Šta je novo?

saveti protiv spam email-ova?!!!?

misterno

Čuven
Učlanjen(a)
01.04.2003
Poena
619
Vec godinama mi dnevno stize oko 20-30 spam email poruka.
Svojevremeno sam radio non-stop unsubsribe i nekako to svodio na par
spamova dnevno, ali sad vise ni to ni pomaze,a i sve je vise emailova
koji ni nemaju opciju unsubscribe.
Sta vise, cini mi se da ako uradim unsubscribe ja samo njima stavljam
do znanja da adresa na koju su poslali email zaista postoji, pa jos vise
me spamuju.

Interesuje me odakle svima njima moj email, kako to kruzi?
Dijapazon emailova je zaista sarolik,na primer par puta sam dobijao i emailove za
kupovinu oruzja svih vrsta( cak u email-u se hvale kako su njihovi klijenti
Alkaida i hesbulah).

Email adresa mi je na linux masini i mogu direktno da se logujem na nju i citam sa pine-om email.
Tako sta se moze uraditi u tom slucaju?

Probaj da nadjes pomoc na sajtu http://www.wodyme.com , a ako ne ide pitaj vlasnika licno na icq# : 7681846
Inace sam ja za njega cuo ovde, na ovom forumu, ali je lik stvarno legenda sto se tice spamovanja... (nije srbin, ako do sad niste primetili🙂)

Poz.

Dolaze do tvog maila tako sto recimo npr. napises ovde na forumu:
[email protected]
Zatim dodje bot,pretrazi sajtove i pokupi sve adrese.
Ali ako napises:
mika at bla.bla
,tada bot ne moze da prepozna da je u pitanju mail adresa,premda verujem da su napravili i botove koji skupljaju adrese i ovog tipa.
Znaci, moras da se snalazis na razne nacine, kad ostavljas negde mail javno ili pisi u at obliku, ili izmisli sam svoj oblik,npr. "mika" "at" "bla.bla" ili doda sam znakove koje hoces.
Snalazi se kako znas i umes,to ti jedini savet da se oslobodis napasti.
Poz!

npetre, u pravu si, samo se na ovaj nacin neces osloboditi napasti, nego te nece napasti, a kad te napadnu tesko ces se spasiti 🙁

Poz.

Cak i na ovaj nacin nema zastite jer...
Posaljes prijatelju mail, ovaj zapadne nekog trojanca koji pokupi sve adrese sa prijateljevog kompa i...opet ti dobijas spamove a pitas se odakle sada???
Generalno, ne moze se boriti protiv toga, ja sam davno odustao 🙁

npetar je napisao(la):
Cak i na ovaj nacin nema zastite jer...
Posaljes prijatelju mail, ovaj zapadne nekog trojanca koji pokupi sve adrese sa prijateljevog kompa i...opet ti dobijas spamove a pitas se odakle sada???
Generalno, ne moze se boriti protiv toga, ja sam davno odustao 🙁
Sve je na provajderima da to seku koliko mogu...

SAmo bih jos preporucio da kada pises mail ne pises"." vec tacka

dakle "mika at yubc tacka net" u ovakvoj formi mislim da je nemoguce da ti ga bot pretrazi...

Kao krajna mogucnost je menjane mail adrese..

Ma nadji nekog provajdera koji to lepo filtrira recimo meni na neobee-u je dnevno stizalo oko 15-20 spamova a danas dodje max 2-3 i to lako prepoznatljivih pa mi nije frka.

Najvise popi**im kad mi stigne mail u kome pise nesto tipa: "Ako hocete da se oslobodite poruka OVOG tipa, idite..." 😡

i ja preporucujem mailwasher ili ako vam vec stignu poruke, onda thunderbird...

Stator je napisao(la):
SAmo bih jos preporucio da kada pises mail ne pises"." vec tacka. dakle "mika at yubc tacka net" u ovakvoj formi mislim da je nemoguce da ti ga bot pretrazi...

Onda pišite ET, tj. mika ET yubc TACKA net, još bolje, dok ne naprave botove na srpskom :smash:

Inace,

Ukoliko nemaju unsubscribe link u mailu, ili ako ti i dalje stizu mailovi posle nekoliko unsubova, to znaci ili da im ne radi unsub page, ili su te prodali nekom drugom spameru , sve jedno sto god da je u pitanju, imas pravo da ih tuzis, a spamerima to nikako ne ide na ruku 🙂

Jaoj ucinio si osnovno u cemu ljudi grese kada zele da smanje Spam, odgovorio si na mail (bilo unsubscribe ili onaj re: fazon)! Nikada to ne radi time im dajes do znanja da ta mail adresa postoji i onda ce je prodati drugima ako si se kod njih vec odjavio! Mailwasher je po meni obavezna stavka za svakog ko ide na net! Znam sta pricam jer ti imas problemcic u poredjenu sa mojim inbox-om koji se za 24h napuni sa oko 180 mail-ova od kojih je 99% spam! Tu mailwasher spasava stvar. Ako ga nabavis obavesti da ti iskopam adresu na kojoj mozes videti koji spam baze podataka su za tebe najbolje sto po brzini sto po azuriranosti

Poslednja izmena:
Ma u Outlook-u samo stavim da sve koji nisu u kontaktima baci u Spam, pa ja posle prekopam. Malo mu treba da ga podučim koje još ne treba u Spam i to je to. Ostalo se briše. :smoke:

a imas i onaj k9 prog sto filtrira mailove po Bajesovoj formuli. Posle dva dana se samoobuci dovoljno da ne gresi previse.
keir.net/k9.html

Doduse, ako radis na linux masini onda ni k9 ni mailwasher nisu za tebe...

