i nije nesto pokazalo. Pa isao bih do nekih 120-130 evra za napajanje. Ako moze neki konkretan predlog bio bih zahvalan.
Kuler za procesor sam mislio BE QUIET! Dark Rock Pro 5 ali ne znam kakve su mu termalne karakteristike a i trebace mi dublje neko kuciste za njega jer je bas krme. Ali sam razmisljao i o ovim jeftinijim posto opet kazem napregnut je budzet.
Skupa su mi ova kucista. Nesto max do 100 evra a da mogu da stanu grafika i ovi masivniji hladnjaci.
Hvala vam unapred.

Za 7700x/9700x pa ni za 9800x3D ti ne treba naročito jak i veliki cooler specijalno u dobro provetrenom kućištu koje ti treba u svakom slučaju.
Cena kućišta se ne određuje po veličini, čak su ona manja u stilu SFF i skuplja. Imaš pristojna velika kućišta od MS Industrial za mnogo nižu cenu, za ventilatore je bolje da sam izabereš, najbolje 140mm jer su tiši.
Kad smo već do ukupnog hlađenja, dobro razmisli o vodenom AIO kuleru, 240/280 ili 360mm. Ventilatori na radiatoru ulaze kao deo hlađenja kućišta pa ti treba samo 1-2 za kućište.

Mozda za kuciste Corsair 3000D AIRFLOW? Oko 90ak evra je.

I da li si razmatrao MAG B650M MORTAR WIFI mozda? Micro ATX je pa mozes mozda i neko kompaktnije kuciste. Samo predlog, ako bi se islo na Hellhound recimo.

Kuciste cu neko i pronaci, medjutim trenutno mi je najveca dilema oko napajanja i grafike. Ako idem na sapphire nitro+ 7900xt, koje bi preporucili, oko 120-130 evra. Pitam zbog 3x8 pin konektora. Inace koja bi bila generalno preporuka za napajanje.

Fsp Vita gm 850w, be quiet pure power 12 850w

Ako bih uzeo neki od ovih kulera:
Peerless Assassin 120
Cooling Frozn A620
BE QUIET! Dark Rock Pro 5
Ili bilo koji od ovih vecih kulera sa dva ventilatora, kako ce on stati od ram-a koji je kod prednjeg ventilatora? Zar nece udarati u ram i onda fakticki bi vent isao preko memorije a samim tim onda je problem sa zatvaranjem stranice kucista.

Većina od tih kulera ima mogućnost da se ako ništa drugo ventilator pomeri malo naviše ili usek da pređe preko memorija ako nisu baš previsoke a sigurno preko onih "normalnih".

Sta mislite o napajanju Seasonc Focus GX 850w? On ima koliko vidim i 3x8 pin za graficku ako se odlucim za Sapphire Nitro+. Ili ipak ici na predlozeni Fsp Vita gm 850w i u tom slucaju bi isao na HellHound jer se ne bih zezao sam nastavcima.

Odlucen je sledece:
MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
AMD Ryzen 7 9700X 3.80GHz AM5 OEM
POWERCOLOR RX 7900 XT 20G-L/OC Radeon RX 7900 XT 20GB GDDR6 Hellhound PCIE
KINGSTON FURY 32GB Beast RGB EXPO DDR5 6000MHz CL30 KIT KF560C30BBEAK2-32
KINGSTON 1TB KC3000 M.2 PCIe M.2 2280 SKC3000S/1024G
SEASONIC Focus GX 850W PCIe5 black 2024

Sada mi treba samo pomoc oko kucista i hladjenja. Kuciste da bude lepo provetreno, po mogucstvu sa preinstaliranim ventilatorima napred i pozadi i dovoljno prostrano da sve stane a pogotovo kuler ako bude neki veci da moze stranica da se zatvori. Odlucio sam se za vazdusno hladjenje pa ako ima neko neki dobar predlog. Budzet oko 20k dinara ako bas nesto vredi moze malko vise. Hvala.

Taj se ne greje puno ali bih ipak uzeo neki prostojan kuler, jači nego što treba da bude što tiši jer onda ne treba da se ventilatori brzo vrte. Nešto kao Arctic Freezer 36. Daleko jeftiniji od 20 000. Kućišta ima na tone. pogledaj thread za kučišta. Glavna stvar je što propusnija prednja maska.

Jedno pitanje da li bih mogao da uzmem seasonic focus gx 750w za ovu konfiguraciju posto je 850w nesto trenutno prilicno skup a fsp vita gm 850w nema kod madjara. Mozda ce dogodine biti promenjen cpu za neki x3d model. Jel bi bilo dovoljno?

Trebalo bi da bude dovoljno.
7900XT vuče 300-320W u full loadu, procesor ne vuče mnogo...

Probaj da nađeš neki RX 9070 (non-XT), sličnih je performansi kao 7900XT a vuče manje struje i ima FSR4...

@jurodivi
E nemoj sad da me bacas u rebus. :)Taman se odlucih za rx7900xt. Dobru cenu sam dobio 680 a vidima da rx 9070 je oko 750. Bice to ok. Samo me je napajanje malo piremetilo sa cenom. Pokusacu da nadjem fsp vita gm 850w cisto zbog neke siguracije, da ne bude knap 750w. Imas li jos neko za preporuku napajanje 850w a da je tu ko fsp oko 120-130.

Ja sam uzeo prošle nedelje Endorfy Supremo FM5 850W Gold za 114€ preko madjara.
Možda jeste underdog u odnosu na ostale brendove, ali čitajući testove na netu, dosta je dobro i rešio sam da vidim kako će da se ponaša.

Nazad
Vrh Dno