bruyoni je napisao(la):
Jaoj ucinio si osnovno u cemu ljudi grese kada zele da smanje Spam, odgovorio si na mail (bilo unsubscribe ili onaj re: fazon)! Nikada to ne radi time im dajes do znanja da ta mail adresa postoji i onda ce je prodati drugima ako si se kod njih vec odjavio! Mailwasher je po meni obavezna stavka za svakog ko ide na net! Znam sta pricam jer ti imas problemcic u poredjenu sa mojim inbox-om koji se za 24h napuni sa oko 180 mail-ova od kojih je 99% spam! Tu mailwasher spasava stvar. Ako ga nabavis obavesti da ti iskopam adresu na kojoj mozes videti koji spam baze podataka su za tebe najbolje sto po brzini sto po azuriranosti

Ovde naravno ima istine, ali isto tako ukoliko je taj spamer profi i ako je neka ozbiljna kompanija u pitanju, oni ne smeju sebi da priuste da im unsubscribe ne radi, jer ko sto rekoh, SVAKO moze da ih tuzi . Ovde je vise pitanje, kako se odbraniti od amatera spamera.

Ja koristim McAffe Spam kiler ali on nije za linux.Inace namestis mu samo od koga
da prima email.Za ostale adrese za koje zna odmah ih ubija a za koje nije siguran pita.Ima mogucnost da se vidi sta je ubio i ako je greskom nesto odradio moze da se vrati taj email.Uvek je aktivan tako da moze da se vidi kad stigne nov email.
Za sad nemam problema sa njim mada i nemam toliko problema sa spamom.
Pozdrav :wave:

Koliko su ozbiljne kompanije koje nude meksicku vijagru i mlade iz rusije, ukrajne, uzbekistana itd... jes isto kao i njihov unsubscribe sistem, jako diskutabilno. Mnogi ljudi sto ih znam su radili unsubscribe i nista nisu postizali osim toga da im stigne jos vise spam-a (on stane jedno vreme ali nakon razmene tvoje adrese opet krene da pristize)

evo konacno da se javim , bio sam malo zuzet ovih dana.

@Neo_Matrix

a, ko je taj lik i kako mi on moze pomoci, tj na koji nacin, isao sam na njegov sajt i osim
sto sa da primetiti da je neki manijak u pravom smislu reci, nisam nista vise video?

@ostali

malo sam radio jos vise unsubscribe i sada mi stize do 40 spamova dnevno. Email ne bih da zatvaram.

Dal stvari ovako stoje?

Salje se spam email, neki server kontaktira moj email server (ili server od provajdera isto mu dodje)
i ovaj mu kaze "Da, ta email adresa postoji, isporuci email poruku". Ovaj isporuci poruku i jos
moze da zatrazi i konfirmaciju od samog servera da je poruka isporucena-(isporucena ali jos neprocitana)
Dakle onaj ko mi je poslao email bez ozbira da li ja uradio unsubscribe zna na ovaj nacin da e-adresa postoji.
Svi programi su tipa block sender, jer tako? tj unapred im definisem sa kojih tacno email adresa ili zavrsetaka email adresa ili nekih cudnih kombinacija slova ne treba da skine email sa mog email servera.
Mislim na taj nacin problem nije resen jer spam se i dalje salje i bespotrebno puni email server samo sto se automatski brise kada
skidam poruke.

Posto je email server pod linux-om na koji ja mogu da se nakacim sa telnetom(doduse kao obican user),
jel mogu ja nekako sa nekim opcijama da konfigurisem svoj email na sledeci nacin.
Da mu kazem da ako bude stizao email sa tih i tih adresa da odgovori posiljaocu da moja adresa ne postoji, tj na taj nacin poruka nece biti ni isporucena i svaki spamer ce nakon par pokusaja odustati tj izbrisati me (ovako provereno radi hotmail)

Na unixu se može koristiti procmail skripta za takve poslove. Jedna od najpoznatijih je SpamBouncer. Dosta dobro filtrira, ali ne očekuj čuda, jer poruka ipak biva najpre primljena, pa tek onda procesirana.

Ono što bi ti želeo - da unix server prilikom SMTP sesije odbije spammera tako što će mu reći da ne postojiš - ne možeš namestiti ako si samo običan korisnik. A možda ni ako si root... No to će već bolje znati da objasni neko ko se razume u unix.

Poslednja izmena:
Ja mislim da je za to sasvim dovoljna bounce opcije MailWashera. Ne verujem da će spamer za svaku vraćenu poruku da proverava zaglavlja ili logove na mail serveru ili šta već da bi video da li je poruka o nepostojanju korisnika prava ili ne.

Što se tiče unsubscribea, ako se mail ne vrati spamer zna da adresa postoji, ali ako ti uradiš unsubscribe, spamer zna da se adresa čita.

a ako ukljucis bounce ne postizes mnogo, jer ionako spam u vecini slucajeva stize sa lazirane adrese

zadnjih dana se desava nesto cudno, stize mi po 50-tak novih mejlova dnevno a svi su
tipa "postmaster@****.** Delivery Status Notification (Failure)" sa raznih adresa i sa atachmentima

Poslednja izmena:
misterno je napisao(la):
zadnjih dana se desava nesto cudno, stize mi po 50-tak novih mejlova dnevno a svi su
tipa "postmaster@****.** Delivery Status Notification (Failure)" sa raznih adresa i sa atachmentima
Neki spamer je falsifikovao tvoju adresu, i poslao ili na adresu koja ne postoji ili nekome ko je tu poruku bounceovao, pa sad tebi stiže izveštaj o tome.

Što se tiče odbrane, ja uz što uradim bounce prijavim spamera na abuse njihovog provajdera.

Nazad
Vrh Dno